Active Beauty
After sun ápolás a hajnak: Hajápolás a nyaralás után

Nyári hajápolás

After sun ápolás a hajnak: Hajápolás a nyaralás után

Milyen jó is volt sütkérezni a napon, és úszkálni a medencében! A nyaralás alatt eszünkbe se jut a hajunk állapota miatt aggódni. És nem is szükséges. Utána viszont ráfér egy kis ápoló kényeztetés.   
 
A tengerparti nyaralásokon a sós víz és parti szél csodaszép, természetes hullámos frizurával ajándékoz meg minket. Általában csak otthon tűnik fel, hogy a hajszínünk időközben kissé mattá, a hajvégeink pedig töredezetté váltak. A nap, a só és a klóros víz a lelkünket ugyan kényezteti, a hajunkat azonban komoly igénybevételnek teszi ki. Ezekkel az SOS hajápolási tippekkel a hajadat a nyaralás után újra csillogóan egészségessé varázsolhatod.
 

1. Hajápolás: jobb a megelőzés, mint a tűzoltás

Ha esetleg még csak készülsz elutazni, akkor már most tehetsz azért, hogy a hajadat ne viseljék meg annyira a déli országokban őt érő hatások. A normál hajápoló termékeid helyett inkább egy after sun sampont, balzsamot és pakolást tégy be a kofferedbe.
Ha épp a nyaralás előtt festetted be vagy szőkíttetted a hajadat, akkor tanácsos a medencében való fürdőzéshez feltűznöd azt, vagy fürdősapkát húznod rá. A napon jó szolgálatot tesz egy szalmakalap vagy egy trendi baseballsapka.
 

2. A roncsolt haj regenerálása

De akkor sem késtél el semmivel, ha már hazaértél a nyaralásból. A megváltozott környezeti hatások miatt a nyaralás alatt a haj szárazzá és sprőddé válhat, és veszíthet az erejéből, valamint a dússágából. A mélyápoló samponok segítenek újra egészségesre ápolni. Ezek a termékek belülről regenerálják a hajszálakat, és általában tápláló olajokkal erősítik a hajat, valamint újra ragyogóvá teszik azt.
 

3. Zöldes árnyalat, viszlát!

A szőkített hajat különösen megviseli a sok mendencében pancsolással és napfürdőzéssel tarkított nyaralás, ugyanis a klóros víz és a nap kombinációja egyáltalán nem tesz jót neki. Ugyan szépek a hűvösebb alaptónusú szőke árnyalatok, viszont kissé zöldes színezetet kaphatnak a medencében fürdőzések és a napozások által. Így a szőkéről hideg barnára festett haj is hajlamos kissé megzöldülni a nyaralás alatt.
Ha már megtörtént a baj, akkor a legjobb, ha hazaérkezés után mihamarabb ellátogatsz a fodrászodhoz. Ha viszont nem tud várni a dolog, akkor kipróbálhatod otthon a citromleves trükköt. Ehhez keverj két evőkanál citromlevet egy pohár vízbe. Ezt öntsd a hajadra, és hagyd kb. 10 percig hatni. Ennek letelte után öblítsd át langyos vízzel. Azonnali hatásra számíthatsz. Azt azonban tartsd fejben, hogy ezt a trükköt nem ajánlott túl gyakran alkalmazni, mert a citromsav csak még jobban kiszárítja a hajat.
 

4. Sárgán csak a napnak szabad ragyognia

Viszont nemcsak zöldes árnyalatot vihetsz haza magaddal nem kívánatos szuvenírként a nyaralásról. Ugyanis a sós víz és a hőség hatására a szőkített haj elveszítheti hűvös tónusát, és sárgás hatásúvá válhat.
Szerencsére a megfelelő hajápolással ez a probléma is könnyen kezelhető. A jolly joker ebben a helyzetben az ezüstsampon. Ez ugyanis lilás pigmenteket tartalmaz, amik semlegesítik a hajban a sárgás színt. Így a hajszín egy szempillantás alatt újra szép hamvassá válik.
 

5. Hajápolás pakolásokkal és folyadékokkal

A tápláló hajpakolások kiválóan alkalmasak a hajunk extraadag ápolással való kényeztetésére, amire nyaralás után általában igazán nagy szüksége van. A természetes olajok a sprőd hajat újra könnyen fésülhetővé és csillogóvá teszik. Ezenkívül a hajápoló folyadékok is képesek visszaadni a hajnak a természetes fényét. A jobb kifésülhetőségről egy hajbalzsam gondoskodik.
 

6. Vitamindús táplálkozással a szép hajért

A nyaralás sokuk számára a dőzsölésről szól, így általában ezekre a hetekre a tudatos táplálkozással kapcsolatos elveinket is otthon hagyjuk. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a héten többször is pizzát vacsorázunk. Otthon viszont már újra érdemes odafigyelnünk arra, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Ugyanis a hajunk is örül annak, ha egészségesebben táplálkozunk. A következő szuperélelmiszerek a hajunk kedvencei:
A barna rizs értékes szénhidrátokat és magnéziumot tartalmaz.
A köles tele van kovasavval.
A tofu sok hajerősítő fehérjét tartalmaz.
A zabpehely csillogóvá teszi a hajat.
A lazac rengeteg biotint tartalmaz.
A kókuszolajat pedig akár hajpakolásként alkalmazhatod.  
 

7. Nyissz-nyissz, le a végekkel!

Igen, senki sem szeretne sok centimétert veszíteni a hajából a nyaralása után. Ezért a következő fodrászidőpontodat érdemes közvetlenül a hazatérésed utánra kérni. Amikor is – a haj állapotától függően – általában már az is elég, ha a sérült végeket levágja a fodrász, hogy a hajszál ne tudjon tovább törni, és a haj egészségesen tudjon tovább nőni.