Active Beauty
Kedvenc őszi hobbink: a gombagyűjtés

Erdőfürdőzés

Kedvenc őszi hobbink: a gombagyűjtés

Fogj egy kosarat és egy gombászkést, és irány az erdő! Amit semmiképp se felejts otthon: egy gombahatározót a talált kincs azonosításához, hogy csak emberi fogyasztásra alkalmas egyedet vigyél haza magaddal. Ebben manapság már applikációk is a segítségedre lehetnek.
 

Gombagyűjtés: Erre ügyelj

Aki még sohasem gombászott, az valószínűleg meg fog lepődni, hogy mennyi tényezőn múlik az, hogy tele kosárral térünk-e haza. Összegyűjtöttünk néhány tippet a sikeres gombagyűjtéshez:
 

1. Gombahatározó könyvek és applikációk használata

Aki először indul gombászni, annak már indulás előtt érdemes tájékozódnia arról, hogy egyáltalán milyen gombák nőnek a hazai erdőkben. Leszedés előtt minden egyes gomba fajtáját azonosítani kell. Ausztria erdeiben számos ehető gomba nő. Különösen kedvelt a kormostönkű édestinorú, a barna tinorú, a rókagomba, a császárgalóca, a fodros káposztagomba, az őzlábgomba, az óriáspöfeteg, a sárga geberen, az ízletes kucsmagomba, az ízletes vargánya és a mezei csiperke. Gombászás előtt olvasgassunk az ismertetőjegyeikről a kézikönyvben vagy az applikációban. Vigyázni kell, mert az ehető gombáknak általában van egy mérgező hasonmásuk, ezért fontos, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól.
 

2. Egy bizonyos gombát keresel? Így fogod megtalálni!

A különböző gombafajták jellemzően bizonyos fafajtákkal élnek szimbiózisban, ezért gyakran ezek közelében lelhetők fel: a nyárfa édestinorú például a nyárfa közelében, a rókagomba jellemzően fenyvesekben érzi jól magát, a vargányafélék pedig a tölgyfák alatt nőnek. A gombászás sikerességében ezenkívül az időjárás is komoly szerepet játszik. Hosszú, száraz időszakok után nem nő gomba. Meleg-nedves időben viszont nagy az esélye annak, hogy az erőfeszítéseinket siker koronázza.
 

3. A megfelelő felszerelés

Mivel a gomba könnyen összenyomódik, összetörik, egyáltalán nem mindegy, hogy miként szállítjuk és tároljuk. A gombászáshoz elengedhetetlen a jó felszerelés: strapabíró cipő, kosár (ne nejlonzacskóba gyűjtsük a gombát) és egy éles kés a gomba talajtól való elválasztásához és megtisztításához.
 

4. Szakszerű gyűjtés

Mivel a gombák rendkívül fontos szerepet játszanak az erdei ökoszisztémában, oda kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő technikával gyűjtsük őket. A gomba termőtestét gondosan válaszd el a talajtól, vagy csavard ki a tönkjét, egyidejűleg fedd be a keletkezett mélyedést avarral és földdel, hogy a szabaddá vált egészséges micéliumok ki ne száradjanak! Ne szedd le a fiatal gombákat, mert azok fajtáját nem lehet még egyértelműen meghatározni. Ugyanez vonatkozik az öreg, megrágott, valamint a mérgező gombákra is.
 

5. Hol és mennyit szabad szedni?

A gombák hivatalosan az adott erdő tulajdonosának tulajdonát képezik. Ha nem tiltja tábla, akkor a legtöbb erdőben szabad gyűjteni őket. Kivételt képeznek ez alól a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek, ahol általában tilos gombát szedni. Ausztriában személyenként és naponta két kiló gomba szedhető. A frissen szedett gombát viszonylag gyorsan fel kell dolgozni, ezért csak annyit szedj le, amennyit meg is tudsz enni.
 

6. Maradj az ösvényen

Idegen erdőkben könnyen eltévedhetsz gombagyűjtés közben. A nagy erdős területeken vagy a hegyekben általában nem megfelelő a térerő, és ezeken a helyeken a saját tájékozódási képességeidre kell hagyatkoznod. Ezért idegen erdőkben nem érdemes letérned az útról.
 

A gombafajták meghatározása: ezek az applikációk segítenek a gombakeresésben

A gombahatározó applikációk remekül használhatók a kézikönyvekkel kombinálva. A következő Android és iOS gombafelismerő applikációk a kedvenceink: Pilzator, Pilz Erkenner, Pilzführer Lite, Meine Pilze, ObsIdentify és a Shroomify.
Gombászni egyáltalán nem könnyű, és még ha jól is csinálsz mindent, akkor is előfordulhat, hogy semmit sem találsz. Jóllehet olykor üres kosárral térsz haza, de legalább jártál egy jót a természetben.