Active Beauty
Parfümtartósítás – 5 tipp, hogy egész nap illatozz
Szöveg: Sándor Alexandra

Jó illat éjjel-nappal

Parfümtartósítás – 5 tipp, hogy egész nap illatozz

1. Használd fürdés után!


Az első számú parfümhasználati alapszabály – ami nem csupán az illat tartósságának tesz jót, hanem a bőröd egészségének is –, hogy tiszta bőrön érdemes alkalmazni. Ha ugyanis a hétköznapi élettel járó szennyeződésekre fújod (pl. verejték- vagy faggyúmaradványra), akár a legjobb minőségű parfüm aromája is elillanhat egy órán belül.

2. Figyelj oda a hidratálásra!


Ha nem megfelelő a bőröd nedvességtartalma, tehát hidratálásra szorul, sajnos nem képes úgy megkötni az illatot, hogy az ideális legyen a parfümöd tartósságának szempontjából. Érdemes tehát zuhanyzás vagy fürdés után a bőrtípusodnak megfelelő, teljesen felszívódó testápolót használnod, és csak utána fújni a parfümből.


3. Rétegezd az illatot!


A maximális illathatás érdekében használhatsz a parfümöddel megegyező illatú tusfürdőt és testápolót, így aztán tényleg teljes mértékben garantált a tiszta bőr, a hidratálás és a tartósság. Haladók akár a különböző illatkoncentrációk tudatos megválasztásával is szabályozhatják a kívánt intenzitást: az eau de toilette például ideális lehet nappalra, az eau de perfume pedig esti alkalmakra. Nyáron, amikor jólesik a könnyedség, tökéletes a testpermet, míg a téli időszakban akár az adott parfüm legintenzívebb változata is jó választás.

Bátrabbak akár eltérő, mégis összeillő illatok rétegzésével is kísérletezhetnek. Ugyanakkor az illatmentes tusfürdő és testápoló használata is jó ötlet a kedvenc parfümöd előtt – főleg, ha érzékeny a bőröd.

4. Fújd a pulzuspontokra!


A pulzuspontok azok a helyek, ahol az erek közel futnak a bőrfelszínhez, így könnyebben kitapintható a pulzus, és a testhő miatt hatékonyabban tudnak felszívódni az illatanyagok. Ilyen pont például a csukló belső oldala, a fül alatti rész és a nyak, a térdhajlat, a könyökhajlat vagy a boka belső fele.

Természetesen nemcsak olyan helyek vannak, ahová kifejezetten érdemes parfümöt fújni, hanem olyanok is, ahová nem: a nyálkahártyákon vagy azok közelében (szem, orr, száj, intim területek) irritáló hatású lehet.

5. Ne dörzsöld!


Régi rossz beidegződés a parfüm „bedörzsölése” a bőrbe, ami jobb felszívódás helyett sajnos fizikailag károsítja (tulajdonképpen összetöri) az illatmolekulákat, így azok gyorsabban lebomlanak, tehát hamarabb elillan a kellemes aroma. A legjobb, ha egyszerűen a kívánt helyre fújod az illatot, és vársz néhány másodpercet, hogy megszáradjon.