Active Beauty
Palántanevelő edény sajátkezűleg: 3 egyszerű DIY-ötlet

Upcycling

Palántanevelő edény sajátkezűleg: 3 egyszerű DIY-ötlet

Aki először vállalkozik zöldségtermesztésre, annak csupán néhány dologra van szüksége ahhoz, hogy az ablakpárkányán nevelgethesse a saját kis növényeit. Hulladékból is egy szempillantás alatt készíthetünk hajtatóedényeket a magocskáinknak – ezzel nemcsak pénzt spórolhatunk meg, hanem a környezet épségét is óvjuk.
 

Mini üvegházak műanyagcsomagolásból

Kidobás helyett gyűjtsd össze például a szőlő, a bogyós gyümölcsök vagy bármilyen könnyen összenyomódó gyümölcs és zöldség műanyagtálkáját, és mini üvegházként hasznosítd őket újra.

Így készül:
 
  1. Öblítsd ki jól a dobozt, és hagyd megszáradni.
  2. Béleld ki újságpapírral, és töltsd meg palántafölddel.
  3. Vesd el a magokat azok fajtájának megfelelően (fényen vagy sötétben csírázó). Ehhez az információt a magok tasakján olvashatod.
  4. Permetezd meg őket vízzel egy pumpás flakonból. Tedd rá a doboz tetejét, és már kész is a mini üvegház az ablakpárkányon.
 
Tipp: Megéri palántaföldet vásárolni, hogy a fiatal növénykék erős gyökereket növesszenek. Viszont te magad is egyszerűen készíthetsz palántaföldet: ehhez keverj össze egyharmad rész komposztföldet egyharmad rész kerti földdel és egyharmad rész homokkal, és szitáld át a keveréket.
 
 

Palántanevelő tojástartóból

A húsvét előtti hetekben különösen sok üres tojástartó termelődik. Ahelyett, hogy kidobnád őket, készíts belőlük palántázó tálkákat a zöldségmagjaidnak.
 
Így készül:

1. Vágd le a tojástartó tetejét, és tedd az alsó rész alá, hogy dupla alja legyen a tálcának.
2. Töltsd meg a mélyedéseket palántázó földdel. Szórd a magokat a földbe vagy a földre – attól függően, hogy fényen vagy sötétben csírázó magokról van szó. A földet és a magokat permetezd meg egy kis vízzel.
3. Ha több zöldségfajtát nevelsz elő egy tálcában, akkor írd a nevüket kis táblácskákra, és szúrd melléjük.
4. Végezetül húzz az egészre egy réteg frissentartó fóliát. Ügyelj arra, hogy a levegő még cirkulálni tudjon alatta, megakadályozva ezzel a penészképződést. Ehhez a fóliát néhány helyen akár is meg is lyuggathatod kissé.
 
Tipp: A kis növénykéket az utolsó éjszakai fagy után a tojástartókkal együtt kiültethetjük az ágyásba. Hogy a gyökeret megtalálják a dobozból a kiutat, egyszerűen egy fapálcikával szúrjunk néhány lyukat a tartó aljára. A tojástartók idővel maguktól lebomlanak a földben.
 

Palántanevelő újságpapírból és wc-papír gurigából

Hajtatóedénykéket egyszerűen régi újságpapírból és wc-papír gurigából is készíthetsz.
 
Méghozzá így:
 
  1. Vágd félbe a wc-papír gurigákat. Így két kisebb hengert fogsz kapni.
  2. Egy oldal régi újságpapírt hajtogass addig, amíg bele tudod csavarni a papírhengerbe. Azt, ami alul kilóg belőle, hajtogasd bele úgy, hogy az képezze az alját.
  3. Érdemes belőlük többet egymás mellé rakni egy nagyobb dobozba, így azok megtartják egymást.
  4. Töltsd meg a gurigákat palántafölddel, és vesd el a magokat – a fényen csírázókat a földre szórd, a sötétben csírázókat dugd bele.
  5. Húzz az egész tetejére egy réteg frissentartó fóliát, és esetleg szurkáld is meg kissé, hogy azzal biztosítsd a levegőcserét.
  6. A penészedés elkerülése érdekében a növénykéket ne öntözd, hanem egy pumpás flakonból permetezd őket.
 
Tipp: Néhány növénynek (például a paradicsomnak) sok fényre van szüksége a növekedéshez. Helyezz a saját készítésű palántázó tálcád mögé fényvisszaverő alufóliát – így a növénykék nem a nap irányába dőlve fognak nőni, hanem szép egyenesek maradnak.