Active Beauty
Tíz tipp a környezettudatos nyaraláshoz

Új utakon

Tíz tipp a környezettudatos nyaraláshoz

A fenntartható turizmusnak nemcsak ökológiai aspektusai vannak: szociális, kulturális és gazdasági hatásokat is gyakorol a helyi lakosságra – és nem utolsósorban ránk, utazókra is. Hogy sikerülhet a nyaralásunkat a lehető legkörnyezet-, ember- és állatbarátabbá tenni?
 

1. Hosszú repülőutak helyett

Egy fenntartható nyaralás megtervezésénél az úti célhoz való eljutás módját is mérlegelni kell: az utazásokhoz kötődő szén-dioxid kibocsátás 75%-át a közlekedés teszi ki. Egyetlen repülőút több károsanyag-kibocsátással jár, mint amennyit az összes egyéb tevékenységünkkel okozunk egy év leforgása alatt. Általánosságban elmondható: minél lassabb az előrehaladás módja, annál jobban kíméli a környezetet. Sok helyre eljuthatunk (éjszakai) vonattal, busszal vagy kerékpárral is. Akinek muszáj repülővel utaznia a kiválasztott desztinációba, az a legjobb, ha a repjegye mellé rögtön egy szén-dioxid kompenzációs jegyet is vásárol. A szakértők ugyan nem tartják elégségesnek ezt a kompenzációt, azonban több a semminél.
 

2. Maradj hosszabb ideig egy helyen

Minél távolabb utazunk, annál több időt kellene egy helyen eltöltenünk. Ahelyett, hogy évente többször néhány napra vagy egy-egy hétvégére elutaznánk, inkább egyetlen hosszú útban gondolkodjunk. Ezzel nemcsak a környezetet kíméljük, hanem önmagunkat is. Mert a jet lag (időzónaváltási szindróma) és a hosszú utazás a test számára nagyon megerőltető. A World Wide Fund for Nature (WWF) ökölszabálya a következőképpen hangzik: 700 kilométer felett legalább 8 napot, 2000 kilométer felett pedig 15 napot kellene a desztinációban eltölteni.  
 

3. Kerüld a tömeget

Aki a felkapott, trendi úti célok helyett kevésbé frekventált, eldugottabb helyre utazik, azt az esetek többségében kellemes meglepetés éri. Ez lehet egy városka a rendkívül népszerű milliós metropolisz mellett vagy egy ország, amit még nem özönlöttek el a turisták. Ha mégis egy tömeghelyre szeretnénk ellátogatni, akkor érdemes a főszezonon kívüli időszakot megcélozni. Ez előnyösebb a helyi lakosság számára – és még a pénztárcánkat is kíméli.  
 

4. Fenntartható szállások

A környezettudatos nyaralók nemcsak az ár és a felszereltség szerint választanak szállást, hanem az is szerepet játszik a döntésükben, hogy az adott hely mennyire környezet- és emberbarát. A következő kérdések segítenek ennek megítélésben: Mennyire nagy a szálláshely, és hogyan közelíthető meg? Ki az üzemeltető? Milyen az ágykínálat és a szállóvendégek számának aránya?
A kicsi, tulajdonos vezette hotelek, tanyák és kempinghelyek (ideális esetben bio minősítéssel rendelkezők) tudatosabban és takarékosabban bánnak az erőforrásokkal, és a helyi közösségek érdekeit tartják szem előtt értékteremtő befektetéseikkel és programjaikkal – a nemzetközi all inclusive hotelláncokkal ellentétben.
 

5. Kofferpakolás okosan

Apróságnak tűnik, mégis fontos: aki igyekszik minél fenntarthatóbbá tenni a nyaralását, annak egy környezetbarát kofferpakolási technikát kell kifejlesztenie. Sok országban nincs megoldva a veszélyes hulladék ártalmatlanítása. Ezért jobban tesszük, ha elemeket és más hasonlóan problémás tárgyakat egyáltalán nem is viszünk magunkkal a nyaralásra, vagy ha mégis, haza is utaztatjuk őket a csomagunkban. Amiket ezzel szemben nyugodt szívvel beletehetünk a kofferünkbe: natúrkozmetikumok, amik nem szennyezik a vizeket, napkrémek, amik védik a korallzátonyokat, és újratölthető kulcsok (ha az adott országban biztonságosan fogyasztható a csapvíz). Ne felejtsd el: minél nehezebb a csomagod, annál nagyobb szén-dioxid kibocsátással jár az utaztatása.
 

6. Példamutató viselkedés

Sokan a nyaralásuk alatt halmozzák az élvezeteket, és végre mindent megengednek maguknak, amiről év közben le kellett mondaniuk. Viszont a „think global, act local” elv nemcsak az otthoni, hanem a nyaralásod alatti viselkedésedre is alkalmazandó. Ami azt jelenti: annyit ételt tégy a büféasztalnál a tányérodra, amennyit meg tudsz enni, ne termelj sok hulladékot, ne pazarold a vizet, takarékoskodj az árammal, utazz tömegközlekedési eszközökkel, helyben, kézzel készített szuvenírt vásárolj, helyi éttermekben vacsorázz, és helyi specialitásokat, szezonális fogásokat rendelj magadnak. Így nemcsak környezettudatosan jársz el, hanem rögtön a helyi gazdaságot is támogatod.
 

