Active Beauty
Téli ínyencségek szezonális gyümölcsökből
Text:
Lesedauer: min
Egészséges finomságok

Téli ínyencségek szezonális gyümölcsökből

A téli időszakban jóval kevesebb gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre, ám ilyenkor is érdemes a szezonális vagy ősszel betakarított termésekből válogatni, hiszen ezekben sokkal több vitamin és ásványi anyag található, ráadásul ízre is frissebbek, zamatosabbak. Decemberben is sokféle süteményt és édes finomságot készíthetünk többek között alma, birsalma, gránátalma, körte, csipkebogyó, dió, mák és gesztenye felhasználásával.


Mézes sült körte dióval

Hozzávalók

Elkészítés

A körtéket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, majd vagy 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben (vagy air fryer-ben) 15-20 percig sütjük. Közben a datolyát kevés víz hozzáadásával egy aprítógépben pürésítjük, a felaprított diófélét pedig egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A körték belsejét megtöltjük a datolyával, rászórjuk a diót, és 2-3 percre még visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt mézzel meglocsoljuk.


Mákos grízpuding gránátalmás öntettel

Hozzávalók
  • 500 ml dmBio alpesi tej
  • 160 g búzadara
  • 3-4 ek. kristálycukor
  • 30 g darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 1 db gránátalma
  • 2-3 ek. kristálycukor

Elkészítés

Egy kis lábasba beleöntjük a tejet és lassú tűzön elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a darált mákot, valamint lereszelt a citromhéjat. Jól elkeverve, alacsony lángon főzzük, gyakori kavargatás mellett. Amikor már szépen besűrűsödött, hozzáadjuk a vajat is, amit teljesen felolvasztunk benne. Ezután öntsük kis tálkákba a grízpudingot, és hagyjuk hűlni. Közben a gránátalmát kettévágjuk, és az egyik feléből kikaparjuk a szemeket, a másik feléből pedig kifacsarjuk a levét. A levet egy kis lábaskába öntjük, hozzáadunk 2-3 kanál cukrot, és szirupot készítünk belőle. Miután kihűltek a pudingok, kiboríthatjuk a formákból, de tetszés szerint akár benne is hagyhatjuk a tálkában. Tálalás előtt a tetejére öntjük a szirupot, és rászórjuk a gránátalma magokat.

Csipkebogyó zselé

A csipkebogyó tele van értékes tápanyagokkal, valamint C-vitamin tartalma is kiemelkedően magas. Leginkább lekvárokat, szörpöket, szószokat készítenek belőle, de érdemes kipróbálni a zselét is, ami sajtokkal vagy húsokkal fogyasztva különleges ízélményt ad.

Hozzávalók
  • 500 g csipkebogyó
  • 600 ml víz
  • 250 g kristálycukor
  • ½ citrom leve
  • 10 g (fél csomag) pektin

Elkészítés

Mossuk meg a csipkebogyót, vágjuk le a végeit, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Ezután tegyük egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük kb. 30-40 percig, míg a bogyók megpuhulnak. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd tegyünk egy lábas fölé egy sűrű szövésű szűrőt, és öntsük bele a pépet. Hagyjuk átfolyni, lecsepegni (akár órákon keresztül). Ha teljesen leszűrtük és minden lé kifolyt, akkor facsarjunk bele egy fél citromot, keverjük hozzá a cukrot, és adjunk hozzá a pektint is. Közepes lángon forraljuk fel a keveréket, majd forrás után még nagyjából 15-20 percig főzzük. Ezután öntsük üvegekbe, zárjuk le a tetőt, és tegyük félre hűlni. Csak azután fogyasszuk, hogy teljesen kihűlt. Bontatlanul a kamrában, felbontás után a hűtőben tároljuk.




Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.