Active Beauty
Batikolás: fenntartható és természetes ruhafestési technika

Kreatívkodjunk

Batikolás: fenntartható és természetes ruhafestési technika

A csodaszép batikolt mintákat elnézve többször is elgondolkoztál már azon, hogy vajon hogyan lehet ezeket rávarázsolni a ruhákra? Mi most eláruljuk, hogy készülnek a batikolt alkotások.
A batikolás kapcsán ragyogó mandalák és színpompás minták jutnak eszedbe, amik vízfestékszerű átmeneteket rajzolnak a ruhára? Akármilyen vagányak, mégis csak igen kevés jön velünk szembe az utcán ezekből a nyárias ruhadarabokból.
Mindenkinek, aki visszafogott színű és inkább hétköznapibb, jól variálható ruhákat visel a legszívesebben, bemutatjuk, milyen nekik való alkotások készülhetnek a batikolási technikáknak köszönhetően. Egyszerű tippeket adunk a növényi festékekkel való alkotáshoz. Előre ugyan nehéz megmondani, hogy milyen lesz a végeredmény, viszont épp ez teszi izgalmassá a dolgot. Mielőtt az egyik kedvenc ruhád foltosan a szemetesben landolna, adj neki egy esélyt, hogy új életre kelhessen.

Ruhafestés természetes növényi festékekkel

A természet – mint tudjuk – semmire sem ad garanciát, ezért az éles bevetés előtt érdemes néhány kört kísérletezgetned. Ruhadarabkákon tesztelheted a színeket és azok intenzitását, és tetszés szerint kombinálhatod is őket egymással. A tesztanyagok remekül újrahasznosíthatók ajándékcsomagolásként.
Néhány növényi festék és a tőlük várható árnyalatok:
Kamillavirág: világos citromsárga
Kurkumapor: sötét napsárga
Hagymahéj: földes narancs
Aranyvessző: lágy olívazöld
Csalánlevél: lágy szürkészöld
A fekete mályvarózsa virága: kék-petrol
Vöröskáposzta: meleg kék
Céklalé: erőteljes vöröses pink
Áfonya: pinkes lila
Szeder/ fekete szeder/bodza: kékes lila
Avokádóhéj- és mag: harmonikus fáradt rózsaszín
Fekete tea: lágy barna
Dióhéj- és levelek: földes középbarna

A festőoldat egyszerűen elkészíthető a kiválasztott növényből és vízből. Minél nagyobb a növény aránya a vízhez képest, annál intenzívebb színre számíthatunk. Minél tovább az oldatban hagyjuk a textíliát, annál jobban befesti azt.
Szívesebben mennél biztosra a végeredmény színét illetően? Nem probléma! A dm.hu-n nagy a választék textilfestékekből, amiket ugyancsak a természet sokszínűsége inspirált.

Batikolt minták

A lényeg az, hogy amit bekötözünk, azt a részt nem fogja meg a festék. Vedd a kezedbe a kívánt ruhadarabot, és gondold végig, mi állna igazán jól neki – melyik szín, milyen minta, és az nagyjából hova kerüljön?

Néhány mintaötlet:

Körök
Ha körkörös mintát szeretnél, csípd meg a textilt. Vigyázz, hogy csak az egyik oldal anyagát fogd meg. A csípésnél kösd meg szorosan egy rövid madzaggal.
Bulls-eye és mandala
Csípd meg az anyagot, és kösd meg egy zsinórral. A festésnél tartsd a kezedben ezt az anyagcsücsköt. A mandala hatáshoz az anyagcsücsköt gumizd meg több helyen, a festési idő végén pedig mártsd az oldatba az egész anyagot, így lesz szép színátmenetes.
Csíkok
Ha vonalas mintát szeretnél, harmonikaszerűen hajtogasd fel az anyagot, majd kötözd össze pár centiméterenként.
Színátmenetes
Az anyagnak csak egy részét lógasd bele az edénybe, hogy az anyag felszívja a festékes vizet. Ehhez egy vállfát is használhatsz segítségként.
Légy kreatív, és csomózd, hajtogasd, kösd az anyagot tetszés szerint. Meglátod, magadat is megleped majd a végeredménnyel.


A batikolási technika

Erre lesz szükséged az új kedvenc ruhád elkészítéséhez:
 • világos ruhanemű (pamut vagy vászon anyagú)
 • gumikesztyű
 • zsinór, olló, befőttes gumi
 • 2 edény, víz, fakanál
 • batikfesték
 • 0,5 l ecet

Elkészítés lépésről-lépésre:

 1. lépés: A kiválasztott mintának megfelelően csomózd, hajtogasd stb. a ruhát.
 2. lépés: Melegíts 2 liter vizet egy edényben, és keverd össze a sóval. Tedd bele a ruhát, és hagyd egy fél órát a forró vízben. Áramot akarsz spórolni? Akkor kapcsold le a tűzhelyt, és tedd rá az edényre a fedőjét.
 3. lépés: Amíg a ruha a forró, sós vízben ázik, kezdj el melegíteni egy másik edényben ugyancsak 2 liter vizet (forrás közeli hőmérsékletűre), és keverd bele a festéket. Ne forrald fel, nehogy a festék veszítsen a színerejéből.
 4. lépés: Tedd át a festékes vízbe az előkészített ruhát, és hagyd benne egy órán keresztül. A festék azokon a részein fogja majd be a textilt, ahol az nincs összekötözve.
 5. lépés: A festékléből kiemelve hagyd kicsit kihűlni az adott darabot. Bontsd ki, öblítsd bő vízzel, és áztasd ecetes vízbe egy órára. Ezen a módon bezáródnak a rostok, és jobban megőrzi a színét.
 6. lépés: Az első viselés előtt a megszokott módon, 30 Celsius-fokon mosd ki a ruhát mosógépben. A legjobb, ha bio színes ruhákhoz való mosószerrel teszed ezt. Viseld örömmel az egyedi, batikolt ruhádat!

Ragyogó szín sok-sok mosás után is?

Hogy a természetes anyagok milyen színező erővel rendelkeznek, azt láthatjuk abból is, hogy a kávé és a tea rendszeres fogyasztása milyen mértékben el tudja színezni a fogakat. A megfelelő előkészítésnek és utómunkának köszönhetően nem kell aggódnunk amiatt, hogy hamar kifakul a festett ruha színe. Mindenesetre ahhoz, hogy az sokáig ragyogóan szép maradjon, kerüljük a 30 Celsius-fok feletti mosást és a napon való szárítást. Az alacsony mosási hőmérsékleteket és az alacsony hőmérsékleten is hatékony mosószerek kímélik a színt és az anyagot.

Ha mégis kifakulna az alkotásod, akkor még mindig ott a lehetőség az egészet egy textilfestékkel a mosógépben befesteni.

Tippünk

A konyharuhákat és a foltos cuccaidat újjá varázsolhatod, kreatív mintákat alkothatsz rájuk, és az egészet egy jó kis kirándulással is összekötheted. A természetben megtalálhatod a fent említett növényi festékek alapanyagait, ráadásul újakat is felfedezhetsz.