Active Beauty
Őzlábgomba recept: egy finom őszi klasszikus
Text:
Lesedauer: min
Egyenesen az erdőből

Őzlábgomba recept: egy finom őszi klasszikus

A nagy kedvencek, a rókagomba és a csiperke mellett az őzlábgomba méltatlanul háttérbe szorul. Milyen kár! Pedig a hatalmas kalapú gomba egy Magyarországon is honos gombafajta, és júliustól októberig elsősorban a világos lomberdőkben, mezőkön és tisztásokon bukkanhatunk rá. Ebben az őzlábgomba receptben az ízletes gomba vegetáriánus „rántott hús” variánsként kerül a tányérunkra.

Őzlábgomba recept: rántott őzlábgomba vörös bazsalikommal


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 600 g őzlábgomba, kb. 4 darab tönk nélkül
  • 70 g liszt
  • 3 tojás (a vegán változathoz: dmBio natúr szójaital)
  • 1 ek. tejszín (a vegán változathoz: dmBio zab főzőkrém)
  • frissen őrölt bors
  • 1 marék bazsalikom
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 4 ek. vajzsír (pl. dmBio tisztított ghí vaj; a vegán változathoz: dmBio hidegen sajtolt repceolaj)

A tálaláshoz:

  • 1 kezeletlen citrom
  • vörös bazsalikom

Elkészítés: Óvatosan tisztítsuk meg a gombát, majd forgassuk meg a lisztben. Keverjük össze a tejszínt a tojással, a sóval és a borssal. A lisztes gombákat fürdessük meg a tejszínes tojásban, fektessünk rájuk bazsalikomleveleket, végezetül pedig forgassuk meg a zsemlemorzsában.

Két nagy serpenyőben olvasszunk bőségesen zsiradékot, majd tegyünk két-két őzlábgombakalapot a forró olajba, és oldalanként kb. 3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Itassuk fel róluk a felesleges olajat konyhai papírtörlővel. Mossuk meg a citromot, és szeleteljük fel. Tegyük a gombákat tányérokra, és garnírozzuk őket a citrommal és a vörös bazsalikommal.

Tipp: a rántott gombát burgonyasalátával és tartármártással is tálalhatjuk. A fűszeres mártogató a sült ételek klasszikus kísérője. Egy teáskanál szardellapaszta különösen jó ízt ad a tejfölös-majonézes mártásnak.

Egy kis élelmiszerismeret: a gomba elkészítése

A gomba egy sokoldalúan felhasználható élelmiszer, párolva, főzve, sütve, grillezve vagy rántva is ízletes csemege. A csiperkét és az ördögszekér laskagombát pedig nyersen, felszeletelve a salátánkra is rászórhatjuk.
A gombát gyorsan, magas hőmérsékleten, rövid ideig ajánlott sütni, különben a nagy víztartalmú zöldség szottyos állagúvá válik. Azért, hogy a lehető legkevesebb nedvesség párologjon el belőle, a gombát csak sütés után javallott fűszerezni.
Aki nem frissen szedi vagy vásárolja, mert mondjuk épp nincs gombaszezon, az a szupermarketben fagyasztott formában is megvásárolhatja. A fagyasztás által nem veszít tápanyagtartalmából, viszont a fagyasztott gomba kevésbé ropogós és aromás, mint a friss. A fagyasztott gombát nem ajánlott felengedni, hanem még fagyott állapotában tanácsos felhasználni.

Szabad melegíteni a gombát?

A gombaétel maradékát tedd hűtőszekrénybe, és a legjobb, ha már másnap elfogyasztod. Sokáig úgy tartották, hogy a gomba melegítve ártalmas az egészségre, azonban ma már tudjuk, hogy ez egyszeri melegítés esetén nem így van.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.