Hársvirágszörp & orbáncfűolaj házilag
A rétjeink és az erdőink telis-tele vannak értékes virágokkal, gyógynövényekkel és fafélékkel. A hársfa éppen virágba borult. És hamarosan az orbáncfű is a legpompázatosabb oldalát fogja mutatni.
Készítettél már valaha finomságokat általad szedett gyógynövényekből vagy gyümölcsökből? Leírhatatlan boldogsággal és büszkeséggel tölti el az embert – és ezek csemegék sokkal különlegesebbek azoknál, mint amiket készen, a szupermarketben vásárolhatsz meg.
Nyárias, gyümölcsös hársfavirágszörp
Hozzávalók:
- 2 marék hársfavirág (frissen szedett)
- 2 bio citrom (kezeletlen héjú)
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
Elkészítés:
- Szedj hársfavirágot egy meleg, napos, de nem túl forró napon. A legjobb, ha a virágokat egy papírvágó ollóval vágod le, és egy textiltáskába vagy egy kosárba gyűjtöd őket.
- Mielőtt nekilátnál a szörpkészítésnek, készítsd elő hozzá a szükséges eszközöket és alapanyagokat – egy tiszta és fertőtlenített (1 ½ liter űrtartalmú) befőttesüveget, a megmosott citromokat, a hársfavirágot, egy kést és egy vágódeszkát.
- Vágd le a virágot a száráról, és távolítsd el a leveleit, majd szeleteld fel a citromot, és rétegezd ezeket az üvegbe. Szórj rá egy kis cukrot. A többit a szörpfőzéskor fogod hozzáadni.
- Öntsd le a virágokat és a citromkarikákat a vízzel. Zárd le az üveget, és 2-3 napra tedd hűvös, sötét helyre. Olykor-olykor óvatosan rázogasd meg az üveget, hogy a virágból kioldódjanak az összetevői.
- Néhány nap után az üveg tartalmának színe világos sárgára változik. Ekkor szűrd le. Ezt követően főzd fel az oldatot egy edényben a maradék cukorral, jól keverd át, és még forrón töltsd egy szörpös üvegbe. Amint kihűlt, tedd hűvös helyre. Így akár egy évig is eltartható.
A nyárias, gyümölcsös hársfavirágszörpből ízletes üdítőt készíthetsz, ha szénsavas vagy szénsavmentes vízzel hígítod azt. Pezsgőbe vagy proseccoba keverve frissítő aperitifként szervírozhatod. A szörpöt a náthás gyermekeknek is előszeretettel adják.
A hársfavirág kinézete és hatása
A hársfa virágai 7-15-ösével közös virágzatot alkotnak, melynek kocsánya a támasztó murvalevéllel hosszabb darabon össze van nőve. A virágnak ezen murvalevele megnyúlt nyelv alakú, zöldessárga színű, elébb hártyás, utóbb ha megszáradt, papírszerű, egész végig, magérésig rajta marad a kocsányon, és csak az érett terméssel együtt hullik le. Az egyes virágok nyelesek, sárgás színűek és kellemes illatúak.A hársfavirágnak nyugtató, izzasztó, lazító és fájdalomcsökkentő hatást tulajdonítanak. Tea, tinktúra és kenőcs formájában láz, nátha, köhögés, torok- és fülfájás, elalvási nehézségek, valamint idegesség kezelésére használják.
A bőr orvossága: az orbáncfűolaj
Hozzávalók:
- orbáncfű (frissen szedett)
- bio olívaolaj
Elkészítés:
- Egy szép, napsütéses napon szedj orbáncfüvet.
- Húzd le az ágról a leveleket és a virágokat.
- Ezeket tedd egy befőttesüvegbe úgy, hogy annak kétharmada teljen meg velük.
- Önts rá annyi olívaolajat, amennyi ellepi a növényrészeket.
- Hagyd 6 hétig állni egy meleg, napos helyen, eközben néha-néha rázogasd meg.
- Ezt követően szűrd le az időközben mélyvörös színűre színeződött olajat, és öntsd át egy sötét üvegbe.
- Sötét helyen, szobahőmérsékleten tárold.
Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az orbáncfűolaj kiválóan alkalmazható különböző bőrproblémák, mint neurodermitisz, izomfájdalmak, zúzódás, egyéb sérülés és égési sebek kezelésére.
Az orbáncfű kinézete és hatása
Az orbáncfű levelei üdezöldek, tojásalakúak, körülbelül három centiméter hosszúak, és a száron egymással szemben helyezkednek el. Fénybe tartva a levelei peremén sötét pontok láthatók. Élénksárga színű és csillagalakú virágai vannak.Az orbáncfű – például kapszula formájában szedve – kedélyjavító hatásáról ismert. Olaja csillapítja az izom- vagy idegi eredetű fájdalmakat, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Az orbáncfű már kisbabáknál is használható – pelenkakiütés megelőzésére vagy az irritált bőr megnyugtatására.