Active Beauty
Őszi vitaminkalauz
Text:
Lesedauer: min
Mire van ilyenkor igazán szükséged?

Őszi vitaminkalauz

Beköszöntött az ősz, a nappalok egyre rövidebbek és hűvösebbek, a szervezet pedig kénytelen alkalmazkodni a változáshoz. Érdemes ilyenkor a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítani a tápanyagokban gazdag, vitamindús táplálkozásra, hogy az őszi-téli időszakban is megóvd egészségedet. Amennyiben a változatos étkezés nem megoldható a rohanó hétköznapokban, akkor táplálékkiegészítőkkel gondoskodhatsz a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról.

A-vitamin: A bőr szépségéért

A szeles idő és a száraz levegő megviselheti a bőrt. Éppen ezért kulcsfontosságú az A-vitamin, amely támogatja a bőr egészségét, segít megelőzni a kiszáradást, és hozzájárul a látás, az immunrendszer és a csontok épségéhez is. Gazdag forrásai az édesburgonya, a sárgarépa és a leveles zöldségek – például a spenót és a kelkáposzta.

B-vitamin komplex: Az energianövelő

Győzd le az őszi fáradtságot B-vitaminokkal, amelyek energiával töltenek fel, segítik az emésztőrendszer és az idegrendszer megfelelő működését, valamint támogatják a stressz leküzdését. Fontos szerepük van a szív egészségében és a vörösvértest-képződésben is. Természetes forrásaik a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék, a leveles zöldségek, a hüvelyesek (például a bab és a lencse), valamint az olyan állati eredetű termékek, mint a húsok, halak, tojás és tejtermékek.

C-vitamin: Az immunrendszer támogatója

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az influenzaszezon közeledtével érdemes több citrusfélét, kaliforniai paprikát és brokkolit fogyasztani, mert ezek segíthetnek megelőzni a betegségeket. A C-vitamin hozzájárul a bőr szépségéhez, a csontok egészségéhez, és az idegrendszer működését is támogatja.

D-vitamin: A csontok egészségéért

Ahogy ősszel csökken a napsütéses órák száma, a szervezet D-vitamin-termelése is mérséklődik. A D-vitamin célzott pótlása ilyenkor létfontosságú, hiszen támogatja az immunrendszert, erősíti a csontokat és a hangulatot is javítja. Ezzel együtt hiánya növelheti a csontritkulás, az autoimmun betegségek, a depresszió és egyes daganatos megbetegedések kockázatát. Az őszi-téli hónapokban érdemes D-vitaminnal dúsított élelmiszereket és táplálékkiegészítőket beiktatni a mindennapokba.

E-vitamin: Az antioxidáns szövetséges

Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amely segít megelőzni a sejtkárosodást, késlelteti az öregedést, és támogatja a bőr ragyogását. Emellett fontos a szív- és érrendszer védelmében, gátolja a vérrögképződést, és a pajzsmirigy megfelelő működését is elősegíti. Jó forrásai a diófélék, a magvak, a spenót, a különféle olajok (például olívaolaj, tökmagolaj), valamint a lazac és a tojássárgája.

Vas: A vérkeringés fokozója

Az optimális energiaszint fenntartásához elegendő vasbevitelre van szükség. A vas nélkülözhetetlen, mert segíti az oxigén szállítását a szervezet valamennyi sejtjéhez. Hiánya fáradtsághoz és vérszegénységhez vezethet. Vasban gazdag élelmiszerek például a spenót, a vörös húsok, a tojás, az olajos magvak, a bab és a lencse.

Magnézium: A stresszoldó

Az őszi-téli időszak gyakran megnövekedett munkaterheléssel és határidőkkel jár, ami feszültséget okozhat. A magnézium segít oldani a stresszt, támogatja az izmok és az idegrendszer megfelelő működését. Megtalálható többek között diófélékben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban.

Cink: Az immunrendszer támogatója

A cink létfontosságú az immunrendszer egészségéhez, és kiemelkedően fontos az agyműködés, a memória és a koncentráció szempontjából. Antioxidáns hatása révén védi a sejteket az oxidatív stressztől, lassítja az öregedési folyamatokat. A gazdag cinkforrások közé tartozik többek között a tökmag, a bab, a tojás, a tejtermékek, a baromfi, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

Az alábbi étrendkiegészítőket keresd a dm Online Shopban!

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.