Légies és pikáns: dutch baby gombával
Ez a dutch baby recept mindenkinek a szívébe lopja magát, aki szereti a vasárnapi brunchokat különlegességekkel feldobni. Egy rendkívül egyszerű receptről van szó: egyszerűen csak összekeverjük a tojást a tejjel és liszttel, majd egy kivajazott serpenyőben eloszlatjuk a tésztát, és betesszük a sütőbe. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a habkönnyű, sütőben készült palacsintafelfújt a Te ízlelőbimbóidat is rabul ejti majd.
Dutch baby
Hozzávalók 1 dutch babyhez:
- 3 bio tojás
- 180 ml tej
- 90 g liszt
- 3-4 ek. vaj
- 1 csipet só
- 3 ek. reszelt parmezán (vegán „parmezánnal” is kitűnő)
A tálaláshoz
Pirított gomba (a szezonnal megfelelően)Esetleg: füstölt sonka, burrata, rukola
A pikáns dutch baby elkészítése
Készíts elő egy hőálló serpenyőt, tedd be a sütőbe, és melegítsd fel 220 Celsius-fokra.Egy nagy tálban keverd össze egymással a száraz hozzávalókat (liszt, só).
Egy tálban verd fel a tojásokat, és öntsd hozzájuk a tejet. Majd lassan szórd a keverékbe a lisztet és a sót is.
Vedd ki a serpenyőt a sütőből, tedd bele a vajat, és olvaszd meg. Ezt követően öntsd bele a tésztát, szórd meg a parmezánnal, és süsd a forró sütőben 15 percig.
Ennek letelte után vedd ki a sütőből, és azonnal tálald. Halmozd rá a kiválasztott feltéteket. Pirított gombával különleges, őszi fogást varázsolhatsz belőle.
Tipp
A dutch baby receptedet kedvedre variálhatod, szárított paradicsommal, articsókával, füstölt sonkával, burrataval vagy rukolával kombinálva akár mediterrán fogássá is alakíthatod. A szezon klasszikusa, a sütőtök – természetesen elősütve – ugyancsak remek feltétopció. Magában vagy egy tál salátával és egy szelet friss kenyérrel a dutch baby a brunchok kedvencévé fog válni.Holland baby? Honnan ered a neve?
Édes vagy pikáns: a habkönnyű dutch baby már a menő brunch éttermek étlapjára is felkerült. A légies felfújt receptje azonban nem a TikTokon született, ugyanis már a 20. század elején a Manca’s Cafe nevű családi vezetésű, Seattle-i kávéház ételkínálatában is szerepelt. Az amerikai „Sunset” életmód magazin szerint az eredetileg „német felfújtnak” keresztelt ételből azért lett dutch baby, mert a kávézó tulajdonosának lánya a „deutsch”-ot „dutch”-nak ejtette.Valójában mindegy, hogy melyik nemzetre gondolt eredetileg, az ételt így is, úgy is imádjuk!