Active Beauty
5 tudnivaló a menstruációs fehérneműkről

Tényleg jók?

5 tudnivaló a menstruációs fehérneműkről

Kényelmes, környezetbarát, megbízható, higiénikus és nagyon felkapott: ez a menstruációs fehérnemű. A menstruációs bugyik igazi innovációnak számítanak a női intim higiéniás termékek piacán, és az egész világ lelkesedik értük. Cikkünkben a legfontosabb kérdéseket tisztázzuk velük kapcsolatban.
 
Egyre több nő szimpatizál az alternatív intim higiéniás termékekkel. Így többek között a menstruációs fehérneműk is nagy népszerűségnek örvendenek. A tamponnal ellentétben egyszerű a használatuk, amiért a kezdők különösen kedvelik őket. Ezenkívül a menstruáció alatt keletkező hulladék mennyiségét is szinte nullára csökkenthetjük velük – hiszen a menstruációs fehérneműk kimoshatók és újra használhatók.
 

Ezeket érdemes tudnod a menstruációs fehérneműkről

Hogy „működnek” a menstruációs bugyik?

A környezetbarát (újrahasználható) menstruációs fehérneműt úgy viseljük, mint egy szokványos bugyit, és a több funkcionális anyagrétegnek köszönhetően száraz érzetet biztosít viselés közben. Felszívja, és magába zárja a nedvességet. A betét tulajdonképpen a bugyiba van beépítve. Az antibakteriális anyag megelőzi a szagképződést, ezenkívül bőrbarát és légáteresztő. Viselés után a bugyit hideg vízzel ki kell öblíteni, 40-60 fokon szabad kimosni, és a levegőn kell megszárítani.
 

Tényleg nem áznak át ezek a bugyik?

Alapvetően nem. Ennek ellenére az anyagrétegek csak bizonyos mennyiségű nedvességet képesek magukba szívni. Hogy mennyit, azt a gyártó adja meg. A Selena Care menstruációs fehérneműk például maximum 25 ml nedvesség felszívására képesek. Ez két szupertampon nedvszívóerejének felel meg. Ez azt jelenti, hogy enyhe-közepes erősségű vérzés esetén a menstruációs bugyik megfelelő védelmet nyújtanak anélkül, hogy más, hagyományos intim higiéniás terméket kellene használni mellettük. Erős vérzésnél a bugyit betéttel vagy tamponnal kiegészítve ajánlott viselni. Ebben az esetben a bugyi a plusz védelmet biztosítja.
 

Valóban higiénikusak a menstruációs fehérneműk?

Igen, mert a nedvszívó anyaguk révén a nedvesség a bugyi belsejébe kerül. A felülete kellemesen száraz marad. Ezenkívül az anyagon annak antibakteriális tulajdonsága miatt a baktériumok nem tudnak elszaporodni, és kellemetlen szagok sem keletkeznek. Ezenkívül a bugyik nemcsak a menstruáció alatt, hanem hólyaggyengeség esetén is jó szolgálatot tesznek.
 

Hány darab menstruációs bugyit érdemes vásárolni?

A vérzés erősségétől függően átlagban 1-3 menstruációs bugyira van szükség naponta. Nedvszívó hatásuk 1-3 tamponénak felel meg, modelltől és gyártótól függően. 6-8 óra viselés után már feltétlenül szükséges cserélni őket. Ha egy héten többször is mosol, akkor egy menstruációs ciklusra 4-5 menstruációs bugyi elegendő lesz. A menstruációs bugyik körülbelül 60 mosást bírnak, illetve két évig használhatók.
 

Tipp

Elsősorban kezdetben és erősebb napokon ajánlott a menstruációs fehérneműt először otthon tesztelni, hogy belejöjjünk a dologba, és ne kelljen egész nap használt bugyikat cipelnünk magunkkal a kézitáskánkban.
 

A menstruációs fehérneműk minden élethelyzetben használhatók?

Mindegy, hogy az irodában, utazás, sportolás vagy alvás közben – a menstruációs bugyik mindig megbízható és kényelmes védelmet nyújtanak. Különösen diszkrétek: kinézetükben jóformán semmiben sem különböznek a szokványos fehérneműktől.
 

Tudtad…

Hogy 5 év alatt körülbelül 200 tamponnal vagy betéttel kevesebbet használsz el, ha a menstruációd három napján menstruációs fehérneműt viselsz? Tehát valóban környezetbarát és hatékony eszközei a hulladékcsökkentésnek!