Active Beauty
Természetközeli balkon: néhány négyzetméter rovarbarát zöldterület

Kertészkedés

Természetközeli balkon: néhány négyzetméter rovarbarát zöldterület

Szeretnéd a balkonodat színpompás kincsesládává varázsolni a madarak, a pillangók és a méhecskék számára? Ezekkel az egyszerű tippekkel a néhány négyzetméter zöldterületedből menedéket varázsolhatsz az állatvilág számára. Hiszen egy sűrűn beépített belváros kellősközepén is teremthetsz természetközeli környezetet.
 

Virágba borulva

A klasszikusok, mint a bazsalikom, a paradicsom és az eper mellett megannyi vadnövénnyel is színesítheted a balkonodat. A környezettudatos hobbikertészek egzotikus növények helyett idehaza őshonos növényekkel veszik körül magukat. Ezek a növények élelmet, fészkelőhelyet és téli szálláshelyet biztosítanak a rovarok számára.
Egy természetbarát balkonra például a következő vadvirágok illenek:
 
  • nektárban gazdag virágok a dongók és a pillangók számára: mezei zsálya, mezei margaréta
  • festő pipitér
  • ökörfarkkóró
  • varjúháj
  • körömvirág
  • orvosi szappanfű
 
A Global 2000 összeállításában a rovarvonzó növények bővebb listáját olvashatod.
 
Fontos: Tőzegmentes földet használj a lápjaink védelme érdekében!
 

Hotel az erkélyen

Egy természetközeli balkon több szolgáltatást is nyújt, hiszen nemcsak élelemmel látja el a zümmögő látogatókat, hanem tartós, azaz áttelelő vagy éppen átmeneti szállást is nyújt számukra. A rovarhotelről szóló bejegyzésünkben minden tudnivalót elolvashatsz a vadméhek és a katicabogár otthonául szolgáló kis építményről. A kisebb, felakasztható rovarhotelek nagyon kicsi erkélyeken is elférnek. Érdemes kitenned mellé egy lapos tányérka vizet is. Hiszen nyáron nemcsak mi, emberek szomjazunk meg, a madarak is örülnek egy kis felfrissülési lehetőségnek.
 

Öntözz okosan

Lehet, hogy szíved szerint nyáron ki se jönnél a vízből, a növényeidet mégsem ajánlott túl gyakran megöntöznöd. Ha nem kényezteted el őket, a gyökereik mélyebben beleássák magukat a földbe, ellenállóbbá válnak, valamint a meleget is jobban bírják majd. Az öntözésnél ügyelj arra, hogy a felesleges víz mindig ki tudjon folyni a cserépből.
Figyelj arra, hogy a növényeket a saját igényeiknek megfelelően öntözd, és ezt, ha lehetséges, vezetékes víz helyett esővízzel tedd. Ehhez egyszerűen csak rakd ki a locsolókannádat a balkonra, hogy a következő eső teletölthesse.
 

A föld termékenyebbé tétele házi módszerekkel

Lehetőleg ne tápoldatozással biztosítsd a növényeid tápanyag-utánpótlását. Ha nincs komposztod, akkor például a kávézacc, egy használt teafilter tartalma vagy a zöldségek és a burgonya főzővize is alkalmas lehet erre a célra.
 

Teleltetés? Menni fog!

Először is fel kell készítened a növényeidet a változásra. Ezért: augusztus végétől már ne tápláld őket, és a téli pihenés előtti hetekben már csak kevés vizet adj nekik. Az optimális teleltető hely világos, fagymentes és ablakos. Vigyázat: a fűtött nappali a legtöbb növény számára túl meleg. A téli álmukat alvó növényeket is ajánlott meglocsolni, viszont legfeljebb heti 1 vagy 2 alkalommal, és természetesen ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy a felesleges folyadék ki tudjon folyni a cserépből.