Rostban gazdag ételek az egészségmegőrzésért
A rostban gazdag étrendnek számos jótékony hatása ismert, többek között segíti az emésztést, az egészséges testsúly megtartását, valamint csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát is. Rostok főként növényi eredetű élelmiszerekben találhatók, például gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és magvakban, babban, borsóban és egyéb hüvelyesekben.
Figyelj a mennyiségre és a minőségre
A rostban gazdag ételek nemcsak a bélrendszer, hanem az szervezet egésze számára hasznos tápanyagokat biztosítanak. Javasolt étkezésenként legalább 6-8 gramm rostot fogyasztani, ami származhat teljes kiőrlésű gabonából, hüvelyesekből vagy zöldségekből, melyek teltségérzetet is biztosítanak. Az ajánlott napi rostbevitel egy felnőtt számára 30 g, de ha jelenleg nem fogyasztasz ennyit, akkor fokozatosan növeld a mennyiséget, hogy elkerüld a gázképződést és a haspuffadást.Sárgarépás vörös lencse leves
Hozzávalók:
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 púpozott tk. currypor
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 liter zöldségleves alaplé (leveskockából)
- 200 g dmBio vörös lencse
- 2 ek. dmBio mandulakrém
Egy nagy serpenyőben alacsony lángon hevítsd fel az olajat, majd pirítsd benne az apróra vágott hagymákat és a felkockázott sárgarépát kb. 5 percig, vagy amíg a hagyma meg nem puhul. Ezután add hozzá a curryport és a köményt, és pirítsd még egy percig. Öntsd hozzá a zöldség alaplét, add hozzá a vörös lencsét és a mandulakrémet, majd főzd lassú tűzön addig, amíg a sárgarépa meg nem puhul és a lencse meg nem fő (kb. 15-20 perc). Ezután egy botmixerrel turmixold simára a levest: Tálald apróra vágott mandulával, valamint krutonnal.
Spenótos-csicseriborsós curry
Hozzávalók:
- 1 ek. olaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. reszelt (vagy őrölt) gyömbér
- 2 ek. currypor
- 1 tk. őrölt kömény
- ½ tk. kurkuma
- ½ tk. pirospaprika
- 1 ek. mogyoróvaj
- ½ csomag vagy egy nagy marék bébispenót
- só ízlés szerint
- 1 doboz dmBio darabolt paradicsom
- 1 konzerv dmBio kókusztej
- 1 üveg dmBio csicseriborsó
Elkészítés:
Tegyél egy kevés olajat egy serpenyőbe, majd amikor felmelegszik, dobd bele a felvágott vöröshagymát és fokhagymát. Kicsit pirítsd meg, majd add hozzá a fűszereket: a curryt, a gyömbért, a köményt, a kurkumát, a sót és a pirospaprikát. Keverd össze és hagyd még kicsit (1-2 percet) főni, majd öntsd hozzá a paradicsomot, a kókusztejet és egy kanál mogyoróvajat. Keverd össze és főzd kis lángon 5-6 percig, majd jöhet bele a csicseriborsó és a spenót. Főzd még 5-8 percig, majd ha elkészült, tálald barna rizzsel.
Spenótos-epres saláta fetával és dióval
Hozzávalók:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1/4 vöröshagyma
- 1/4 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 80 g bébispenót
- 50 g szeletelt eper
- fél marék dió
- feta sajt ízlés szerint
Egy tálban keverd össze az olajat, az ecetet, az apróra vágott hagymát, a sót és a borsot. Hagyd állni 5-10 percig, hogy a hagyma kicsit puhuljon. Add hozzá a spenótleveleket és a felvágott epret, majd keverd jól össze. Szórd meg a salátát ízlés szerint feta sajttal és aprított dióval.