A hajat magas hő segítségével formázó eszközökkel, így hajsütővassal, hajvasalóval vagy meleg hajcsavarókkal lehet a legszebb frizurákat elkészíteni. Az érem másik oldala: a meleg hajformázóeszközök nedvességet vonnak el a hajunktól, és ezáltal kiszárítják azt. Azért, hogy a hajkoronánk ne váljon hosszútávon sprődé, a hajszálaink pedig töredezetté, minden hőformázásnál külső védőpajzsnak kell védenie őket, amit egy hővédő készítmény használatával tudunk biztosítani számára. Erre akkor is szükség van, ha formázás előtt nem mostunk hajat.


Hővédelem: a kötelező lépés

„Nemcsak a bőrünknek van szüksége nedvességre, hanem a hajunknak is. Ha azt a formázás során elvonjuk tőle, akkor gyorsan mattá válik, hiszen akár 230 fokos hővel is érintkezhet” – mondja Renate Harrer dm minőségmenedzser. „A festett haj ezen a területen is több gondoskodást igényel.”
Szakértőnk tippjei a helyes hővédelemhez.
 

1. Sok-sok nedvesség

Szerencsére megannyi lehetőség kínálkozik arra, hogy hajad megóvd a hőkárosodástól. Már a hajmosáshoz használt ápolótermékek – tehát a sampon vagy a balzsam – összetevői is segíthetnek a hajad egészségének megőrzésében. Ezek ideális esetben hidratáló összetevőket, például aloe verát, glicerint, panthenolt vagy selyem- és búzaproteineket tartalmaznak, melyek megkötik a nedvességet a hajszálak belsejében, és erősítik a hámrétegüket.
 
Aki szárítás után még vasalni vagy hullámosítani szeretné a haját, annak további védőintézkedésre is lesz szüksége. Renate Harrer: „A hővédő készítmény mesterségesen hidratálja, és akár egy háló védőréteggel vonja be a hajszálakat.
 

2. Hővédelem: a megfelelő időpont

A vizes vagy nedves haj különösen sérülékeny, ezért sohasem szabad forró hajformázó eszközökkel érintkeznie. Csak a teljesen száraz (szárazra szárított) hajat szabad vasalni vagy hullámosítani. Renate Harrer dm szakértő: „A hajformázó habot vagy folyadékot szokás szerint dolgozd bele a törülközőszáraz hajba. Csak ezt követően vidd fel rá a hővédő készítményt. Mert így a formázótermék hatása sem vész el.”
 

3. Milyen hővédőtermékek léteznek?

A hővédő készítmények választéka az elmúlt években jelentősen bővült. „Manapság sok termék nemcsak véd, hanem a haj különböző szükségleteit is kielégíti. Ezek a hővédő összetevők mellett gyakran további ápoló hatóanyagokat is tartalmaznak” – mondja Renate Harrer. Íme egy áttekintés a legfontosabb fajtákról.
 
Hővédő spray
A legszokványosabb változat elsősorban vékonyszálú hajra ajánlott, mert a spray nem nehezíti el a hajat.
 
Szérum
Egy szérummal extra ápolólöketet adhatunk a már károsodott hajnak. Az olyan hatóanyagok, mint a peptidek, helyreállítják a haj szerkezetét, és rugalmasabbá teszik a hajszálakat.
 
Hővédő folyadék
Az erős napsugárzás is hőstresszt jelenthet a hajnak. Nyáron tehát a könnyű, UV-szűrőt tartalmazó folyadékok nyújtanak megfelelő védelmet.
 
Hővédő hajformázó krém
A göndör haj természeténél fogva nagyon száraz. Egy styling krém hidratálja a hajszálakat, és megzabolázza a rakoncátlan tincseket, valamint a szálló hajszálacskákat.
 

4. Az ideális hőmérséklet

A hajat nem muszáj mindig forró levegővel szárítani. Az alacsonyabb hőmérsékleten való szárítás kevésbé terheli a hajat, és ugyanolyan hatékony. Ha a hajformázást ezt követően egy hajvasalóval vagy hajsütővassal folytatnád, akkor először hagyd a hajad egy kicsit kihűlni. Ezt követően kezdd el felvinni rá a hővédő készítményt.
 
„Ne csak a fejtetőn lévő fedőhajat fújd be vele, hanem az alatta lévő részeket is. Hagyd a terméket kicsit megszáradni rajta! Ügyelj arra, hogy maga a hajvasaló és a hajgöndörítő eszköz is jó minőségű legyen. A legjobb, ha kerámiabevonatút választasz.”
 
Noha sok eszköz akár 230 fokra is képes felmelegedni, a hajformázáshoz általában nincs szükség ilyen extrém hőmérsékletre. Renate Harrer: „185 fokkal is elérhetjük a kívánt eredményt, és így nem tesszük ki a szükségesnél nagyobb terhelésnek a hajat.”
 

5. Természetes hővédelem – egy jó alternatíva

Ha egyszer épp nem lenne kéznél hővédő spray, egyszerű háziszerekkel is helyettesítheted azt. Méghozzá így: keverj össze egy kevés vizet almaecettel, töltsd szórófejes flakonba, és fújd a hajadra. Egy másik jó alternatíva a hideg kamillatea. Vagy ott az örök nedvességpótló kedvenc, az aloe vera. Az aloe vera gélt kis mennyiségekben vidd fel a hajadra a fejbőrtől egészen a hajvégekig.