Active Beauty
Így gondozd a tested és a lelked a ciklusod alatt hétről hétre

Szeresd a tested!

Így gondozd a tested és a lelked a ciklusod alatt hétről hétre

A menstruációt mindenki másképp éli meg: vannak, akiknek semmilyen panaszuk nincs, míg mások alig tudnak lábra állni a ciklus első napjaiban. Nézzük, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a tested a menstruáció előtt, közben és után is a lehető legjobb állapotban legyen.

1. hét – Menstruáció
A menstruációd hete indítja el az új ciklust. Ennél a folyamatnál a tested kilöki magából a méhnyálkahártyát, amire egy esetleges várandósság esetén lenne szüksége. Ekkor nem csak testileg, de lelkileg is minden a régi elengedéséről és az új befogadásáról, vagyis a megújulásról szól.
Sokat tehetsz a testi szükségleteid kielégítése érdekében:
  • Vegyél egy forró fürdőt, amibe tegyél néhány csepp muskotályzsálya olajat, mert az egyensúlyba hozza a hormonokat, és enyhíti a görcsöket. Egy hordozóolajjal vegyítve dörzsöld be a muskotályzsálya olajat a bőrödbe. Előbbivel megfelelő mértékben tudod hígítani az illóolajat, továbbá javítja az illóolaj hasznosságát, azaz több jut be belőle a mélyebb rétegekbe.
  • A görcsök gyors enyhítésére használj melegítőpárnát.
  • Próbálj ki olyan jógapózokat, melyeknek célja kifejezetten a fájdalom enyhítése.
  • Menj el sétálni, és közben ne feledkezz meg a helyes légzésről sem.
  • Növeld a zsír, a fehérjék, a sötétzöld zöldségek és az étcsokoládé arányát az étrendedben.
  • Igyál meleg gyógyteákat.
2. hét – A follikuláris fázis
A tested ekkor elkezdi újraépíteni a méhnyálkahártyát, illetve ismét elkezdenek érni a tüszők, melyek a petesejteket tartalmazzák. Ennek hatására beindul az ösztrogéntermelés is. Ebben a fázisban ismét jobban érzed magad. A testedben ekkor sok a felesleges víz, amitől némileg puffadt vagy, az esetlegesen kialakult pattanások ellenben eltűnnek, és a bőröd ismét ragyog. Lelkileg motivált és magabiztos vagy, úgy érzed, hogy tele vagy energiával.
Ekkor tölts minél több időt a barátaiddal és családoddal, sportolj, de figyelj a megfelelő mennyiségű alvásra is, igyál sok vizet és adj magadnak időt arra, hogy a feladataiddal is megfelelően tudj haladni.
3. hét – Az ovuláció
Ekkor van a legnagyobb esély a teherbeesésre, így amennyiben családtervezésben vagytok, akkor most nagy arra az esély, hogy sikerüljön. Máskülönben pedig fokozottan ügyelj a védekezésre.
Ennek a fázisnak a különlegessége, hogy míg 5-7 napig tart, addig a petesejt élettartama mindössze 12-24 óra. Ha ez idő alatt nem sikerül a megtermékenyítés, akkor a petesejt elhal és felszívódik.
Mivel ez a legjobb időszak a teherbeesésre, érthető módon a libidó a csúcsra jár, ami a megnövekedett tesztoszteronszintnek köszönhető. Ekkor nagy valószínűséggel sokkal magabiztosabb vagy, és kedved van játszani a női bájaiddal. Az ovuláció során csináld azt, amitől jól érzed magad, és tiszteld a tested. Ne felejtsd el, hogy ekkor sok minden történik a szervezetedben, így adj neki időt a regenerációra is.

4. hét – Luteális fázis
Az ovulációt követően megemelkedik a progeszteronszint, ami segíti a méhnyálkahártya megvastagodását. Amennyiben nincs megtermékenyített petesejt, akkor le fog csökkenni az ösztrogén-, a tesztoszteron- és a progeszteronszint, ami a testedben jelentős ingadozásokhoz vezet.
Ez egy kihívásokkal teli időszak mind testileg, mind lelkileg, de van azért egy jó hír is: a libidó ismét egyre magasabb. Ezen kívül azonban pár kellemetlenséget is tapasztalhatsz magadon: pattanásokat, érzékeny melleket, fáradékonyságot. Épp ezért pihenj sokat, étkezz egészségesen és sportolj, hiszen ezzel megakadályozhatod vagy legalább enyhítheted a hangulatingadozásokat. A lelki egészséged érdekében szánj magadra időt: kezdj el egy jó könyvet, meditálj, vagy menj el egy kényeztető masszázsra.