Active Beauty
Ne gyomláld ki, főzz belőle! – a legjobb podagrafű receptek
Text:
Lesedauer: min
Itt a tavasz

Ne gyomláld ki, főzz belőle! – a legjobb podagrafű receptek

Ha zöld podagrafűszőnyeg borítja a rétet, itt a tavasz. Míg a kertészeknek gyakran meggyűlik a baja ezzel a kiírthatatlan növénnyel, addig a szakácsok kifejezetten örülnek az aromás zöldség- és gyökérnövénynek.

3 ok, amiért a podagrafüvet inkább megennünk, és nem írtanunk kellene

Ahogy a mentát és a csalánt, úgy a podagrafüvet is csak nehezen lehet kiirtani a kertből. De ez talán nem is baj, hiszen annyi finomság készülhet belőle: ételek, melyek életerőt adnak, és elűzik a tavaszi fáradtságot.

1. A sokoldalú segítő

Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és erősítő hatású gyógynövényként segít a podagrafű – a kerek repkényhez hasonlóan – a megfázás, a hólyaghurut, a krónikus fáradtság, a köszvény és sok más tipikusan tavasszal jelentkező panasz kezelésében.

2. Finomságok alapanyaga

A podagrafű azonban nemcsak gyógynövényként, hanem konyhai alapanyagként is igen sokoldalú. A podagrafüves fogások változatosságot csempésznek a gasztronómiai mindennapokba: készülhet belőle leves, egytálétel, intenzív ízű pesztó és akár frissítő limonádé is. Ezen receptek közül kettőt a cikk végén találsz.

3. Tápanyagbomba

A podagrafű levelei tizenötször annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a fejes saláta, és négyszer annyit, mint a citrom! Már ez is egy jó ok arra, hogy a finom növény ne a komposztkupacon, hanem a serpenyőben landoljon. Ezenkívül a podagrafű gazdag A-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban. A zöld káposztáról azt mondják, hogy egyike az ásványi anyagokban leggazdagabb kultúrnövényeknek – a podagrafű viszont még őt is lekörözi. Tehát jogosan jár neki a regionális szupertáplálék cím.

Limonádé podagrafűvel

Egy frissítő és egészséges ital rengeteg C-vitaminnal a forró tavaszi napokra.

Amire szükséged lesz hozzá:
  • 2 csokor podagrafű
  • 1 liter almalé
  • 500 ml szódavíz
  • citromlé

És így készül:
  1. Tegyük a növényt egy nagy kancsóba, és öntsük rá az almalevet.
  2. Hagyjuk az egészet 3-6 órán át állni.
  3. Vegyük ki belőle a növényt, majd adjuk hozzá a szódavizet és a citromlevet.
  4. Keverjük jól össze, töltsük poharakba, és élvezzük.

Egyszerű és finom podagrafű rizottó


Kiváló alternatívája a genovai pesztónak – főleg tavasszal.

Amire szükséged lesz hozzá:
  • 3 csokor podagrafű
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 ek. szezámmag
  • ½ tk. só
  • 1 ek. növényi olaj (a hagyma megpirításához)
  • 40 ml olívaolaj

És így készül:
  1. A podagrafű leveleit tegyük egy mixerbe, aprítsuk fel, majd tegyük egy tálba.
  2. A hagymát vágjuk apróra.
  3. A szezámmagot egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk meg. Ha szép aranybarna, keverjük a podagrafűhöz.
  4. Hevítsünk egy serpenyőben egy evőkanál olajat, és néhány percig pirítsuk benne a hagymát.
  5. Adjuk az aprított podagrafűhöz a sót, az olívaolajat és a hagymát.
  6. Az egészet jól keverjük össze egy kanállal, és egy botmixerrel pürésítsük.

Tipp:

A pesztóhoz csak zsenge, puha leveleket használjunk, mert az érettebbeknek már erős rostjai lehetnek, főleg virágzás után. Ha rendszeresen lecsipkedjük őket, újra és újra friss leveleket hoz a növény.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.