Active Beauty
Célunk: kigyógyulni a náthából

Újra jól vagyok

Célunk: kigyógyulni a náthából

Viccesen azt szokták mondani, ha kezelik a megfázást, akkor tizennégy napig tart, ha nem, akkor két hétig. Ez meglehetősen hosszú időnek tűnik akkor, amikor már benne vagyunk, és a kellemetlen tünetekkel küzdünk. Ugyan a mondásnak van igazságalapja, mégsem kell beletörődnünk a sorsunkba, és ölbe tett kézzel várnunk a csodát: tippjeink segítenek mihamarabb újra egészségessé válni.

Tulajdonképpen mi is az a nátha?

A megfázás nyomán gyakran begyullad az orrnyálkahártya – ezt hívja a köznyelv náthának. A betegség leggyakoribb tünete a gyakori tüsszentési inger és az orrfolyás, illetve orrdugulás. Ezekhez sokszor társulnak egyéb megfázásos vírusok okozta tünetek is, mint a köhögés és a torokfájás.

Nyolc tipp, hogy gyorsabban múljon a nátha

Sokszor csak akkor tudatosul bennünk, hogy mekkora kincs is az egészség, amikor már betegek vagyunk. Alig várjuk, hogy újra az orrunkon is kapjunk levegőt, és egyszerűen csak olyan legyen a közérzetünk, mint régen. Tippjeink segítenek gyorsabban kikeveredni a náthából, viszont semmiképpen sem helyettesítik az ágynyugalmat. Komolyabb tünetek esetén pedig mindenképpen tanácsos felkeresni az orvost. Íme a gyógyulást gyorsító tippjeink:

1. Ideális szobalevegő

Különösen télen jellemző, hogy a beltéri helyiségek levegője szárazzá, fullasztóvá válik. Ez a klíma elsősorban a továbbfertőződésnek kedvez: az orrnyálkahártya kiszárad, és könnyen megtelepednek rajta a szűretlenül beáramló levegőben lévő baktériumok. Ráadásul a megfázást okozó vírusok a száraz levegőben tovább életben maradnak.
Ezzel szemben a hűvösebb szobaklíma támogatja a pihentető alvást, ami által a test jobban képes regenerálódni, és így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen.
Az ideális páratartalom a lakásban 40-60% között van. A szobák levegőjét fűtőtestre terített nedves törölközőkkel, hidrofil szobanövényekkel, a szobában történő teregetéssel vagy párásítógép segítségével (vigyázat, feltétlenül rendszeresen tisztítsuk!) tehetjük párásabbá. Ezenkívül mindenképpen ajánlott a fűtést néhány fokkal lejjebb csavarni – a levegő hőmérsékletének csökkenésével automatikusan nő annak páratartalma.

2. Inhalálás

A forró gőz belélegzését valódi nátha elleni csodaszernek tartják. A gőz feloldja a légutakban letapadt sűrű váladékot. Ráadásul az inhaláláshoz csak néhány dolog szükséges: egy edény forró sós víz és egy törölköző. Ha gyorsítani szeretnéd a gyógyulási folyamatot, akkor különböző gyógynövényeket is tehetsz a forró vízbe, például kakukkfüvet (szárított növényként vagy illóolaj formában). Különösen hatékony a kezelés, ha a keveréket egy inhalátorba töltöd bele. Fontos: a vizet gőzölés előtt hűtsd ki valamelyest. Szembetegségek és keringési problémák esetén nem javallott inhalálni.

3. Megfelelő folyadékbevitel

Nemcsak a szoba levegőjének szükséges ilyenkor megfelelőképpen hidratáltnak lennie, hanem a testednek is. A legegyszerűbb gyógyulás gyorsító trükk: a bő folyadékbevitel! Természetesen az a legjobb, ha már megelőzésként eleget iszol, hogy ne tudjanak a nyálkahártyáid kiszáradni, és tudják tenni a dolgukat. Ha már megjelentek a tünetek, akkor tanácsos arra ügyelned, hogy legalább napi két liter folyadékot elfogyassz – ezzel támogatod az immunrendszered optimális működését. Ha a megfázás következtében be is lázasodsz, akkor még fokozottabban ügyelned kell a folyadékpótlásra, mert az izzadás folyadék- és elektrolitvesztéssel jár.
A folyadékot érdemes olyan italokkal pótolnod, amiket eleve szeretsz. Viszont kerüld a túl cukros italokat, helyettük inkább gyümölcs- és gyógynövényteákat fogyassz. Ezeket egy kanál mézzel ajánlott ízesítened. A méz antibakteriális hatású, és enyhíti a torokfájdalmat. Ezenkívül bodzalé fogyasztása is jótékony hatású ilyenkor, mert sok nyomelemet és C-vitamint tartalmaz. Ha a levet melegen kívánod, akkor arra ügyelj, hogy semmiképpen se forrald fel, mert a magas hőmérsékleten tönkre mennek a benne lévő értékes anyagok.

