Active Beauty
Fast fashion helyett: Visible mending kézműves trend
Szöveg: Paula Rausch, Stephanie Lindner

Kézzel készült

Fast fashion helyett: Visible mending kézműves trend

Stoppolás? Eszünk ágában sem volt nekiállni, inkább újat vettünk a kiszakadt ruha helyett. Azonban úgy tűnik, lassan változik a szemlélet: méghozzá a visible mending nevű új trendnek köszönhetően, aminek Japánban shashiko néven már többszázéves hagyománya van. A kifejezés a ruhák látható javítását takarja. Nagy előnye: kezdőként is sikerélményünk lesz az alkotásban, mert a végeredménynek távolról sem kell tökéletesnek lennie.

A legfontosabb tudnivalók a visible mendingről

Alapesetben egy ruhadarab javításnál az cél, hogy az minél láthatatlanabb legyen. Az upcycling ezen formájánál azonban ennek ellenkezője történik: a japán kintsugihoz hasonlóan tudatosan felhívjuk a figyelmet a művészi színvonalú javításra. A cél: egy hibából (pl. egy lyukból) valami szépet, művészit kreálni, pozitív fashion statementté alakítani azt – és ezzel másokat is inspirálni. Ezért az irányzat követői általában olyan cérnát választanak a javításhoz, ami elüt az anyag színétől. A látványos varráshoz dupla varrócérnát, japán shashiko, esetleg hímző- vagy stoppoló cérnát ajánlott használni. Ezenkívül egy hosszabb hímzőtűre is szükség lesz hozzá. Sokan méhviasszal húzzák végig a cérnaszálat annak stabilabbá tételéhez. Esetleg felvarrókat vagy anyagmaradékokat is beleilleszthetünk a műalkotásba. A javítást egy stoppoló gomba vagy hímzőkeret segítségével még könnyebben elvégezhetjük, de akár egy dunsztosüveg is megteszi, amire egy gumiszalaggal feszíthetjük rá az anyagot.

Hogy lássunk hozzá?

Először is érdemes végiggondolni, hogy milyen motívumot vagy mintát szeretnénk az anyagra hímezni. A segédvonalakat előrajzolhatjuk egy krétával. Szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: szívecskéket, csillagokat, felhőket vagy absztrakt mintákat is megalkothatunk a színes cérnákkal. Inspirációt többek között a @resi_slowfashion Instagram oldalán vagy a Pinteresten a „visible mending” kulcsszóra rákeresve is találhatunk. A varrásra ugyanaz érvényes, mint bármelyik másik mesterségre: gyakorlás teszi a mestert. Minél több tapasztalat van a birtokunkban, annál gyorsabban és szebben tudunk dolgozni.

Hogy hordhatjuk a lehető legtovább a megjavított ruhadarabokat?

Egy műalkotásnak, ami a múzeum helyett a centrifugában landol, természetesen ki kell bírnia ezt-azt. Általános szabályok és tudnivalók: az anyag széle és a varrás között legyen legalább 5 milliméter távolság, a rövidebb öltések stabilabbak a hosszúaknál, a cérnavégeket jól el kell dolgozni, a foltok túlnyúló részeit le kell vágni. Ezenkívül mind a foltoknak, mind a cérnának bírnia kell ugyanazt a mosási hőmérsékleteket, mint magának a ruhadarabnak. És ha elkezd lebomlani a farmerről folt? Nem gond, hiszen tudni fogod, hogyan lehet visszavarrni.

Milyen technikákkal foltozhatunk, stoppolhatunk?

„A legegyszerűbb technika a kezdők számára az egyenes, alap varrás, ami úgy néz ki, mint egy varrott vonal, ami egyszer az anyag egyik, másszor a másik felén tűnik fel. „Egy gyapjú ruhadarabon keletkezett lyukat három alaptechnikával stoppolhatunk meg. Swiss darningnak nevezik a szemöltéssel való foltozást, scotch darningnak a hurok- vagy láncöltést, valamint létezik még egy szövőöltéses stoppoló technika is” – magyarázza Serafina Spatt és Alina Saavedra Santis, a Resi Slowfashion nevű bécsi márka alapítói. Egy szót sem értesz belőle? Ezeket a technikákat szerencsére közvetlenül a profiktól lesheted el, például a Resi Slowfashion YouTube csatornáján.

