Active Beauty
Varrni tanulni: varróprojektek indítása örömmel

Méretvétel

Varrni tanulni: varróprojektek indítása örömmel

A varrógépeken elsőre ránézésre több ezer pöcök van, azonban egy kis gyakorlás után egész egyszerű a kezelése – továbbá rendkívül büszke leszel magadra. A varrás nemcsak egy szuper szabadidős tevékenység, hanem arra is tökéletesen megfelel, hogy a régi ruhadarabokat egyedivé varázsold. A legjobb benne: a varrás könnyedén a fenntartható hobbiddá válhat.

Varrás: így fog sikerülni

Egyeseknek bizonyára a mai napig rossz emlékei vannak a múltbéli technika órákról. Épp ezért itt az idő, hogy más fénybe helyezd a varrást, és szép emlékeket gyűjts róla. Varrás kezdőknek: így nem veszíted el a fonalat.
 

Fontos tippek & eszközök

A varrógép
Az egyik legfontosabb eszköz és egyben a legnagyobb akadály, ha a varrás mesterségét szeretnéd megtanulni: a varrógép. Hol lehet beszerezni, ha nem szeretnél sok pénzt költeni rá? Kérdezz körbe, illetve a bérlést is vedd számításba. Az olyan oldalakon, mint a fragnebenan.at számos ajánlat közül válogathatsz. Nagyon fontos: a varrógépek drágák és érzékenyek, azaz becsüld meg, amikor nekilátsz a munkának. Ajánlott segítséget kérni egy varrásban jártas személytől – így sokat tanulsz, és még varróbarátságok is szövődhetnek. Ha mégis új varrógépet szeretnél venni: a vélemények és vásárlási tippek inspirálóan hathatnak, egy szakbolt azonban sokkal jobb tanácsadással és választékkal szolgál. Továbbá az is sokat segít, ha vásárlás előtt ellátogatsz varrással foglalkozó boltokba vagy műhelyekbe. Nagyon sok ilyen boltban nem csupán varrógépeket lehet vásárolni, hanem kezdőtanfolyamokra is lehet jelentkezni, így a saját tempódban megtanulhatsz varrni anélkül, hogy sok pénzt kellene elköltened. Ha végül megvan a varrógéped, első körben a varrás alapjai vannak napirenden, hogy legyenek sikerélményeid, és ne legyél csalódott, aminek következtében esetleg azonnal fel is adnád. A „Hogyan kell varrni?” típusú könyvek és különféle leírások segítenek a kezdeteknél, illetve a későbbiekben is, ha elbizonytalanodsz. Az első varróprojektnek az olyan egyszerű kicsi darabok bizonyulnak jó választásnak, melyeknél csak egyenesen kell varrni. Mit szólnál egy uzsonnás zsákhoz vagy egy párnahuzathoz? Ezekhez érdemes olcsóbb anyagokat vagy maradékokat használni, illetve mondj le a tökéletességre való törekvésről. Minden tanulási folyamat teljesen egyedi.
Eszközök a varródobozba
 
 • Anyagvágó-/szabóolló (soha ne használd papírhoz!)
 • Cérna (alapként fekete és fehér, illetve a megfelelő szín minden egyes projekthez)
 • Gombostű
 • Mérőszalag
 • Szabókréta
 • Kicsi olló

Varrás: egy fenntartható hobbi?

Természetesen több különböző oka lehet annak, hogy elkezdesz varrni. Ezek közé sorolható, hogy szeretnél kreatív lenni, de közre játszhat a büszkeség is, hogy valamit saját kezűleg készítettél el, a ruhák nagyobb megbecsülése, vagy a lehetőség, hogy az elhibázott vásárlásokat átszabjad – és még sok más. De sok embernél a megdöbbenés a kulcs, amikor felismerik, milyen mennyiségű olcsón és gyorsan előállított ruhát gyártanak, majd aztán ugyanolyan szélsebesen kidobnak. Ha saját magad varrsz, akkor a ruhatárad fenntarthatóbbá válik, és nem terheled a környezetet. Ezen kívül nem járulsz hozzá a munkaerő kizsákmányolásához – ami főleg a textiliparra jellemző.
Ez lehet a segítségedre a fenntartható varrásnál:
 • Csak akkor vásárolj anyagot, ha van egy konkrét terved, és tudod, hogy mennyire lesz szükséged.
 • A vásárlás során fenntartható anyagokat vegyél, vagy olyanokat, amik megfelelnek a GOTS minősítésnek.
 • Még jobb: azt használd, ami már megvan. Mit szólnál second-hand anyagokhoz vagy a megunt ruhadarabok átalakításához?
 • Gyűjtsd a gombokat, zipzárakat és a maradékok anyagokat.
 • Újrahasznosított poliészterből vagy bio pamutból készült cérnát használj.

El a kezekkel az eldobható divattól

A nagy divatláncok évente több mint 20 kollekciót hoznak ki, így a vevőket folyamatosan ösztönzik a vásárlásra. Egy friss Greenpeace jelentés szerint a fogyasztók 60 százalékkal több ruhát vásárolnak, mint 15 évvel ezelőtt. A pulóverek és nadrágok viselési ideje lefeleződött, a trendek gyorsan változnak, a minőség pedig sokkal rosszabb. Az, hogy mi történik a ruhahegyekkel, főleg a chilei Atacama sivatagban válik láthatóvá. Egy nap kb. 20 tonna ruha kerül ebbe a kivételes természeti csodába, így nemcsak a tájat csúfítják el, de a ruhák magas műanyagtartalma miatt a természetben is kárt tesznek. Az olyan civil szervezetek, mint a Greenpeace, már évek óta követeli, hogy törvényi szabályozásokkal tegyenek a túlzott termelés és a ruhák kidobása ellen. Mit tehetsz fogyasztóként? Nagyon egyszerű: vásárolj kevesebbet.