Active Beauty
Hazai szuperbogyók – amit érdemes tudni róluk
Text:
Lesedauer: min
Bogyós gyümölcs kisokos

Hazai szuperbogyók – amit érdemes tudni róluk

A hazai bogyós gyümölcsök minden téren lazán felveszik a versenyt a chia, az acai és a goji bogyókkal. De vajon van-e különbség a fagyasztott, a szárított és a friss gyümölcsök között?
Sokan szeretjük a bogyós gyümölcsöket, viszont viszonylag keveset tudunk róluk. Megválaszolunk néhány gyakori kérdést velük kapcsolatban. Miért penészedik meg a málna olyan gyorsan? Egészségesebb a hazai eper a Spanyolországból importáltnál? Milyen hatással vannak ezek a gyümölcsök a szervezetünkre? Górcső alá vesszük a hazai szupergyümölcsöket.

Ezért olyan egészségesek a bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak. Ezek megkötik a sejtjeinket károsító szabadgyököket, így lassítják a bőröregedést, és segítenek a rák és egy sor további betegség megelőzésében. Az antioxidánsok közé tartozik sok vitamin, ásványi anyag és másodlagos növényi anyag.
A másodlagos növényi anyagok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mert fogyasztásuk csökkenti a vér zsírszintjét.
Fajtától függően a bogyós gyümölcsök különböző mennyiségben tartalmaznak A-, E- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, karotint, folsavat, pektint, szilíciumot, antociánt, vasat, magnéziumot és cinket. C-vitamintartalmuk magasabb a citroménál, ezért a bogyós gyümölcsöknek immunrendszererősítő hatást is tulajdonítanak. A bennük található E-vitamin segít rugalmasan tartani az ereket és a bőrt.
További összetevőik ezenkívül a szellemi teljesítményt is javítják, erősítik a tüdőt és az érrendszert, serkentik a veseműködést, így a reuma, a köszvény vagy a cukorbetegség kezelésében is segítenek. A bogyós gyümölcsök ballasztanyag-, C-vitamin és a mangántartalmuk révén felpörgetik az anyagcserét. Ezenkívül a rostok tartósabb jóllakottság-érzést biztosítanak.

Ennyire egészségesek: 5 kérdés-válasz a bogyós gyümölcsökről

1. Miért olyan egészséges az áfonya, a málna és a fekete ribizli?

Mindegyik bogyós gyümölcs egészséges, a tápanyagértékük tekintetében csak kis mértékben különböznek egymástól. Ezért érdemes fogyasztani a három kedvelt fajtát:
Áfonya: a kis kék bogyók telis-tele vannak másodlagos növényi anyagokkal, C- és E- vitaminnal, és igazi bőrszépítő gyümölcsnek tartják őket.
Málna: több vasat tartalmaz a céklánál, gyulladáscsökkentő hatású, és a benne található rostanyagoknak köszönhetően emésztésserkentő hatással is bír.
Fekete ribizli: a citromnál háromszor több C-vitamint tartalmaz, ezért a fekete ribizli fogyasztása hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a csontjaink egészségének megőrzéséhez.

2. Mi a bogyós gyümölcsök tárolásának helyes módja?

Hiszen csak most vettem, és már penészesek is egyes szemek? Így tárold bogyós gyümölcsöket: mosd meg a szemeket álló vízben, és csepegtesd le őket egy darab konyhai papírtörlőn. Ezt követően egy papírtörlővel bélelt tálban tedd be őket a hűtőszekrénybe, és cseréld ki alattuk a papírt, amint úgy látod, hogy az átnedvesedett. Ha a bogyós gyümölcsöket nedvesen tároljuk, teleszívják magukat vízzel, és gyorsan meglottyadnak.

Tipp: Ha a friss bogyókat egy tál ecetes, langyos vízbe teszed (egy rész ecet, három rész víz), azzal eltávolítod róluk a penészspórákat. Ezt követően többszöri átöblítéssel mosd le róluk az ecetet, és a fent leírtak szerint tárold.

3. A fagyasztott és az aszalt bogyós gyümölcsök ugyanolyan egészségesek, mint a frissek?

Minél kevesebb ideig tároljuk őket, annál magasabb marad a vitamin- és egyéb tápanyagtartalmuk. Ha leszedés után közvetlenül lefagyasztjuk őket, akkor a legtöbb tápanyag bennük marad, csupán a C-vitamin tartalmuk csökken. Tehát a fagyasztott gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásuk tekintetében csekély mértékben különböznek a frissektől. Viszont vigyázz: érdemes egy pillantást vetni a csomagolás hátoldalára, mert a mélyfagyasztott gyümölcsökhöz gyakran kevernek cukrot.

Az aszalással a gyümölcs víztartalmának jelentős része elvész, ezért az aszalt gyümölcsök a tápanyagokat koncentrált formában tartalmazzák. Gyümölcscukor-tartalmuk azonban magasabb a friss gyümölcsökénél. Ez a cukor azonban – a feldolgozott cukorral ellentétben – csak lassan emeli meg a vércukorszintet, ezért nem kell attól tartanod, hogy a gyümölcsök elfogyasztása után hirtelen újra éhes leszel. Ráadásul javítják az emésztést is. Mértékkel fogyasztva tehát az aszalt gyümölcsök is szuper snackek!

4. A hazai bogyós gyümölcsök egészségesebbek a külföldről importáltaknál?

Nálunk a bogyós gyümölcsök szezonja tulajdonképpen májusban vagy júniusban kezdődik. A szupermarketekben azonban már januárban is vásárolhatunk gyümölcsöket Spanyolországból, Peruból vagy Marokkóból. Ezekről fontos tudni, hogy nagy részüket extrém száraz régiókban termesztik, ahol a vízkészletek egyébként is igencsak szűkösen állnak rendelkezésre. Másrészről nem ritkán veszélyes növényvédő szerekkel kezelik őket. Vitamintartalmuk pedig alacsonyabb a hosszú szállítási utak miatt.

Ezért a bogyós gyümölcsökre ugyanaz érvényes, mint más gyümölcsökre és zöldségekre: megéri várni rájuk. Bogyós gyümölcsöket tehát akkor érdemes leginkább fogyasztanunk, ha már nálunk is szezonjuk van. Ilyenkor a legfinomabbak és a legegészségesebbek.

5. Goji, acai bogyók stb.: szükségünk van egzotikus szuperélelmiszerekre?

Acai Brazíliából, goji Kínából: a felmagasztalt szupergyümölcsök általában sokat utaznak, míg a szupermarketek polcaira kerülnek, és meglehetősen drágák. Számos helyi alternatívájuk van, ugyanis a legtöbb szuperélelmiszer közvetlenül az ajtónk előtt terem. A hazai bogyós gyümölcsök nagyon hasonló tápanyagokat tartalmaznak, mint az acai bogyók (és még kalóriaszegényebbek is). A fekete ribizli pedig például semmiben sem marad el a goji bogyótól C-vitamin-tartalom tekintetében.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.