Ne gyomláld ki, főzz belőle! – a legjobb podagrafű receptek
Ha zöld podagrafűszőnyeg borítja a rétet, itt a tavasz. Míg a kertészeknek gyakran meggyűlik a baja ezzel a kiírthatatlan növénnyel, addig a szakácsok kifejezetten örülnek az aromás zöldség- és gyökérnövénynek.
3 ok, amiért a podagrafüvet inkább megennünk, és nem írtanunk kellene
Ahogy a mentát és a csalánt, úgy a podagrafüvet is csak nehezen lehet kiirtani a kertből. De ez talán nem is baj, hiszen annyi finomság készülhet belőle: ételek, melyek életerőt adnak, és elűzik a tavaszi fáradtságot.1. A sokoldalú segítő
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és erősítő hatású gyógynövényként segít a podagrafű – a kerek repkényhez hasonlóan – a megfázás, a hólyaghurut, a krónikus fáradtság, a köszvény és sok más tipikusan tavasszal jelentkező panasz kezelésében.2. Finomságok alapanyaga
A podagrafű azonban nemcsak gyógynövényként, hanem konyhai alapanyagként is igen sokoldalú. A podagrafüves fogások változatosságot csempésznek a gasztronómiai mindennapokba: készülhet belőle leves, egytálétel, intenzív ízű pesztó és akár frissítő limonádé is. Ezen receptek közül kettőt a cikk végén találsz.3. Tápanyagbomba
A podagrafű levelei tizenötször annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a fejes saláta, és négyszer annyit, mint a citrom! Már ez is egy jó ok arra, hogy a finom növény ne a komposztkupacon, hanem a serpenyőben landoljon. Ezenkívül a podagrafű gazdag A-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban. A zöld káposztáról azt mondják, hogy egyike az ásványi anyagokban leggazdagabb kultúrnövényeknek – a podagrafű viszont még őt is lekörözi. Tehát jogosan jár neki a regionális szupertáplálék cím.Limonádé podagrafűvel
Egy frissítő és egészséges ital rengeteg C-vitaminnal a forró tavaszi napokra.Amire szükséged lesz hozzá:
- 2 csokor podagrafű
- 1 liter almalé
- 500 ml szódavíz
- citromlé
És így készül:
- Tegyük a növényt egy nagy kancsóba, és öntsük rá az almalevet.
- Hagyjuk az egészet 3-6 órán át állni.
- Vegyük ki belőle a növényt, majd adjuk hozzá a szódavizet és a citromlevet.
- Keverjük jól össze, töltsük poharakba, és élvezzük.
Egyszerű és finom podagrafű rizottó
Kiváló alternatívája a genovai pesztónak – főleg tavasszal.
Amire szükséged lesz hozzá:
- 3 csokor podagrafű
- 1 kis fej hagyma
- 3 ek. szezámmag
- ½ tk. só
- 1 ek. növényi olaj (a hagyma megpirításához)
- 40 ml olívaolaj
És így készül:
- A podagrafű leveleit tegyük egy mixerbe, aprítsuk fel, majd tegyük egy tálba.
- A hagymát vágjuk apróra.
- A szezámmagot egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk meg. Ha szép aranybarna, keverjük a podagrafűhöz.
- Hevítsünk egy serpenyőben egy evőkanál olajat, és néhány percig pirítsuk benne a hagymát.
- Adjuk az aprított podagrafűhöz a sót, az olívaolajat és a hagymát.
- Az egészet jól keverjük össze egy kanállal, és egy botmixerrel pürésítsük.
Tipp:
A pesztóhoz csak zsenge, puha leveleket használjunk, mert az érettebbeknek már erős rostjai lehetnek, főleg virágzás után. Ha rendszeresen lecsipkedjük őket, újra és újra friss leveleket hoz a növény.