Active Beauty
Főzz egy lélekmelegítő curryt
Szöveg: Sylvia Wasshuber-Haas, Stephanie Lindner

Keep calm and curry on

Főzz egy lélekmelegítő curryt

A melegítő hatású ételek télen nem csak a testünkkel tesznek csodát. A lelkiállapotunkra is hatással van az, hogy hogyan táplálkozunk a hideg évszakban. Ilyenkor a tápláló, fehérjedús, fűszeres ételekkel, valamint a hagyományos kínai orvoslás és az ájurvéda által melegítő hatásúnak tartott élelmiszerekkel érdemes belülről fűtenünk magunkat. A curryk például kiválóan alkalmasak erre – és a megfelelő recepttel a vegánok is részesülhetnek a testet és lelket melegítő gasztronómiai élvezetekben!

Öt ok, amiért érdemes télen melegítő hatású ételeket, például curryt enni

1. Kellemes közérzet és jó alvás

Ugorj ki a dunyha alól, és indulás ki a hidegbe! Aki már a puszta gondolattól is elkezd dideregni, annak érdemes lenne végiggondolnia a reggeli rutinját – és konkrétan a reggeli szokásait. Mit szólnál reggelire például egy zab- vagy köleskásához? Kurkumával és fahéjjal fűszerezve, diófélékkel és mézzel tuningolva? A HKO és az ájurvéda szerint ezek az összetevők néhány órán át melegen tartanak minket. Ezenkívül este is érdemes lehet simogató soul fooddal kényeztetned az érzékeidet ízletes, télies alapanyagokból készült curryk formájában. Ezek a finom ételek támogatják a nyugodt és pihentető alvást is.

2. Egy kicsit boldogabbá tesz

A lélekmelegítő ételek – mint a színes curryk – a hangulatunkra is jó hatással vannak. Ez mindenképpen előnyös azok számára, akik nem szeretik a telet: a triptofán nevű aminosavat tartalmazó ételek segítenek elűzni a rosszkedvet. Ugyanis a szervezetünk a szerotonint (boldogsághormont) a triptofánból állítja elő. A húsevők ezt az anyagot a vad-, a marha - és a csirkehúsban, a vegánok pedig a kakaóban, zabpehelyben és a diófélékben találják meg. A triptofán hasznosulását segítik a szénhidrátban gazdag élelmiszerek, mint az édesburgonya vagy a sütőtök.

3. Erősíti az idegrendszerünket

Nem érzed elég acélosnak az idegeidet? Erősítsd meg őket egy finom curryvel. A melegítő hatású ételek nemcsak a hideget űzik ki a testből, hanem a stresszt és az idegességet is képesek csökkenteni. A hagyományos kínai orvoslás által melegítő hatásúnak tartott élelmiszerek közül sok telis-tele van idegrendszer erősítő tápanyagokkal, például B-vitaminnal, magnéziummal és káliummal. Ezek közé tartoznak például a csonthéjas gyümölcsök, a zabpehely, a hüvelyes zöldségek és a főtt zöld színű zöldségek. Ezenkívül a káposzta és a brokkoli, valamint a marha- és a sertéshús is olyan tápanyagokat tartalmaz, amik kedvező hatással vannak az idegrendszerre.

4. Javítja az ellenállóképességet

A forró teák, gőzölgő levesek és a pikáns fűszerezésű felfújtak az immunrendszerünk fontos szövetségesei. Télen a nyers koszt és a joghurt helyett a főtt, sült és párolt fogásokat részesítsd előnyben. Ezeken kívül az aszalt gyümölcsök, a gesztenye és a diófélék is fűtenek minket belülről.

5. Leszámol a kórokozókkal

Bizonyos élelmiszerek, mint a gyömbér, a fokhagyma, a torma, a wasabi vagy olyan fűszerek, mint a chili, alaposan felcsavarják a belső termosztátunkat. Ezt a hatásukat elsősorban a bennük található illóolajoknak és a különböző másodlagos növényi anyagoknak köszönhetik. Ezek a csípősségüket adó anyagok sok kórokozóval elbánnak. Ezért segítenek nekünk – jóllehet sokszor észrevétlenül – megőrizni az egészségünket a náthás időszakokban is.

Soul food: Csicseriborsó curry recept

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab friss gyömbér
  • 1 fej hagyma
  • koriander
  • sárga currypaszta
  • paprikapor
  • kömény
  • kurkuma
  • currypor (pl. a dmBio terméke)
  • olívaolaj (pl. a dmBio terméke)
  • 400 ml kókusztej (pl. a dmBio terméke)
  • 2 édesburgonya
  • 220 g csicseriborsó (pl. a dmBio terméke)

Ajánlott köret: basmati rizs (pl. a dmBio terméke)

Elkészítés:



Kockázd fel a hagymát és az édesburgonyát.
Kezd el hevíteni az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, és pirítsd meg benne a hagymát.
Nyomd bele a fokhagymát, és tedd bele a hámozott, aprított gyömbérdarabokat.
Add hozzá az édesburgonyát is, és öntsd fel az egészet a kókusztejjel.
Ízesítsd sárga currypasztával, paprikaporral, köménnyel, kurkumával és curryporral. Főzd az egészet 20 percig alacsony lángon, majd add hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót is.
Kb. 15-20 perc alatt elkészül a curry.
Szórd meg a curryt egy kevés korianderrel. Kínálj hozzá basmati rizst. És már kész is az ínycsiklandó soul food-od!

Jó tudni

A meleg ételek segítenek megelőzni a falási rohamokat is.