Különleges szendvicsvariációk tízóraira
A gyerekek jelentős része válogatós, így szinte minden szülőnek feladja a leckét a tízórai elkészítése. Hiszen jó lenne egészséges, ízletes és változatos szendvicseket pakolni az uzsonnás dobozba, de egy idő után elfogynak az ötletek. Most mutatunk néhány rendhagyó finomságot, melyek az iskolás gyerekeknél is sikert arathatnak.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kend meg sós mogyoróvajjal a kenyereket (vigyázz, ez nem azonos az édes, cukrozott mogyorókrémmel!), majd egy tálkában törj össze villával egy fél banánt, adj hozzá egy csipet fahéjat, és keverj bele egy kiskanál mézet. Ha szereti a gyermek, akkor pár szem mazsolával vagy szárított vörös áfonyával is kiegészítheted. Kend ezt a mézes-banános pépet is a kenyérre, majd borítsd össze a szeleteket. Hidegen is nagyon finom, de még ízletesebb, ha pár percre a szendvicssütőbe teszed, mert így az édes banán összeolvad a sós mogyoróvajjal.
Mogyoróvajas-banános szendvics
Hozzávalók: - 2 szelet kenyér
- ½ banán
- 1 tk. méz
- csipet fahéj
- mogyoróvaj
- ízlés szerint pár szem mazsola
Elkészítés:
Kend meg sós mogyoróvajjal a kenyereket (vigyázz, ez nem azonos az édes, cukrozott mogyorókrémmel!), majd egy tálkában törj össze villával egy fél banánt, adj hozzá egy csipet fahéjat, és keverj bele egy kiskanál mézet. Ha szereti a gyermek, akkor pár szem mazsolával vagy szárított vörös áfonyával is kiegészítheted. Kend ezt a mézes-banános pépet is a kenyérre, majd borítsd össze a szeleteket. Hidegen is nagyon finom, de még ízletesebb, ha pár percre a szendvicssütőbe teszed, mert így az édes banán összeolvad a sós mogyoróvajjal.
Mézes-almás-sonkás szendvics
Hozzávalók:- 1 ek. mustár
- 1 ek. méz
- ½ édes alma
- 2 szelet pulykamell sonka
- 1 szelet sajt
- 2 szelet kenyér
- vaj
- ízlés szerint zöldsaláta
Elkészítés:
A két szelet kenyeret kend meg vajjal, majd keverd össze a mézet és a mustárt, és azzal is kend meg az egyik szeletet. Az almát vágd vékony szeletekre, és helyezd a mézes-mustáros kenyérre (ha a gyermek nem szereti a mustárt, akkor csak mézet kenj rá, de választhatsz datolyaszirupot, rizsszirupot is). Az almaszeletek után jöhet a sajt, a sonka és pár szelet salátalevél. Ezután fedd le a másik kenyérrel, és kész is a szendvics. Ha otthon fogyasztjátok, akkor össze is sütheted szendvicssütőben – úgy még jobban kijön a mézes alma különösen finom íze.
Joghurtos-csirkés szendvics
Hozzávalók: - 1 db zsemle
- 30-40 dkg csirkemell
- 1 kis dobozos natúr görög joghurt
- 1 tk. citromlé (facsart citromból)
- 1 tk. mustár
- 1 tk. friss, apróra vágott petrezselyem
- 1 kis méretű, édes alma
- 1 szál zöldhagyma
- ízlés szerit só, bors
Elkészítés:
A csirkemellet vágd fel apró kis kockákra, majd készítsd el a szószt: keverd össze a görög joghurtot, a citromlevet, a mustárt, a petrezselymet, a sót és a borsot. Vágj bele ízlés szerint zöldhagymát, és édes alma darabokat, majd forgasd bele a csirkehúst. Ezután tedd a hűtőbe – a legjobb, ha ezt a joghurtos csirkét előző este elkészíted, hogy másnapra összeérjenek az ízek. Egy puha zsemlét vágj félbe, tegyél bele egy szelet sajtot, pár szelet salátalevelet és egy keveset a joghurtos csirkéből (ne pakold túl, mert akkor könnyen kifolyhat). Csomagolj a szendvics mellé pár szem szőlőt és diót a még tökéletesebb ízhatásért.