4. Az orr kezelése

Mivel a klasszikus nátha tünetei elsősorban az orrodat érintik, érdemes neki különös figyelmet szentelni. Ehhez számos terméket kínálnak a patikák: orrspray-ket, orrzuhanyokat, orrkenőcsöket… Az orrzuhany segíti a váladék ürülését, és eltávolítja a nyálkahártyára tapadt pollent. Orr- és orrmelléküreg operációk után is ajánlott a használata, mert csökkenthető vele az orrfújás szükségességének gyakorisága. Ebben az esetben a kezelésről feltétlenül indokolt egy orvossal konzultálni.
Az orrzuhanyok használatánál a következőkre kell ügyelni: a sót, amit a langyos vízben oldunk fel, nagyon pontosan kell kimérni. Az optimális mennyiség 9 gramm só/ 1 liter víz. Túl magas vagy túl alacsony sótartalom kellemetlen égő érzést és irritációt idézhet elő az orrban.

5. Egy jó forró fürdő

Egy kis esti lazulás a kádban sokszor csodákra képes, egy kezdődő náthát például még akár vissza is tud fordítani. De ha már betegek vagyunk, akkor is sokat segíthet. A fürdő gyógyereje is a belőle felszálló meleg gőzben rejlik, ami hidratálja a száraz és irritált orrnyálkahártyát. Ezenkívül a meleg jól esik mind a testünknek, mind a lelkünknek, valamint a meleg víz hatására az artériák és a vénák kicsit ki is tágulnak, így több vér áramlik át rajtuk.
Ha belemerülünk egy kád forró vízbe, akkor mindenképpen fontos, hogy közben figyeljünk a testünk jelzéseire. Ha keringési problémákkal küzdesz, vagy magasra szökött a lázad, akkor inkább mellőzd a fürdőzést. Hogy egy izzasztó fürdő ki tudja fejteni jótékony hatását, ahhoz 20-25 percet kell egy maximum 39 fokos vízben eltölteni. Hogy kíméld az érrendszered, először egy kád langyos vízbe ülj bele, majd pedig folyamatosan engedd hozzá a meleg vizet, hogy a tested szépen lassan tudjon hozzászokni a magasabb hőmérséklethez. Fürdés után pedig csak lassan, óvatosan állj fel, nehogy megszédülj.

6. Torokfertőtlenítő tabletták

A torokfájás gyakori kellemetlen kísérőtünete a náthának – amit a torokfertőtlenítő tabletták hatékonyan enyhíthetnek (nedvesítő és fertőtlenítő hatásuknál fogva). Ám néhány házi szer is segíthet csillapítani a fájdalmat: egy teáskanál méz gyógyír a fájó torokra, és – ahogy említettük – megöli a baktériumokat. Ezenkívül a sóoldattal való gargalizálás vagy a zsályatea fogyasztása is jótékony hatású lehet.

7. A helyes orrfújás technikája

Olyan érzésed van, mintha tele lenne az orrod, orrfújásnál mégsem akar kijönni semmi? Ilyenkor sajnos nem segít, ha egyre nagyobb erővel fújod, sőt inkább az ellenkező irányba hat: az orr irritálódik, a nyálkahártyák pedig csak még jobban megduzzadnak. Náthásan ugyanis nem az orrváladéktól nem kapunk levegőt, hanem a nyálkahártya duzzadtsága okozza a kellemetlen tünetet. Ha a fújásnál túl nagy nyomás alakul ki, akkor a váladék a melléküregekbe, sőt még a középfülbe is bejuthat.
Ezért: Az orrot mindig óvatosan, érzéssel tisztítsunk.
Az orrbőr irritálódásának megelőzése érdekében kizárólag papírzsebkendőbe fújjuk az orrunkat, és semmi esetre se durva konyhai papírtörlőbe vagy vécépapírba.

8. Lelassulás

Igen, természetes, hogy mihamarabb ki akarunk keveredni a náthából, viszont nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a testünk a betegséggel azt kívánja jelezni nekünk, hogy nyugalomra van szüksége. Lehet, hogy az elmúlt hetekben túl sok stressz ért, és nem pihentél eleget? Ez az állapot gyengítheti az immunrendszert, és védtelenebbé tesz a fertőzésekkel szemben. Ha ledönt minket a lábunkról a megfázás, természetesen mihamarabb újra fittek akarunk lenni. Ahhoz azonban, hogy hosszútávon is egészségesek maradjunk, alaposan ki kell kúrálnunk magunkat. Ha ezt nem tesszük meg, akkor fennáll a veszélye annak, hogy hamarosan újra elkapunk valamit.
Ezért fontos erősebb megfázás esetén sokat aludni (az alvás a legjobb gyógyszer!) és egészségesen táplálkozni. Részesítsd előnyben az emésztést kímélő fogásokat: egy könnyű zöldségleves vagy egy tál párolt zöldség jobbat tesz a leggyengült szervezetnek, mint a zsíros, cukros ételek, és megadják neki a felépüléshez szükséges energiát.