Három visible mending példa

Egyszerű, szeretnivaló részlet

Kilyukadt a farmerod? Ezzel a technikával a látható hibát egy szemrevaló kis dísszé alakíthatod. A kezdő varrók is nyugodtan nekiállhatnak.
Így készül:
Készíts papírból egy szívsablont, és vágd ki egy univerzális ollóval (ne szabóollóval!).
Egy szabókrétával rajzold át a szívformát a farmeranyagra, a lyuk köré.
Egy szabóollóval vágd ki a szívformát a farmeranyagból.
A szívsablont tedd rá egy csipkeanyagra, és egy kb. 1 cm-es peremet hagyva neki rajzold át rá.
A szívformát a peremével együtt vágd ki az anyagból a szabóollóval.
Fordítsd ki a farmert, a szívformájú lyukra fektesd rá a csipkeszívet, és tűzd rá gombostűvel.
Ezt követően varrd rá a farmerre egyszerű férceléssel vagy kontúröltéssel.
A kontúr- vagy tűzőöltés a fércelés továbbfejlesztett változata. Ha végigférceltük az anyagot, akkor megfordulunk, és befedjük a lyukakat. A végeredmény egy apró öltésekkel előállított vonal lesz.

Tipp: Ha még nem vagy elég bátor a varráshoz, akkor egyszerűen csak ragaszd fel a csipkét textilragasztóval a farmerra, vagy varrasd rá egy varrónővel.

Közepes nehézségű – tengeri fantázia minta

A tenger és a kis rák mintája ügyesen eltereli a figyelmet a farmeren lévő szakadásról. A kis tengeri alkotás rendkívül egyedi darabbá teszi az unalmas nadrágot.

Így készül:
A legjobb, ha a kis rákot egy szabókrétával előre felrajzolod a farmeranyagra.
A rák lábait élénk narancs- vagy vörös kontúröltéssel alkosd meg az anyagon, a testét pedig laposöltéssel töltsd ki.
A laposöltésnél az öltések szorosan egymás mellett feküdjenek. A tartós eredményért a legjobb, ha rövid, egymásba érő öltésekkel dolgozol.
A tengert laza férceléssel alkosd meg. A rövid öltések nagyjából azonos irányba mutassanak. A sűrűséget is variálhatod, és különböző kék árnyalatokból is megkreálhatod a hullámokat.

Haladóknak: Virág- és cseresznyedíszítés

A farmer anyagán kifakult foltok éktelenkednek, vagy egy zavaró lyukat nem tudtál teljesen eltüntetni? Egy virágokból és cseresznyékből álló kreatív alkotással szemrevaló darabot készíthetsz belőle.

Így készül:
A virágok leveleit és a cseresznyéket szabókrétával rajzold fel a farmeranyagra.
A motívumok széleit laposöltéssel, például fehér cérnával hímezd meg.
A motívumokat kitöltheted ugyancsak laposöltéssel egy a széle színétől eltérő árnyalatú cérnával – a rákmotívumhoz hasonlóan. De hálós struktúrát is adhatsz nekik. Ezt egy egyszer vízszintesen, másszor függőlegesen futó kontúröltéssel tudod megalkotni (mint a képen). Ezt a technikát elsősorban nagyobb motívumoknál érdemes alkalmazni, így nem kell órákon át a laposöltésekkel vesződnöd. A laposöltés és a hálós struktúra váltogatása élettel telivé teszi a végeredményt.

Most rajtad a sor. Melyik ruhadarab várja már régóta a ruhásszekrényedben, hogy újra felfedezd, csodaszépen kidíszítsd, és újból szívesen hordd?