Makramé Instagram trend

A makramé egy újra nagyon divatos kézműves trend. Az Instagramon a #makramee, valamint a #macrame hashtag alatt számos csodás makramé projektet csodálhatsz meg. Különösen édesek a #rainbowkeychain-ek, azaz a kicsi szivárvány kulcstartók. Ezek bonyolult csomózási technikák nélkül készülnek, és ezerféleképpen variálhatók.

Upcycling: maradékokból szivárvány

Ha most azon gondolkozol, hogy azonnal el kell rohannod egy kézimunka kellék üzletbe, hogy te is el tudj készíteni egy ilyen szivárványt – stop! Először otthon nézz körül, milyen maradék anyagokat tudnál felhasználni hozzá, és csak azt vásárold meg, amit nagyon muszáj. Vastag alapfonalnak tökéletesen megfelelnek a cipőfűzők vagy a vékonyabbb kötelek, a szivárványcsíkokat pedig az utolsó sálkötő projektedből megmaradt gyapjúfonalból is megalkothatod. Ha épp nincs kéznél barkácsdrót, akkor esetleg lapulhat valamelyik fiókodban egy kevés vékony virágkötő drót. A kulcstartó karabinerét pedig egy kiszuperált kulcstartóról is leszerelheted. A régiből újat alkotni remek érzés, és – ahogy a visible mendingnél és kintsuginál is látjuk – valóban csodaszép műalkotások kerülhetnek ki a kezeink alól – jelen esetben egy kedves kis szivárvány.

Tipp: A DIY kulcstartó tökéletes személyes lastminute ajándéknak, mert egy szempillantás alatt elkészül.

Makramé kulcstartó

Szükséges anyagok:

  • 1 kulcstartó karabinerrel
  • Pamutkötél (kerek cipőfűző vagy kb. 6 mm átmérőjű kötél)
  • Gyapjúfonal maradékok különböző színekben vagy makraméfonal
  • barkácsdrót
  • univerzális olló
  • vonalzó
  • cérna és tű
  • textilragasztó

Így készül:

A szivárványcsíkokhoz vágj le a pamutkötélből, valamint a barkácsdrótból négy-négy, egyenként 12 cm hosszú darabot.
Tégy egy-egy darab drótot megerősítésként a pamutkötél darabok mellé, és gyapjú- vagy makraméfonallal kezdd el szorosan körbetekerni őket. A fonalak végeit egy-egy centimétert hagyd túllógni a drótokon. A szivárványcsíkok mindegyikéhez másik színt válassz.
Most tedd egymás mellé a négy szivárványcsíkot. Varrd össze úgy, hogy a varrás láthatatlan legyen – vagy textilragasztóval ragaszd össze őket.
A szabadon hagyott fonalvégeket egy tű segítségével fésüld szét, húzkodd egyenesre, és vágd egyforma hosszúra őket. A drótvégeket vágd le, hogy ne legyenek láthatók.
Végezetül varrd rá a kulcstartórészt is.
A szivárványt tetszés szerint csillámkövekkel, gyöngyökkel vagy hímzéssel tovább díszítheted.
És már kész is szivárvány kulcstartó!