Ahhoz képest, hogy csupán cérnaszál alakú szaruképződményekről van szó, meglehetősen fontos szerepet játszanak az életünkben: a hajunkat rendszeresen vágatjuk, a lehető leggondosabban ápoljuk minden hajmosásnál, igyekszünk minél kíméletesebb módszerrel festeni, és egy napon megkérdezzük: nem vagyok túl öreg a hosszú frizurához?

Ahhoz képest, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk a hajnak, a legtöbben igazán keveset tudnak róla. Egy ok, amiért érdemes belelapozni Gerhard Staguhn „A haj örök csábereje” c. könyvébe, hogy megtudjuk például, hogy milyen gyorsan nő a haj. Íme 10 izgalmas tény a hajról.

10 érdekesség, amit jó tudni a hajról

 1. Milyen gyorsan nő a haj?

  Ez kortól, hormonális állapottól és a lelki, valamint a testi leterheltség mértékétől is függ. De átlagban a hajunk naponta 0,3–0,5 mm-t nő. Ez havonta 1–1,5 cm- jelent.

  A hajkoronánk mégsem nőhet a végtelenségig. Staguhn a könyvében így írja: „Egy idő után megáll a növekedés, majd a hajszál szépen lassan leválik a hajtüszőről, és elkezd a bőrfelszín felé vándorolni. Egy bizonyos nyugalmi idő után a tüszőből új haj nő ki, ami kifelé tolja a régi szálat addig, amíg az ki nem hullik. Az embereknél azonban nagy egyéni különbségek vannak a maximálisan elérhető haj hosszúságában.”
   
  A fenti módon mindenkinek körülbelül 100 hajszála hullik ki egy nap leforgása alatt.

 2. Hogy lehet felgyorsítani a hajnövekedést

  Ez a kérdés mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Rengeteg gyógynövénnyel, tinktúrával és kenőccsel próbálták serkenteni a haj növekedését, azonban a mai napig nem sikerült számottevően meggyorsítani a folyamatot. Ennek ellenére fontos, hogy a fejbőrünk megkapja azt az ápolást, amire szüksége van. Mert a tápanyagokkal ellátott hajhagymából tud hosszú, egészséges haj kinőni.
   
  A koffeintartalmú összetevők serkentik a vérkeringést, ami által élénkül a fejbőr sejtjeinek anyagcseréje, és az egészséges életmóddal is többet tehetünk a szép, hosszú hajért, mint bármelyik csodavízzel való kenegetéssel. Az A- és H-vitaminban (biotinban), szilíciumban, folsavban és vasban gazdag táplálkozás támogatja az egészséges hajnövekedést. Ahogy az is, ha az ujjainkkal vagy egy kefe segítségével minden nap alaposan átmasszírozzuk a fejbőrünket, ami ugyancsak vérkeringésjavító hatású. Viszont gyorsabb növekedést ezektől a módszerektől sem várhatunk.

 3. Miért őszül a haj?

  Habár sokszor szürkének látszanak, az ősz hajszálak valójában fehérek. Csupán a fehér és a teljesen pigmentált hajszálak keveréke hat szürkének.

  Azt, hogy mikor fehérednek ki a hajszálaink, elsősorban a génjeink határozzák meg. A hajtüszőben lévő melanociták melaninnak nevezett pigmenteket termelnek. Ahogy öregszünk, ezen sejtek termelődése lelassul, és egyszer csak teljesen leáll. Minden hajtüszőnek van egy egyféle pigment-életidőórája, s ez határozza meg, hogy meddig termelődik benne festékanyag.
   
  Ezért tehát egy fehér hajszál helyére mindig egy következő fehér nő. Tehát a kitépése – sajnos – nem vezet eredményre.

 4. Hány ember festeti a haját

  Az ősz haj kevés nőnek tetszik. Pedig a természet kérlelhetetlen. A haj őszülésének folyamata sokaknál már az életük felénél – vagy még korábban – megkezdődik. Ha nem lenne hajfesték, nyilvánvalóvá válna, valójában mennyire elöregedettek a nyugati társadalmak.
   
  Kevésbé meglepő: jóval több nő használ hajfestéket, mint férfi – a megkérdezések szerint a nők körülbelül 73%-a, a férfiaknak viszont csupán 10%-a festeti a haját.
   
  Gerhard Staguhn elképzelte, milyen lenne, ha „az emberi haj a korral nem szürkévé, illetve fehérré válna, hanem rózsaszínné, világoszölddé vagy türkizkékké. Az ilyen természetes időskori hajszínekkel valószínűleg egy nőnek sem lenne problémája.” Viszont a valóságban a végén sajnos mindannyiunk haja fehérre őszül. Lásd feljebb.

 5. Mennyi haja van egy embernek?

  Egy embernek összesen 300.000-500.000 szőrszála van. Ennek viszont csupán a 25%-a található a fejbőrön. A felnőtteknek átlagban 80.000-150.000 hajszál van a fejükön.
   
  A hajszálak számának tekintetében jelentős egyéni különbségek vannak. A hajsűrűség többek között a hajszíntől is függ, mondja Gerhard Staguhn: „A szőkéknek körülbelül 150.000, a feketehajúaknak 110.000, a barnáknak 100.000, a vöröseknek pedig csak 80.000 hajszála van. Viszont a vörös haj különösen erős szálú.”