Dutch baby

Hozzávalók 1 dutch babyhez:

  • 3 bio tojás
  • 180 ml tej
  • 90 g liszt
  • 3-4 ek. vaj
  • 1 csipet só
  • 3 ek. reszelt parmezán (vegán „parmezánnal” is kitűnő)
 

A tálaláshoz

Pirított gomba (a szezonnal megfelelően)
Esetleg: füstölt sonka, burrata, rukola
 

A pikáns dutch baby elkészítése

Készíts elő egy hőálló serpenyőt, tedd be a sütőbe, és melegítsd fel 220 Celsius-fokra.
Egy nagy tálban keverd össze egymással a száraz hozzávalókat (liszt, só).
Egy tálban verd fel a tojásokat, és öntsd hozzájuk a tejet. Majd lassan szórd a keverékbe a lisztet és a sót is.
Vedd ki a serpenyőt a sütőből, tedd bele a vajat, és olvaszd meg. Ezt követően öntsd bele a tésztát, szórd meg a parmezánnal, és süsd a forró sütőben 15 percig.
Ennek letelte után vedd ki a sütőből, és azonnal tálald. Halmozd rá a kiválasztott feltéteket. Pirított gombával különleges, őszi fogást varázsolhatsz belőle.
 

Tipp

A dutch baby receptedet kedvedre variálhatod, szárított paradicsommal, articsókával, füstölt sonkával, burrataval vagy rukolával kombinálva akár mediterrán fogássá is alakíthatod. A szezon klasszikusa, a sütőtök – természetesen elősütve – ugyancsak remek feltétopció. Magában vagy egy tál salátával és egy szelet friss kenyérrel a dutch baby a brunchok kedvencévé fog válni.  
 

Holland baby? Honnan ered a neve?

Édes vagy pikáns: a habkönnyű dutch baby már a menő brunch éttermek étlapjára is felkerült. A légies felfújt receptje azonban nem a TikTokon született, ugyanis már a 20. század elején a Manca’s Cafe nevű családi vezetésű, Seattle-i kávéház ételkínálatában is szerepelt. Az amerikai „Sunset” életmód magazin szerint az eredetileg „német felfújtnak” keresztelt ételből azért lett dutch baby, mert a kávézó tulajdonosának lánya a „deutsch”-ot „dutch”-nak ejtette.
Valójában mindegy, hogy melyik nemzetre gondolt eredetileg, az ételt így is, úgy is imádjuk!