Őszi-téli egészség: a D-vitamin szerepe
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a csontok egészsége, az immunrendszer megfelelő működése és az egészséges izomzat szempontjából. Ezenfelül fontos szerepet játszik a sejtek normál osztódásában, valamint a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. A D-vitamin hatással van az idegrendszer működésére is, és segíthet megelőzni levertséget, depressziót, és egyéb mentális problémákat.
A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben, így a tavaszi-nyári hónapokban jellemzően megfelelő mennyiségben van jelen. Ám a sötét őszi-téli hónapokban hamar megérezzük a hiányát: a tartósan alacsony D-vitamin szint izomgyengeséget, izomgörcsöket, izom- és csontfájdalmat, kimerültséget, levertséget, fáradtságot és alvászavarokat okozhat.
Mindemellett a fertőzésekre, megfázásokra is fogékonyabbak lehetünk. A D-vitamin hiánya hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Miután a D-vitamint a szervezet maga állítja elő napfény hatására, elengedhetetlen, hogy az őszi-téli időszakban is sok időt töltsünk kint a friss levegőn. Ugyanakkor az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához. Ehhez az alábbi ételeket érdemes előnyben rszesíteni:
1. Zsíros tengeri halak: lazac, hering, tonhal, makréla, valamint a tőkehalmáj
2. Májételek: nemcsak a tőkehalmáj, hanem a marha- és a csirkemáj is tartalmaz D-vitamint
3. Tojásételek: leginkább a tojássárgája gazdag D-vitaminban
4. Dúsított termékek: jellemzően a tejtermékeket, valamint a növényi italokat és a gabonapelyheket dúsítják D-vitaminnal, amit a termék csomagolásán minden esetben fel kell tüntetni.
Milyen hiánytünetei vannak?
A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben, így a tavaszi-nyári hónapokban jellemzően megfelelő mennyiségben van jelen. Ám a sötét őszi-téli hónapokban hamar megérezzük a hiányát: a tartósan alacsony D-vitamin szint izomgyengeséget, izomgörcsöket, izom- és csontfájdalmat, kimerültséget, levertséget, fáradtságot és alvászavarokat okozhat.Mindemellett a fertőzésekre, megfázásokra is fogékonyabbak lehetünk. A D-vitamin hiánya hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A D-vitamin legjobb forrásai
Miután a D-vitamint a szervezet maga állítja elő napfény hatására, elengedhetetlen, hogy az őszi-téli időszakban is sok időt töltsünk kint a friss levegőn. Ugyanakkor az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához. Ehhez az alábbi ételeket érdemes előnyben rszesíteni:1. Zsíros tengeri halak: lazac, hering, tonhal, makréla, valamint a tőkehalmáj
2. Májételek: nemcsak a tőkehalmáj, hanem a marha- és a csirkemáj is tartalmaz D-vitamint
3. Tojásételek: leginkább a tojássárgája gazdag D-vitaminban
4. Dúsított termékek: jellemzően a tejtermékeket, valamint a növényi italokat és a gabonapelyheket dúsítják D-vitaminnal, amit a termék csomagolásán minden esetben fel kell tüntetni.
Mikor van szükség táplálékkiegészítőre?
Azt, hogy megfelelő-e a szervezet D-vitamin szintje, laborvizsgálattal lehet ellenőrizni. Amennyiben tapasztalod magadon a fent említett, jellegzetes tüneteket, érdemes ezt megnézetni, és ha az érték alacsony, akkor szükségessé válhat a étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása. A D-vitamin pótlása várandósság és szoptatás alatt, vegán étrend vagy egyoldalú táplálkozás mellett is ajánlott. Alapvetően az őszi-téli időszakban, amikor a napfény nem elegendő, a gyerekeknek 600-1000 NE, a felnőtteknek 1500-2000 NE napi D-vitamin bevitele ajánlott. Az idősebb korosztály számára, valamint igazolt D-vitamin hiány esetében ez a mennyiség jóval magasabb, akár 4000 NE is lehet. Erről azonban mindig egyeztessünk a háziorvossal, mert a túlzott D-vitamin bevitel is kellemetlen tüneteket okozhat.