7. Felkészülés az utazásra

Ha igyekszel az utazásodat a lehető legzöldebbé tenni, azzal nemcsak a környezetnek, hanem a helyi lakosságnak is jót teszel. Kezdésnek jó, ha informálódsz a célország társadalmi szabályairól, és hozzá még néhány mondatot is megtanulsz az adott ország nyelvén. Ha viszont szeretnél tényleg jól felkészülni a nyaralásodra, akkor ennél többet kell tenned, ahogy Maria Kapeller a „Lovely Planet. Utazz szívvel, és vigyázz a világra” c. könyvében (Kremayr & Scheriau, 2022) leírja: „Miként tudósítanak a minőségi médiumok az országban uralkodó állapotokról és eseményekről? Mit írnak a helyi lapok? Miként nyilvánulnak meg az emberjogi és más civil szervezetek?” Az újságíró és a www.kofferpacken.at online utazómagazin alapítója szerint így kaphatsz teljes képet az úti célodról.
 

8. Tanúsíts tiszteletet más kultúrákkal és emberekkel szemben

A megbecsülésedet mások iránt többféleképpen is kifejezheted: egy szép borravalóval, egy köszönet-buszjeggyel, vagy azzal, hogy fényképezés előtt megkérdezed a képen szereplőket, nincs-e ellenvetésük, ha rákerülnek a fotóra. Nyaralókként meg kellene próbálnunk úgy viszonyulni a meglátogatott helyekhez és emberekhez, mintha mi is ott élnénk. A fenntartható turizmusnak a hála is fontos részét képezi, ahogy Maria Kapeller hangsúlyozza: „Aki a mindennapokban is gyakorolja a hála kifejezését, az az utazásai során is igyekszik ezt kifejezésre juttatni. Például azzal, hogy utazónaplót vezet, egy kézzel írott kártyával megköszöni a hotel személyzetének az odaadó munkáját, vagy köszönő szavakat intéz a nemzeti park dolgozójához.”
 

9. Lassítás otthon és a nyaralás alatt is

Elsősorban a városlátogatásokra jellemző az, hogy kikapcsolódás helyett inkább végigstresszeljük őket, mert egy hosszú to-do listával érkezünk a desztinációba: a lehető legtöbb látnivalót és átélnivalót ki kell pipálni, ha már ennyit kifizetünk a nyaralásért. Pedig ha magunkba szeretnénk szívni a hely hangulatát, és kíváncsiak vagyunk az ottélők mindennapjaira, akkor nem a nevezetességek megtekintésére kell összepontosítanunk. Mi lenne, ha egyik délután beülnél egy utcai kávézóba, és csak figyelnéd, miként zajlik előtted az élet? Vagy sétálva fedeznéd fel a várost, és így egészen különleges, autentikus benyomásokat szerezhetnél?
Maria Kapeller szerint annak, hogy milyen nyaralásra vágyunk, sok köze van az otthoni életünkhöz: „Úgy érezzük a nyaraláshoz jogunk van, mert időről időre szükségünk van arra, hogy egy kicsit távolabb kerüljünk a dolgos mindennapoktól, és átmenetileg megszabaduljunk a tenni-muszájok, a működni-muszájok és teljesíteni-muszájok terhétől.” Aki viszont a mindennapokban is ügyel arra, hogy ne terhelje túl magát, és időnként beiktat egy kis szüneteket, abban nem nő akkorára a pihenésvágy, amit a lehető legtökéletesebb nyaralással kell kielégítenie. Mindegy, hogy jógázunk, meditálunk, egy hangszeren játszunk vagy – ha megengedhetjük magunknak – a munkaóráink számát csökkentjük, az életminőségünk javítása érdekében mindenképpen érdemes időt szakítanunk arra, ami feltölt minket.  
 

10. Jól átgondolt a nyaraláskoncepció

A mi társadalmunkban a presztízs része az, hogy sokat utazunk és sokat fogyasztunk – a visszafogott mobilitásról és mérsékelt fogyasztásról pedig a szűkölködésre asszociálunk. Ez Maria Kapeller szerint meglehetősen komoly probléma: „A jelenlegi életstílusunk miatt az elementárisabb szükségleteinket nem vagyunk képesek kielégíteni: feladjuk a több idő, kevesebbet stressz, tisztább levegő, érintetlen környezet és egy az unokáinknak átadható jövő iránti igényünket.”
Kapeller „Lovely Planet” című könyvével nem lelkiismeret-furdalást akar ébreszteni az utazókban. Sokkal inkább arra próbál minket rávezetni, hogy vizsgáljuk meg kritikusan önmagunkat és az utazási szokásainkat: „Mit keresünk az útjainkon – és mi az, amit valóban megtalálunk? Ki profitál valójában a nyaralásainkból? Mennyit bír el a világunk még ebből a fajta turizmusból?” Fontos kérdések, amiket mindenkinek fel kellene tennie magának, aki fenntarthatóbban szeretne utazni.  


 
 
Maria Kapeller: Lovely Planet. Utazz szívvel, és vigyázz a világra. Kremayr & Scheriau, 23 euró.