Active Beauty
4 különleges lekvár nyári gyümölcsökből
Szöveg: Nagy Viktória

Gasztroélményre fel!

4 különleges lekvár nyári gyümölcsökből

A házi készítésű lekvárnál nincs is finomabb! Ha azonban már unod a sima barack- vagy eperízt, és valami különlegesebbre vágysz, akkor próbáld ki az alábbi receptek egyikét, vagy akár az összeset!

Cseresznyelekvár almával és citrommal
Hozzávalók
  • 640 g magozott cseresznye
  • 200 g alma
  • fél citrom leve
  • 280 g befőzőcukor 3:1

Elkészítés
Első feladatot, hogy kimagozod a cseresznyéket. Ezután pucold meg az almákat, és vágd apró kockákra. A fél citrom levét és a befőzőcukrot add a cseresznyékhez, majd 2 órán át rakd félre pihenni. Az idő lejárta után tedd a tűzhelyre, és alacsony lángon hagyd forrdogálni. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsd össze a gyümölcsöt, majd gyöngyözve főzd tovább kb. 4 percig. Ezt követően már csak bele kell töltened a tiszta üvegekbe, amiket fejre állítva hagyj kihűlni.

EPERFAGYLALT


Egres-papaya lekvár
Hozzávalók
  • 750 g egres
  • 250 g papaya
  • 500 g befőzőcukor 2:1

Elkészítés
Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a befőttesüvegeket. Ezután következhet az egres, amit alaposan moss meg, majd tedd egy magasfalú edénybe, és egy krumplinyomóval nyomkodd össze. A papayát hámozd meg, vágd apró kockákra, majd öntsd az egreshez.
Ezt követően tedd a tűzhelyre az edényt, és nagy lángon melegítsd fel, öntsd hozzá a befőzőcukrot, keverd össze, és kevergetés mellett hagyd gyöngyözve főni 5-7 percig. Ezután már bele is töltheted az üvegekbe, melyeket jó szorosan zárj le. Most pedig már csak meg kell várnod, hogy kihűljön, és már kóstolhatod is.
Málna-kókusz lekvár
Hozzávalók
  • 750 g málna
  • 1 ek citromlé
  • 500 g befőzőcukor 2:1 arányban
  • 200 ml kókusztej
  • 20 g kókuszreszelék
  • 3 cl kókuszlikőr

Elkészítés
A málnát a citromlével együtt tedd egy edénybe, és egy botmixer segítségével pürésítsd. A befőzőcukrot és a kókusztejet is add hozzá, majd hagyd felforrni. Ezután öntsd hozzá a kókuszreszeléket, és 5 percig főzd tovább. Végül töltsd a meleg lekvárt a tiszta és fertőtlenített üvegekbe.

ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL!


Cseresznyelekvár csokoládéval
Hozzávalók
  • 1 kg magozott cseresznye
  • 500 g befőzőcukor 2:1
  • 70 g 70%-os étcsokoládé

Elkészítés
Reszeld le a csokoládét, majd tedd félre. Ezután mosd meg a cseresznyéket, töröld szárazra, és magozd ki. A magozott cseresznyéket tedd egy nagy edénybe, és pürésítsd. Te döntöd el, hogy mennyire legyen darabos a végén a lekvár. Ezután add hozzá a befőzőcukrot, és alaposan keverd össze. Egyszer hagyd felforrni, majd 4 percig hagyd gyöngyözve forrni. Ha megfelelő az állaga, akkor keverd hozzá a reszelt étcsokoládét, és máris beletöltheted a tiszta üvegekbe, melyeket jól zárj le. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljön a finom lekvár.