Active Beauty
Amire a babáknak 6 hónapos kortól szükségük van

Mérföldkő

Amire a babáknak 6 hónapos kortól szükségük van

A hozzátáplálás megkezdésekor még több nehézségbe ütközünk, hiszen ekkor nem csak nekünk új minden, hanem a kisbabánknak is. A kicsi ekkor ismerkedik az új ízekkel, a rágással, de még a kanállal is. Számára már az is furcsa, hogy nem folyékony anyatejet vagy tápszert kap, hanem más állagú ételt. De bármilyen hihetetlennek tűnik is, ezeket a nehézségeket egész gyorsan le lehet küzdeni, így rövid időn belül azt vesszük észre, hogy gyümölcsöt, zöldséget, rizst, tésztát, sőt már húst is majszol a kisbabánk.

6-9 hónaposan
A hozzátáplálás első időszakában a legbiztosabb pont a pürésített gyümölcs – keverjük össze zab- vagy kölespehellyel és némi olajjal, és így kezdjük el megismertetni vele a kisbabát. Idővel aztán nyugodtan próbálkozzunk különféle hüvelyes zöldségekkel, például zöldborsóval vagy lencsével, melyeket egyszerűen csak meg kell párolni, majd pürésíteni.

A kisbabák aztán egyre nyitottabbá válnak az enyhén darabosabb ételekre vagy reszelt almára, de már az olyan gyümölcsökkel és élelmiszerekkel is érdemes próbálkozni, mint a banán, a kétszersült és a kenyérhéj. Természetesen ilyenkor mindig szemmel kell tartanunk a kicsit, hiszen az ilyen típusú ételek elfogyasztását is meg kell tanulnia. Ha azt látjuk, hogy még nem boldogul velük, akkor nyugodtan várjunk még egy kicsit, és próbálkozzunk inkább valami mással.

Az esti étkezésre nagyon jó választásnak bizonyulnak a gabonás bébiételek, amelyek a glutén bevezetését is megkönnyítik. Ezek rendkívül táplálók, többféle ízben kaphatók, továbbá gyorsan elkészíthetők, így nagyon praktikus választásnak bizonyulnak akár a mindennapokra is.
A hozzátáplálás során fokozottan kell figyelnünk arra, hogy elegendő tápanyagot és rostot juttassunk be a kicsi szervezetébe. A kisbabák számára rendkívül fontos, hogy elegendő vashoz és cinkhez jussanak. A vasban gazdag élelmiszerek közé soroljuk a húsokat (marha, borjú, sertés), a gabonát és a hüvelyeseket. Ha mi magunk készítjük el az ételeket, akkor arra figyeljünk, hogy elegendő C-vitamint is kapjon a kisbabánk, hiszen ez a tápanyag segíti a vas felszívódását. A cinkben gazdag élelmiszerekhez tartoznak szintén a húsok és gabonák, ahogy a tyúktojás.

 
10-12 hónaposan
Sok esetben ekkor már nem szükséges az ételek pürésítése, teljesen elegendő azok aprítása, kockákra vágása. Általánosságban elmondható, hogy ilyen korban már a fűszerek bevezetésével is próbálkozhatunk, de azért van számos olyan élelmiszer és fűszer, melyeket még ajánlott kerülnünk.

Kerülendő élelmiszerek
Akad néhány olyan alapanyag és étel, amelyekkel jobb, ha minél később találkozik a kisbabánk. Ezek közé soroljuk az alábbiakat:
  • Csípős fűszerek, mint a bors, a curry és a chili
  • Cukor
  • Méz: A méz olyan spórákat tartalmazhat, amiket még nem tud leküzdeni a babák bélrendszere, így akár életveszélybe is sodorhatja őket
  • Nyers tojást tartalmazó ételek
  • Édesítőszerek
  • Koffeintartalmú ételek és italok
  • Nyers vagy félig nyers ételek, melyek tojást, halat vagy húst tartalmaznak
  • Feldolgozott húsáruk, mint például a szalonna vagy a kolbász

A kisbabáknak 1 éves kor alatt továbbá ne adjunk egész vagy durvára vágott magokat (mogyoró, dió, mandula), mert ezeket könnyedén beszippanthatják, aminek következtében azok akár a tüdőbe kerülhetnek. Ha azonban ledaráljuk ezeket, és hozzákeverjük a püréhez, akkor nem okozhatnak ilyen jellegű problémákat. Természetesen ne felejtsük el, hogy ezek allergének, melyek bevezetése során fokozottan kell figyelnünk, hogy váltanak-e ki bármiféle reakciót a gyermeknél. A halak esetében kerüljük az olyan zsíros fajtákat, mint a tonhal, a kardhal, a laposhal vagy a csuka. Inkább lazacot vagy pisztrángot kínáljunk a kicsiknek, és mindig legyünk óvatosak a szálkák miatt.


 

Játssz velünk! 

Töltsd ki 2022. július 17-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható NESTLÉ ajándékcsomag!

 

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el. 

EREDMÉNYHIRDETÉS


A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- CS-B. Cintia, Pilisvörövár
- P. Nóra, Debrecen
- M. Lilla, Siófok
- P-J. Boglárka, Acsa
- D. Anett, Sopronkövesd 


 
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.