Active Beauty
A keratinos hajkezelés

Az egészséges tincsek nyomában

A keratinos hajkezelés

Sokat küzdöttél fénytelen és erőtlen hajszálakkal? Ebben az esetben van egy jó hírünk: a keratinnak hála búcsút inthetsz ezeknek a problémáknak.

Mi a keratin?
Kevesen tudják, de a hajszálak 80-90 százalékban keratinból állnak. Utóbbi egy olyan fehérje, amit a szervezetünk állít elő, azaz a keratin a hajunk egyik alapösszetevője. Tincseink többi alkotóeleme közé soroljuk a vizet, különböző lipideket és színpigmenteket. Keratin egyébként nem csak a hajunkban található, hanem a körmeinkben is.

Milyen feladata van a hajunkban a keratinnak?
Ennek a fehérjének rendkívül fontos szerepe van, hiszen védi és erősíti a hajszálainkat, ezeken kívül pedig azok a keratinnak hála lesznek rugalmasak és strapabíróak.
 

Rizsvíz: Mit ad a hajnak?Milyen faktorok tehetnek kárt a hajunkban található keratinban?
Sajnos a hajszálaink keratinrétege sérülhet, aminek következtében apró rések keletkeznek rajta, melyeknek hatására fénytelen, töredezett, száraz és erőtlen lesz a hajunk. Fontos megjegyezni, hogy belső és külső tényezők egyaránt károsíthatják ezt a réteget.

A külső tényezők közé soroljuk az alábbiakat:
  • Túl gyakori hajfestés, szőkítés vagy dauerolás
  • Forró levegő hajszárítás során
  • Hajvasaló, illetve göndörítő gyakori használata
  • UV-sugarak
  • Száraz levegő
  • Durva, tépő hajfésülés

A belső tényezők az alábbiak:
  • Stressz
  • Fehérjékben szegény étkezés
Mire képesek a keratint tartalmazó ápolószerek?
Annak ellenére, hogy a szervezetünk állítja elő a keratint, sok esetben nem tudja olyan gyorsan termelni, mint ahogy szükség lenne rá. Ebben az esetben más módon kell hozzájuttatnunk hajunkat a keratinhoz. Ilyenkor bizonyulnak szuper választásnak az olyan samponok, balzsamok vagy hajpakolások, melyek tartalmaznak folyékony keratint, amivel helyreállítják a haj egészséges szerkezetét, így az ismét fényes és erős lesz. Ennek előfeltétel természetesen, hogy rendszeresen alkalmazzuk ezeket a készítményeket.
Érdekesség, hogy a hajszálaink külső védőrétege lipidekből tevődik össze, azaz egy zsírréteg óvja a tincseinket. A lipidek feladata, hogy stabilizálja a keratint. Ezt úgy teszik, hogy megakadályozza a víz elpárolgását a hajból. Ezzel magyarázható, hogy a keratinos ápolótermékek miért tartalmaznak sokszor olajokat is – például sheavajat, argán-, jojoba- vagy mandulaolajat.

Kiknek ajánlott a keratinos termékek használata?
Ezek a készítmények bármilyen típusú haj esetén jó választásnak bizonyulnak, és rendszeres használatuk mellett pozitív hatással vannak a tincseink egészségére. A vékonyszálú hajnak például javul a tartása, a gyenge és igénybevett haj ismét erős lesz, a hosszú tincsek pedig kevésbé lesznek töredezettek.
 

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM?Milyen egy keratinos kezelés?
Léteznek már olyan speciális kezelések, melyek során több lépésben juttatják be a keratint a hajba. Ehhez először alaposan meg kell tisztítani a hajszálakat. Ezt követően a keratint egy ecset segítségével viszik fel minden egyes tincsre. A hatóidő – kb. 15 perc – lejárta után bedolgozzák a hajba a keratint: először beleszárítják, majd belevasalják a tincsekbe. Ekkor gőz keletkezik, de ettől nem kell megijedni, ugyanis csak a víz gőzölög el, a keratin bennemarad a szálakban, így ismét megerősödik a haj szerkezete. Befejezésként a fodrász egy keratinos samponnal átmossa a hajat, belemasszírozza a balzsamot és egy szérumot, végül a hajat a megszokott módon formázza.