Active Beauty
Ökológiai védekezés a kártevők ellen: a legjobb tippek

Vegyszermentesen

Ökológiai védekezés a kártevők ellen: a legjobb tippek

A saláták között üldögélnek, vagy az epret dézsmálják. Ezen tippeknek köszönhetően környezetkárosító szerek használata nélkül sikerülhet megszabadulnod a kis gonosztevőktől.
 

Levéltetű


A levéltetvek a legismertebb kerti kártevők közé tartoznak. A kicsi, mohó állatkák elsősorban a dísznövényeket támadják meg, növényi nedvekkel táplálkozva gyakorlatilag kiszívják az életerőt a növényekből.
 

Módszerek, amiket bevethetsz a levéltetűvel szemben

Mechanikus eltávolítás: Vízsugárral vagy egy kefével javarészüket eltávolíthatod a növényekről. Így egy kevés türelemmel és munkával kifejezetten környezetbarát módon léphetsz fel ellenük.

Természetes módszerek a kártevők száműzésére: egy, a növényre spriccelt csalánfőzet távol tartja a kártevőket, és erősíti is növényt. Egyszerűen tégy egy marék csalánt egy liter vízbe, és hagyd egy napig állni. Ezt követően permetezd le vele a növényt.

További házi megoldások: a fokhagyma, a hagyma vagy a levendula is hatékonynak bizonyul a levéltetvek elleni harcban.
Viszont: nem kell aggódnod. Ha úgy érzed, muszáj beavatkoznod, akkor is kizárólag egyszerű, megfontolt intézkedésekkel és radikális módszerek nélkül „nyúlj bele” a kerted ökoszisztémájába. A levéltetvek csak ritkán okoznak komoly károkat. Ráadásul a katicabogarak táplálékaként fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Mielőtt az utolsó egyedig elpusztítanád, először is figyeld meg őket, és ha természetes ellenség híján nagyon elszaporodnak, akkor a természetes módszerekkel még mindig megszabadulhatsz tőlük.
 

Hernyó


A lepkék érzékenyen reagálnak az életterükben történő változásokra, ezért jelenlétük azt bizonyítja, hogy sikerült fajbarát környezetté alakítanunk a kertünket. Ahhoz, hogy a hernyók pompázatos pillangókká fejlődjenek, szorgalmasan kell táplálkozniuk, és a fáradságos munkával gondozott kultúrnövényeinkből is előszeretettel falatoznak.  
 

Tippek a hernyók távoltartására

Ezekkel a módszerekkel visszaverheted az éhes hernyók támadását.
A lepkehernyók számos állat kedvenc csemegéi. Így mágnesként vonzzák a hasznos élőlényeket a kertünkbe, amivel a fajtasokszínűséget támogatják.
  • A zöldségeket letakarhatod szúnyoghálóval, így nem kell vegyszerrel távoltartanod őket tőlük.
  • Az olyan fűszernövények, mint a kakukkfű, intenzív illatot árasztanak magukból, amit a hernyók egyáltalán nem szeretnek. Ültess tehát az ágyásaidba aromás fűszernövényeket.
 

Csiga


Épphogy elültetted a salátát, már jönnek is, és megkóstolják. A csigák az éjszaka leple alatt másznak elő rejtekhelyeikről, és vetik rá magukat a finom zöld levelekre. A legnagyobb károkat a barnás-vöröses spanyol csupaszcsigák okozzák. A fajta első egyedeit Ausztriában 1970-ben gyűjtötték, és azóta a hazai virág- és zöldségágyások fő kártevői.
 

Tippek az éjszakai csigatámadások kivédésére

 
Ezekkel az egyszerű metódusokkal a csigákat egész egyszerűen, vegyszerek használata nélkül is távoltarthatod a növényeidtől.
 
Oltott mésszel vagy a fűrészporral elejét veheted a csigák pusztításának. Nagy felületen szórd az érzékeny növény köré, így egy természetes csigakerítést tudsz létrehozni.
  • A csigák és petéik összeszedése vagy egy úgynevezett csigakerítés is segíthet a csúszómászó ágyáslátogatók távoltartásában.
  • Ne használj házi csapdákat, például sörcsapdát. Ezek adott esetben még több csigát az ágyáshoz vonzhatnak, és fennáll a veszélye annak, hogy más állatok is belefulladnak a sörbe.
 

A sokszínűség fenntartása: természetes kertekA természetes kerteket csak ritkán támadják meg masszívan a fent említett kártevők. Ezekben elegendő természetes ellenségük él ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott élettér jöhessen létre. Szeretnéd a kertedet, a balkonodat és az ablakpárkányodat egy igazi mini nemzeti parkká varázsolni, és ezzel a biodiverzitást támogatni? A https://www.global2000.at/nationalparkgarten oldalon részletes információkat kaphatsz a lehetőségről, és a részvételi kritériumokról is értesülhetsz.