Active Beauty
Medencefenék torna: minden nőnek szüksége lehet rá
Szöveg: Katharina Schmiedjell

Alátámasztó szerep

Medencefenék torna: minden nőnek szüksége lehet rá

Sok nő csak egy bizonyos életszakaszba lépve kezd el vele foglalkozni. A terhesség és a szülés ezt a fontos alátámasztó és stabilizáló funkciót betöltő izomzatot jelentősen igénybe veszi. Ezért egy regeneráló torna keretén belül rendkívül fontos visszaerősíteni a medencefenék izmait. Ugyanis a medencefenék izomzatának erősítésével megelőzhetők olyan egészségügyi problémák, mint az inkontinencia vagy a szervsüllyedés. Egy szakértő ad nekünk választ a legfontosabb kérdésekre.

Miért olyan fontos, hogy erős legyen a medencefenék izomzatunk?

A farokcsont, a szeméremcsont és az ülőgumók közötti területen található izomzatként alátámasztja és helyükön tartja a hasi szerveket. „Ezenkívül segíti a húgycső- és végbélzáróizom működését, és fontos szerepe van a szexualitásban, valamint a szülésben is” – magyarázza Andrea Hofbauer fizioterapeuta.

Miért terheli meg annyira a terhesség és a szülés a medencefeneket?

A nőknél a medencefenék különösen nagy terhelésnek van kitéve: a medencéjük eleve szélesebb a férfiakénál – ezért a gátizmuk is szélesebben terül el. A terhesség és a szülés hatalmas kihívás a női szervezet számára: „Egyrészről azért, mert a haskörfogat növekedésével a medencefenékre nehezedő súly is nő” – így Hofbauer. „Ráadásul a várandósság során olyan hormonok termelődnek, amik ellazítják és rugalmasabá teszik az izmokat, ízületeket, ínszalagokat – így készítik fel a testet a szülésre.”

Ajánlott már a terhesség alatt is intimtornát végezni?

A szakértő már a várandósság alatt is tanácsolja elkezdeni a tornát, mert segít a gátizmok szülésre való felkészítésében, épségük megőrzésében, és akár a szülést is megkönnyítheti: „A medencefenék izmainak nem szabad merevnek lenniük, hanem el kell tudnunk lazítani őket. Kedvezőtlen a szülés szempontjából, ha túl feszes a gátizom.”
Azon nők medencefenék izomzata különösen nagy igénybevételnek van kitéve, akik már nem az első kisbabájukat várják. Ha kevés idő telik el a szülések között, akkor az idősebb gyermeket a várandós anyukának gyakran fel kell emelnie, cipelnie kell. A medencefenék gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a szervezetet érő terhelést. „Különösen a légzésre tanácsos odafigyelni” – erősíti meg a szakértő. „A belégzés automatikusan, spontán módon megtörténik, a kilégzésre viszont kevesen figyelnek már oda. Terheléskor – például ha valami meg kell emelnünk – mindig ki kell fújni a levegőt! Ha bent tartjuk a levegőt, akkor megnövekszik a nyomás a hasüregben.”

Csak hüvelyi szülés után indokolt intimtornát végezni?

A közhiedelemmel ellentétben császármetszés után is legalább annyira fontos a gátizom-gyakorlatok bevezetése a mindennapokba, mint hüvelyi szülés esetén. „A hasi heg és a szétnyílt hasizmok miatt a nők egy császármetszés után valamivel később kezdhetnek el tornázni. De sérüléseket egy hüvelyi szülés során is elszenvedhet a kismama. A különbözőségek ellenére a rehabilitáció minden nő számára fontos egy terhesség és szülés után” – hangsúlyozza a szakértő.
Ugyanis a medencefenék meggyengülése sokáig semmiféle panaszt nem okoz. „Csak később – amikor már olyan problémák lépnek fel, mint a vizeletvesztés vagy a szervsüllyedés – szembesül sok nő azzal, hogy a medencefenék izmai már nem képesek betölteni tartó funkciójukat. Ezért fontos a megelőzés.” A medencefenék izomzat mellett a törzs- és hátizmokat is érdemes aktiválni, mert a gátizom a nagy egész részeként a törzs izmaival, a hasizommal, a rekeszizommal és a hátizmokkal együtt funkcionál tökéletesen.”

Mikor kellene úgy éreznünk, hogy újra megfelelően működik a medencefenék izomzatunk?

Nem szabad türelmetlennek lennünk. „A szülés utáni regenerációhoz egyszerűen időre van szükség – ami legalább annyi ideig tart, mint maga a terhesség, tehát 9-12 hónapig” – nyugtat meg a fizioterapauta. Azoknak a nőknek, akik még szoptatnak és még nem állt vissza a ciklusuk, a hormonális állapota sem engedi, hogy gyorsan visszakapják a terhesség előtti testüket. „Ezért nem szabad ilyenkor még rástresszelnünk, ha még mindig nem működik minden megfelelően.”
A vészjeleket azonban komolyan kell vennünk, és nem szabad halogatni a kivizsgálást: például akkor, ha szülés utáni vizeletcsepegést észlelünk. Ha köhögéskor, tüsszentéskor, csukláskor vagy nevetésnél néhány csepp akaratlan vizeletvesztés történik, vagy fájdalmat érzünk a kismedencénkben akkor valószínűleg kezelésre lesz szükség” – így Hofbauer. Egy jó szakemberrel az oldalunkon általában viszonylag gyorsan sikerül a medencefenék izomzatát visszaerősítenünk.