Őszi sütőtökös receptek: a limonádétól egészen a kimcsiiig!
A tökből sokkal több minden készíthető, mint egy egyszerű leves! Fedezz fel két különleges sütőtökös receptünket, és ismerkedj meg ennek a zöldségnek egy teljesen új oldalával. A gyümölcsös sütőtökös limonádéval és sütőtökös kimcsivel még élvezhetőbbé válik az ősz.
Frissítő sütőtökös almás limonádé
A sütőtököt meg lehet inni? Igen! Ősszel nem csupán levest készíthetsz ebből a finom zöldségből, hanem frissítő innivalót is.
Hozzávalók:
- 150 g tök (hokkaido)
- 100 ml almalé
- 100 ml narancslé
- egy fél citrom reszelt héja
- némi citromlé
- némi méz vagy cukor
- 100 ml víz
Elkészítés:
1. Sütőtök előkészítése
A limonádéhoz vágd kis darabokra a tököt, majd egy vízzel teli fazékban főzd puhára.
2. Limonádé
Öntsd le a sütőtökről a vizet, ezután add hozzá az alma- és a narancslevet, a reszelt citromhéjat, a citromlevet (szükség szerint édesítsd) és a vizet, majd egy botmixerrel pürésítsd. Ezt követően szűrd át, hogy ne legyen darabos. El is készült ez az őszies, frissítő limonádé!
Csípős sütőtökös kimcsi
Kínai kel? Nem, sütőtök! Receptünkkel elkészítheted a legjobb sütőtökös kimcsit. Ezáltal ezt az őszi zöldséget a szezon végénél. egy kicsit tovább élvezheted. A fermentálásnak hála továbbá tejsavbaktériumok termelődnek, amelyek pozitív hatással vannak az emésztésre. A kimcsi tehát erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.
Hozzávalók (egy nagy pohárhoz):
- 1 kg tök (hokkaido)
- 6 ek. só
- 2 körte
- egy fél citrom leve
- egy csokor újhagyma
- 60 g gyömbér
- 60 g friss fokhagyma
- 60 ml halszósz
- 60 ml víz
- 2 ek. Gochugaru chilipor
- egy vagy több csavaros üveg
Elkészítés:
1. A sütőtök előkészítése
A sütőtököt hámozd meg, vágd falatnyi darabokra, majd keverd össze sóval. Öntsd fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és hagyd állni szobahőmérsékleten legalább 10 órán át – a legjobb, ha egy éjszakán keresztül.
2. A sütőtök további feldolgozása
Másnap a felszeletelt, sózott sütőtököt hideg vízzel mosd le, hogy az összes só eltűnjön róluk. Ezután terítsd ki a darabokat egy tiszta konyharuhára, és hagyd kissé megszáradni.
3. A többi hozzávaló előkészítése
A körtéket hámozd meg, vágd durva darabokra, facsard rá a fél citrom levét, és keverd jól össze. A zöldhagymát mosd meg, töröld szárazra, majd csak a fehér részét aprítsd fel, és add a körtékhez (a zöld részt tedd félre). A gyömbért hámozd meg és reszeld le, a fokhagymát nyomd össze, majd mindkettőt tedd turmixgépbe a halszósszal és vízzel, és pürésítsd egyneművé. Ha intenzívebb ízt szeretnél, növeld a halszósz mennyiségét a víz rovására. A végén keverd hozzá a chiliport (gochugaru).
4. Az összetevők összekeverése
A zöldhagyma zöld részét vágd vékony karikákra, majd egy nagy tálban keverd össze a sütőtökkel és a kimchi-masszával. A kimchit kanalazd egy megfelelő üvegbe (legjobb a csavaros tetejű) vagy több kisebb üvegbe, és jól nyomkodd le, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. Fontos: az üveget ne töltsd tele, legalább 2 cm helyet hagyj a tetején. Végül tisztítsd le az üveg peremét.
5. Az erjesztési folyamat
Ez a kimchi akár azonnal is fogyasztható – a sütőtök magas cukortartalma miatt. Az erjesztés azonban az évszaktól függően 2–5 napig tartson:
- meleg szobahőmérsékleten kb. 2 nap,
- hűvösebb környezetben kb. 5 nap.
Fontos, hogy ne hagyd túl sokáig erjedni, mert a kimchi túl puha, „mocsaras” állagú lesz. Naponta egyszer nyisd ki az üveget, rázd fel vagy keverd át, és kóstold meg. Ha elérte a kívánt ízt, tedd a hűtőbe. A legjobb eredmény: 3 nap szobahőn erjesztés, majd további 5 nap érlelés a hűtőben – így lesz igazán ízletes a kimchi!
A dm Online Shopban megtudhatod, hogyan kell a zöldségeket fermentálni, miközben a hozzávalókat is beszerezheted: