Active Beauty
Rizsvíz: Mit ad a hajnak?

Hajszépítő csodaszer

Rizsvíz: Mit ad a hajnak?

A rizsvizet a szép, hosszú és selymes haj titkának tartják. A szer hajra és fejbőrre gyakorolt áldásos hatása nem új felfedezés, a Távol-Keleten nagy múltra tekint vissza. Azok a nők találták fel, akik a csodaszép hajukról híresek.
Most tényleg rizst tegyek a hajamra? Igen! De természetesen nem a frissen főzött rizsszemeket, hanem azok főzőlevét. De először is tudj meg mindent róla!
 

Rizsvíz: 5 dolog, amit a szépségtippről tudni érdemes
 

1. Honnan ered a rizsvíz használatának tradíciója?

Az ázsiai nők évszázadok óta rizsvizet használnak a hosszú és egészséges haj megőrzésére. Már a japán udvarhölgyek is a rizsvíz főzőlevével kúrálták a hajukat. A kínai yao törzs asszonyai pedig a 12. század óta esküsznek a hatására.  
Ők a hajukat egyetlenegyszer vágatják le – a 18. születésnapjukon, röviddel azelőtt, hogy párt választanak maguknak. A hagyomány szerint a hosszú haj a jólétet és a hosszú életet jelképezi. Több mint két méter hosszú, rizsvízzel ápolt hajkoronájukkal a yao asszonyok még a Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerültek.


2. Hogyan hat a rizsvíz a hajra?

A fermentált lé magas fehérje-, keményítő-, aminosav-, B-, és E-vitamintartalommal rendelkezik. Ez az ápolómix állítólag nemcsak a hajvégeket regenerálja, hanem a töredezést is megelőzi, és csodálatos csillogást kölcsönöz a hajnak. További ápolótulajdonságai:

több volumen
erősebb hajszerkezet
selymes haj
a hajhullás csökkenése
a hajnövekedés gyorsulása.

3. A rizsvíz minden hajtípus ápolására alkalmas?

Nem, nem mindegyikére. Ahhoz, hogy kiderüljön, ez a szer a te hajadnak épp jót tesz-e, tölts meg vízzel egy poharat, vágj egy rövidke tincset a hajadból, és tedd a vízbe. Ha lemerül a pohár fenekére, vagy a közepén lebeg, akkor a te hajad közepes, illetve normál porozitású, valamint egészséges és megfelelően hidratált. Nyugodtan megkezdheted a rizsvízkúrát.
 
Ha viszont a felszínén marad, akkor alacsony porozitású. Ebben az esetben a kúrát csak néhány hetente vagy egyáltalán nem javallott elvégezned, mert a rizsvíztől nagyon száraz hatásúvá válhat a hajad.


4. Rizsvíz készítés házilag

Ezen leírás alapján barna vagy fehér rizsből hajöblítőt készíthetsz, mely csillogóvá és erőssé teszi a hajad.
 
  1. Tégy szűrőbe egy csésze barna vagy fehér rizst, öblítsd le hideg vízzel, hogy eltávolítsd róla az esetleges szennyeződéseket. Ezt követően töltsd a megmosott rizst egy mérőedénybe.
  2. Öntsd fel kétszeres vagy háromszoros mennyiségű friss vízzel, keverd meg jól, és hagyd állni a mérőedényben 30 percet. A víznek ezalatt homályossá és tejszerűvé kell válnia.
  3. A következő lépésben szűrd le a rizst, a leszűrt vizet pedig töltsd egy lezárható edénybe, mert most meg kell erjednie. Használat előtt hagyd legfeljebb 2 napot állni. (A rizst teljesen hagyományos módon megfőzheted és megeheted.)
  4. A kész rizsvizet a következő hajmosásnál már fel is használhatod. Tipp: az egyszerűbb alkalmazáshoz töltsd a folyadékot egy szórófejes flakonba. A hajadat mosd meg először samponnal, majd pedig fújd rá a rizsvizet, masszírozd jól a fejbőrbe és a hajadba, és hagyd legalább 5-10 percig hatni. Végezetül öblítsd ki belőle alaposan. Ha maradna a rizsvízből, a következő használatig tedd hűtőszekrénybe. Ott körülbelül egy hétig eltartható.