Ízletes finomságok a húsvéti lakomához
Húsvétkor kedvünkre falatozhatunk. Az ünnepi előétel és a finom főétel után egy mennyei desszerttel tehetjük fel a koronát a remekbe szabott húsvéti ebédre.
Édes húsvéti finomság: Epres sajttorta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához:
Az omlós tésztához:- 100 g hideg vaj
- 40 g nyers nádcukor
- 150 g finom tönkölybúzaliszt
- 1 csipet tengeri só
- ½ kezeletlen citrom lereszelt héja
A piskótához:
- 5 tojásfehérje
- 5 tojássárgája
- 1 csipet tengeri só
- 100 g nyers nádcukor
- 4 ek. semleges ízű növényi olaj
- 100 g finom tönkölybúzaliszt
- 50 g hámozott, darált mandula
- 1 tk. borkő sütőpor
- 15 g mandulaforgács
- 1 tk. finomítatlan nádcukor
A töltelékhez:
- 400 ml tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 g átszitált porcukor
- 200 g zsíros krémsajt
- 300 g eper
- Kevés vaj a tortaforma kizsírozásához
- Kevés átszitált porcukor
Elkészítés:
Béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral, és csíptessük be a pereme és az alja közé, amikor rápattintjuk a karikát. A túllógó papírt vágjuk le. A tortaforma peremét vajazzuk ki, és szórjuk ki egy kevés liszttel. Az omlós tésztához minden hozzávalót egy robotgéppel vagy a kezeinkkel gyorsan gyúrjunk össze, és a sima tésztát egyenletesen nyomkodjuk bele a formába. A tésztát több helyen szurkáljuk meg villával, takarjuk le a formát, és tegyük a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, hogy megszilárduljon az alap. Eközben melegítsük elő a sütőt 175 fokra (légkeveréses funkción). Az omlós tésztaalapot süssük elő kb. 20 perc alatt a sütő középső sínén.
Eközben a piskótához verjük a tojásfehérjét kemény habbá. Szitáljuk bele a porcukrot, és verjük tovább addig, amíg csillogó masszát nem kapunk. Egyesével keverjük bele a tojássárgájákat, és öntsük hozzá vékony sugárban az olajat is. Adjuk hozzá a lisztet, az őrölt mandulát és a sütőport, és óvatosan keverjük bele. A masszát öntsük a tortaformában lévő tésztára, kenjük simára a felületét, és szórjuk meg a mandulaforgáccsal, valamint a maradék cukorral. A középső sínen, kb. 35 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk egy süteményes rácson kihűlni, és vegyük ki a formából, valamint szedjük le róla a sütőpapírt.
Vágjuk a piskótát három lapra. Az alsó lapot óvatosan helyezzük egy tortatálra. Verjük a tejszínt kemény habbá. A vaníliás cukrot és a porcukrot keverjük össze a krémsajttal, és óvatosan adjuk hozzá a kemény tejszínhabot is. Pucoljuk meg az epret, és vágjuk apró kockákra. A krém felét kenjük az előkészített tortalapra, és oszlassuk el rajta az összes eperkocka mennyiség felét. Óvatosan nyomkodjuk rá a középső lapot. Erre kerül a maradék krém és eperkocka. Tegyük rá a felső lapot is, és enyhén nyomkodjuk rá az alsóbb rétegekre. Szórjuk meg a tortát porcukorral, és díszítsük rózsákkal. Tökéletes zárása egy igazán ízletes húsvéti lakomának!
Kis formátumú húsvéti desszert: mini muffinok citromos krémsajttal
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához:
- 100 g vaj
- 100 g tej
- 3 tojás
- 150 g világos nyers nádcukor
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 150 g finom tönkölyliszt
- 2 csapott teáskanál borkő sütőpor
- 60 g darált mandula
- 50 g szeletelt mandula
- 1 csipet tengeri só
- 2 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja
A krémsajtos krémhez:
- 2 kezeletlen citrom leve és lereszelt héja
- 100 g puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 50 g porcukor
- 1 tk. Bourbon vaníliás cukor
- 200 g zsíros krémsajt
A díszítéshez:
- 30 g folyékony méz
- 50 g mandulaforgács
- mini muffin sütőtepsi
- 10 kicsi muffin papírformácska
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (légkeveréses funkción). Olvasszuk fel a vajat egy lábasban. Adjuk hozzá a tejet, keverjük össze vele, és tegyük félre a lábast.A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a darált és a vágott mandulát, valamint a sót, és jól keverjük össze őket. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásos masszához, majd a tej-vaj keveréket, a citromlevet és a citromhéjat is tegyük bele, és keverjük össze alaposan az összes hozzávalót.
Tegyük a mini muffinsütő mélyedéseibe a papírformácskákat, és töltsük meg mindegyiket 2/3 részig tésztával. A muffinokat 12-15 percig süssük a forró sütőben, 12 perc után ajánlott tűpróbát végezni. A megsült muffinokat egy süteményes rácson hagyjuk kihűlni. A krémhez minden hozzávalót keverjünk krémesre a robotgéppel. A mandulalapokat egy tapadásmentes serpenyőben olaj hozzáadása nélkül barnítsuk meg kissé. A kihűtött mini muffinokat kenjük meg a krémmel, locsoljuk meg őket a mézzel, és dekoráljuk mandulaforgáccsal.