Active Beauty
Vegán január: téli vitaminpótlás vegán étrenddel
Szöveg:
olvasási idő: min
Egészség a tányérodon

Vegán január: téli vitaminpótlás vegán étrenddel

Ha eldöntötted, hogy te is csatlakozol a vegán január kihíváshoz, akkor ez kiváló lehetőség számodra, hogy húsok és tejtermékek helyett sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és olajos maggot fogyassz az év első hónapjában. Ezekért pedig biztosan hálás lesz a szervezeted, ugyanis a legtöbb ember számára a kiegyensúlyozott, változatos étrend elegendő ahhoz, hogy a szervezete ásványi anyag- és vitaminszükségletét kielégítse. Márpedig ha változatos növényi étrendet követsz, akkor az immunrendszered könnyebben felveheti a harcot a hideg időszakra jellemző fertőzésekkel.

C-vitamin


A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését, hozzájárul a kollagéntermeléshez, elősegíti a porcok és a csontok egészségének megőrzését, és fontos szerepe van a szövetek regenerálódásában is. Mindemellett segíti a vas felszívódását, hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén megfelelő szállításához. C-vitamin nagy mennyiségben található a citrusfélékben, a paprikában, a paradicsomban, a csipkebogyóban és a bogyós gyümölcsökben, de számos további zöldség is igen gazdag benne – például a brokkoli, a karfiol és a különböző káposztafélék.


D-vitamin


A D-vitamin elengedhetetlen az csontok egészségmegőrzése és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Pótlása a téli időszakban azért szükséges, mert a D-vitamin jellemzően napfény hatására képződik a szervezetben, és csak kisebb részben vihető be táplálékkal. Ráadásul nagy mennyiségben leginkább halakban, húsokban és a tojásban található meg. Vannak azonban ideális növényi források is, ezek a különböző gombák, valamint az avokádó. Emellett érdemes keresni D-vitaminnal dúsított növényi alapú termékeket – például zabpelyheket, gabonákat, szójatejet, rizstejet.


Vas


Vasra szükségünk van többek között a vérképzéshez, a szervezet megfelelő oxigénellátásához és az immunrendszer erősítéséhez. A szervezet azonban nem képes vasat előállítani, ezért mindenképpen a táplálkozás során kell kiemelt figyelmet fordítanunk a megfelelő vasbevitelre. Köztudottan a vörös húsokban, halakban és a tojásban van a legtöbb vas – de a vegán életmódot folytatóknak más forrásokból kell gondoskodniuk a megfelelő mennyiségről. Vegán étrend esetén sok zöld leveles zöldséget (spenótot, sóskát, kelkáposztát), aszalt gyümölcsöt, olajos magot, hüvelyeseket (lencsét, szójababot, csicseriborsóót) és gabonát (például zabpelyhet, hajdinát, árpát, rozst, búzakorpát) javasolt fogyasztani. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, így ezek kombinálására is figyeljünk.


B6-vitamin


A B6-vitamin fontos szerepet játszik az agy működésében és fejlődésében, támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, és hozzájárul a haj, a bőr és a körmök egészségének megőrzéséhez. A B6-vitaminban gazdag ételek is elsősorban állati eredetűek, növényi alapú étkezés esetén azonban kiváló forrást jelent a spenót, a banán, a burgonya, a bab és a különféle hüvelyesek, illetve a gombák és a gabonafélék.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.