Active Beauty
Szelleműző fűszerek: készítsd el a saját gyógynövényes füstölődet

Rituális

Szelleműző fűszerek: készítsd el a saját gyógynövényes füstölődet

A füstölés hagyománya egyidős az emberiséggel. Már a Kr. e. 3000 és 2600 között keletkezett Gilgames eposzban is említést tettek róla. A füstölés manapság új virágkorát éli. Elmagyarázzuk, hogy te magad hogyan készíthetsz füstölőt, mely gyógynövényekből érdemes összeállítanod, mi a köteg összekötésének legjobb módja, és hogy hogyan is néz ki egy füstölő rituálé.
 
Korábban a gyógynövények füstölésével – tehát a levegő „fertőtlenítésével”– a pestis és a kolera járványok terjedését próbálták megállítani. Manapság a negatív energiák semlegesítése a célja – ha egy új lakásba költözöl, ha egy kellemetlen látogatód volt, ha beteg voltál, vagy ha veszekedés folyt a helyiségben. Ezenkívül hagyományosan a karácsony és a vízkereszt ünnepe közötti hideg, sötét estéken szoktak füstölőket használni.  
 

 Füstölőköteg készítése: ezek a gyógynövények alkalmasak füstölésre

Augusztus 15. és szeptember 8. között (ezt az időszakot hívják „kétasszonyközé”-nek) a következő  növények vannak erejük teljében: ökörfarkkóró, kakukkfű, orbáncfű, fekete üröm, citromfű, cickafark, örménygyökér, császárgyökér, rozmaring, levendula, zsálya, fehér üröm és a rózsafélék. A legjobb, ha a déli órákban gyűjtjük őket. Ha úgy tetszik, az összes fajtát, ha pedig úgy, akkor csak 6-7 féle gyógynövényt kössünk össze egy füstölőcsokorba. Manapság különösen a zsálya örvend nagy népszerűségnek.
 

Tipp: Vigyázat, mérgeznek!

Nem mindegyik gyógynövény alkalmas arra, hogy füstölőt készítsünk belőle. Ha mi magunk készítjük el a füstölőnket, akkor különösen óvatosnak kell lennünk, nehogy mérgező növény kerüljön a kötegbe. További jól füstölhető növényekről például a „Mágikus füstölőillat” c. könyvben (Kneipp Kiadó Bécs, 22 euró) olvashatsz.
 

A köteg elkészítése

Íme néhány trükk a füstölő köteg elkészítéséhez: középre egy csokor ökörfarkkórót tegyünk, a többi kb. 15 cm hosszú szálat lazán csavarjuk eköré. Most hagyjuk a gyógynövényeket kb. fél napig hervadni egy félárnyékos helyen. Így jól össze lehet majd kötni őket, és nem törnek el közben. Ezt követően kössük át a köteget középen, valamint a felső és az alsó végén is juta- vagy kenderzsineggel. Fontos, hogy a kötözés ne legyen túl szoros, különben a növényi részek elkezdhetnek megpenészedni benne. Végezetül az egész füstölő köteget spirál alakban kötözzük végig egy spárgával. Ezt követően fektessük egy lenkendőre, és hagyjuk 3-5 napig szellős, meleg helyen száradni.
 

A füstölő rituálé

Ha elkészítetted a saját füstölő kötegedet, akkor kezdődhet a rituálé. Első lépésben kapcsold ki a lakásodban a füstérzékelőket. A szárított köteget meggyújtásnál mindig függőlegesen, kicsit megdöntve kell tartani. Gyújtsd meg a végét, és fújd el a lángokat, hogy csak a parázs maradjon. Most pedig add át magad az élménynek: tedd a köteget egy tűzálló tálba, és élvezd a mennyei illatot. Rajtad áll, hogy mennyi ideig füstölsz. Viszont fontos, hogy a füstölőt soha se hagyd felügyelet nélkül. Ha a végén erősen belenyomod egy tál homokba, akkor kialszik. És vele együtt remélhetőleg az összes gonosz szellem is.