Active Beauty
Buddha Bowl: mostantól kezdve odafigyelünk az étkezésünkre!

Lucky-Buddha

Buddha Bowl: mostantól kezdve odafigyelünk az étkezésünkre!

Egy vitaminokkal és tápanyagokkal teli, színes tál, amelynek legszívesebben azonnal nekiesnénk. Ez a buddha bowl. Eredetileg a zen-buddhizmusban készítették, mára viszont ez a kiegyensúlyozott étkezés az egész világon népszerű! Nem csoda – a pikánstól az édes változatokig ebben a tálban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. De miért nevezik buddha bowlnak, és mi az, ami nem hiányozhat egyetlen tálból sem? Ismerjük a válaszokat, és bemutatunk egy egyszerű receptet is hozzá!

Hogyan került Buddha a buddha bowlba?

Valójában a manapság oly trendi tál a zen-buddhizmusban gyökerezik. A szerzetesek a tudatos, közös étkezések rituáléjához, az Ōryōki-hoz tartják magukat. Ennek a meditatív összejövetelnek az a célja, hogy összhangba hozza a testet és a lelket. Az odafigyelésen alapuló rituálé során a buddha bowl (az eredeti „zuhatsu” elnevezés fordítása) a legnagyobb a három tál közül.
 

Teljesértékű étel egy tálban

Átpillantva a tál széle felett: a buddha bowl feltöltése során a kreativitásnak és a változatosságnak semmi sem szabhat határt. A hagyományos tál tisztán növényi alapú, és rengeteg tápanyagot tartalmaz kevés élelmiszerből. A különféle értelmezések ellenére igazából mi az, ami egyetlen buddha bowl-ból sem hiányozhat? A szénhidrátok, fehérjék, egészséges zsírok és vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek okosan összeállított keveréke.
 

Alapszabály: mi legyen a tálban?


25% szénhidrát:
Rizs, tészta, burgonya, édesburgonya, zabpehely, kukorica és álgabonafélék, mint a köles, amaránt, hajdina, bulgur, quinoa, kuszkusz

25% fehérje
lencse, csicseriborsó, kendermag, vesebab, szójabab, edamame, fehérbab, tempeh és tofu is

40% vitamin gyümölcsből és zöldségből:
Lehetőleg regionális, szezonális és bio! A hazai szuperételeket feltétként is használhatjuk.

10% egészséges zsírok
Napraforgó-és tökmag, szezámmag (tahin), lenmag, kesudió, dió, mandula és magas minőségű hidegen sajtolt olajok, mint a lenmagolaj és olívaolaj.
 

Egy könnyen elkészíthető buddha tál-recept

Elkészítési idő két személyre: 30-40 perc
Bio összetevők:
2 bögre (250 ml) rizs
1 üveg dmBio csicseriborsó
1 üveg vesebab
1 hagyma
2 főtt cékla
2 sárgarépa
1 uborka
2 marék salátalevél
2 marék spenót
1 fokhagymagerezd
1 citrom
2 körte, 2 füge
2 evőkanál napraforgómag
1 ek. tahini
olívaolaj
fűszerek: só, bors, zöldségalaplé, szerecsendió, friss petrezselyem

Elkészítés:
  1. A rizs elkészítése
Kockázzuk fel a hagymát, dinszteljük meg egy evőkanál olívaolajon, majd öntsük fel 4 pohár vízzel (250 ml), adjuk hozzá a rizst, és ízesítsük egy kevés zöldségalaplével. Fedő alatt pároljuk a rizst közepes lángon, majd vegyük le a tűzről, amikor megfőtt.
  1. Házi készítésű humusz
Szűrjük le a csicseriborsót, adjunk hozzá egy kevés olívaolajat (a kívánt állagnak megfelelően), valamint zúzott fokhagymát, keverjük össze, majd ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
  1. Szűrjük le a vesebabot
  2. Mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket és a gyümölcsöket
Vágjuk az uborkákat vékony szeletekre, a répákat finomra (vagy a hámozó segítségével finom szeletekre), a főtt céklát vékony szeletekre, a körtét és a fügét pedig közepes méretű hasábokra.
  1. Készítsük el az öntetet
Keverjünk össze alaposan egy citrom levét, 1 evőkanál olívaolajat, tahinit, sót, borsot és apróra vágott petrezselymet
  1. Töltsük meg a buddha tálakat
Az összetevőket egyenletesen osszuk el a két tálban, először kerüljenek bele a leveles zöldségek és a rizs, ezután tegyünk rá egy kevés öntetet, helyezzük rá a gyümölcs-és zöldségadagokat (ne keverjük össze), majd öntsük rá a maradék öntetet.
A tetejére tegyünk középre humuszt, és szórjuk meg napraforgómaggal.
  1. Díszítsük és ízesítsük friss fűszernövényekkel.
  2. Jó étvágyat!

Amennyiben tetszett a buddha tál receptünk, a dm.at oldalon találhatsz egy másik bowl receptet is. És ne aggódj az összegyűlt üvegek miatt – gyönyörű vázákat készíthetsz belőlük!
 

Az odafigyelés elengedhetetlen

Hétköznapjaink minden pillanata alkalmas arra, hogy tudatosan odafigyeljünk magunkra. Már a buddha tálunk elkészítéséhez is gondosan választhatjuk ki és dolgozhatjuk fel a hozzávalókat. A hála is lényeges szerepet játszik a buddhizmusban. Általa alakul ki a megbecsülésünk – az étel, a testünk, az embertársaink és a Föld iránt. Amennyiben érdekelnek a tudatos buddhista főzéssel kapcsolatos tippek, ajánljuk figyelmedbe Susanne Seethaler „Főzz úgy, akár egy Buddha” című könyvét (Knaur Balance kiadó, 20,95 euró). Az étkezéssel kapcsolatban lényeges megjegyezni, hogy kiegyensúlyozottan és teljes értékűen táplálkozz, és tudatosan szánj elegendő időt az étkezésre.