Pécs: Érkezés & éjszakázás

Bécsből Budapestre naponta több vonatjárat indul. Budapestről az Intercity járatai minden nap négy óránként közlekednek Pécsre. A legjobb, ha az ÖBB honlapján és a magyar szolgáltatóknál tájékozódsz az aktuális ajánlatokról és árakról. Ebben a cikkben hasznos tippeket is találsz, ha a környezetvédelem jegyében a jövőben gyakrabban szeretnél vonattal utazni.
Mivel a szállásokkal kapcsolatos igények és kívánságok rendkívül egyediek, 3 teljesen különböző szállodát kerestünk, amely minden pénztárcának megfelel.

Szállodák

Ciszterciház:
Éjszakázás a régi falak között: Az egykori kolostor 1870-ben épült, a 2000-es években felújították, és 2015 óta működik szállodaként. (cisztercihazpecs.hu)
Adele Boutique Hotel, Pécs
A négycsillagos szálloda a történelmi belvárosban található, és műemlékvédelem alatt áll. A városnézés után lazíthatunk a wellnessrészlegben. (adelehotel-boutique.hotels-in-hungary.net)
Palatinus Grand Hotel:
A város egyik legszebb része mögött viszonylag kedvező áron szállhatunk meg. (palatinusgrandhotel.hu)
 

Pécs ízei

Ha Pécsen, a Széchenyi tér egyik kiülős kávézójában üldögélünk, igazából nincs is másra szükség ahhoz, hogy első látásra beleszeressünk ebbe a bájos, dél-magyarországi városba. De ha még egy szelet Eszterházy-tortát is rendelünk, egy életre szóló szerelem lehet belőle. Sehol a világon nem találunk ennyire finom tortákat, amelyek a régmúltú, egymás közelében lévő Mecsek vagy Virág cukrászdákban készülnek, lágy mogyoró habcsókból és vaníliás vajas krémből.

Az édes csábításokon túl nem szabad megfeledkezni egy magyar városban tett városnézés során néhány klasszikus fogásról sem. Kóstold meg a gulyást, vagy a paprikáscsirkét a Bagolyvár étteremben. Akik szeretnék magukba szívni a helyi életérzést, szívesen járnak piacra, mindenképpen látogassanak el a pécsi vásárcsarnokba. Egy kissé távolabb a belvárostól a kereskedők és gazdák helyi specialitásokat kínálnak. A vásárcsarnok címe: Bajcsy-Zsilinszky u. 25. A tejfölös lángos és szalámi mellett a vegánok is megtalálják Pécsen a számukra megfelelő helyeket. A Mandala étteremben és a LYR-nél ízletes fogásokat lehet fogyasztani.

Egy pohárka helyi bort, amelyet kávénak hívnak, szívesen fogyasztanak a Király utcában. Az utca a számos kávézóval a belvárosban az egyetemisták kedvenc helye.
 

Ami csak Pécsett van

Érdemes végigsétálni a fényesre kopott utcaköveken, és megcsodálni az ókori romok, a török épületek és a szecessziós elemek kavalkádját. Nézzük meg egy kis bolt kirakatát, majd igyunk egy kávét a számtalan kávézó egyikében. Érthető, hogy sok látogató áradozik Magyarország legdélebbi városának hangulatától.

Pécs kötelező látnivalói

A Pécsi TV-torony

A Misina-hegyen álló, 176 méter magas torony kilátójáról csodálatos kilátás nyílik a közeli Mecsekre egészen Horvátországig.

Gázi Kászim pasa dzsámija:

A Széchenyi téren található egykori dzsámi a legjobb állapotban fennmaradt iszlám épület Magyarországon. A történelmi építmény, amelynek tetején egy török félhold és egy kereszt díszeleg, a vallások és kultúrák együttélését jelképezi a városban: egy ókeresztény templom falaira egy dzsámi épült, amely ma ismét templom.

Zsolnay kulturális negyed:

Műemléképületek, gyönyörű kerámiák, tágas parkok és sétányok: az egykori Zsolnay porcelángyár üzemi területét a „Pécs, kulturális főváros” cím keretében bővítették és újították fel. Különösen nagyszerű családok számára: több játszótér, egy látogatóközpont-labor és bábszínház is található itt.