Mihez kezdj halloween után a sütőtökkel?
Amikor halloween környékén tökökkel dekorálod az otthonodat, érdemes átgondolnod az ünnep utáni felhasználási lehetőségeket is. Fontos tudni, hogy a legtöbb töklámpásnak használt dísztök nem ehető. Sőt, a dekorációs célra szánt tökök akár toxikus vegyületet (kukurbitacin) is tartalmazhatnak, ami rosszullétet, hányást és hasmenést okoz. Ezért legyél körültekintő: ha a tök belseje keserű, akkor semmiképpen ne fogyaszd el.
De könnyen lehetsz előrelátó! Készítsd eleve étkezési célra szánt tökből az őszi dekorációt. A boltokban kapható nemesített fajták jellemzően fogyaszthatók, de erről még ott helyben győződj meg, és csak megbízható helyről vásárolj.
A sütőtököt 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd meg, majd a tök húsát használd fel levesekben, vagy add hozzá szószokhoz, de akár smoothie-hoz is keverheted. Dobd fel a reggeli zabkásádat tökkel az alábbi módon: turmixold le a tökbelet, ízesítsd fahéjjal és szerecsendióval, majd adj hozzá egy kevés almát, diót, végül dolgozd össze, és keverd a zabkásához.
Készíts köretet húsokhoz: fele-fele arányban használj főtt krumplit és sült sütőtököt, adj hozzá vajat, tejszínt, egy kevés hagymát, sót, borsot, szerecsendiót, majd dolgozd jól össze.
Nemcsak a tök húsa, de a magja is ízletes, egészséges, és könnyen készíthető belőle nassolnivaló. Azaz akár a töklámpásból kikapart magokat is felhasználhatod. A megtisztított magokat helyezd egy papírtörlőre, hagyd lecsöpögni és egy kicsit száradni. Ezután helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózd és olajozd meg, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Majd ízesítsd őrölt fahéjjal, köménnyel és cayenne borssal. Folyass rá egy kevés mézet, keverd jól össze, és tedd vissza még a sütőbe 5-10 percre, hogy az ízek jobban kijöjjenek.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A konzerv csicseriborsót csepegtesd le, majd jól öblítsd át. Ezután tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixold simára és krémesre. Ha a humusz túl sűrű, egy kevés víz hozzáadásával lazíthatsz az állagán. Ha elkészült, tedd egy tálba, és a tetejét szórd meg pirított tökmaggal.
De könnyen lehetsz előrelátó! Készítsd eleve étkezési célra szánt tökből az őszi dekorációt. A boltokban kapható nemesített fajták jellemzően fogyaszthatók, de erről még ott helyben győződj meg, és csak megbízható helyről vásárolj.
A húsától a magjáig
A sütőtököt 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd meg, majd a tök húsát használd fel levesekben, vagy add hozzá szószokhoz, de akár smoothie-hoz is keverheted. Dobd fel a reggeli zabkásádat tökkel az alábbi módon: turmixold le a tökbelet, ízesítsd fahéjjal és szerecsendióval, majd adj hozzá egy kevés almát, diót, végül dolgozd össze, és keverd a zabkásához.
Készíts köretet húsokhoz: fele-fele arányban használj főtt krumplit és sült sütőtököt, adj hozzá vajat, tejszínt, egy kevés hagymát, sót, borsot, szerecsendiót, majd dolgozd jól össze.
Nemcsak a tök húsa, de a magja is ízletes, egészséges, és könnyen készíthető belőle nassolnivaló. Azaz akár a töklámpásból kikapart magokat is felhasználhatod. A megtisztított magokat helyezd egy papírtörlőre, hagyd lecsöpögni és egy kicsit száradni. Ezután helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózd és olajozd meg, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Majd ízesítsd őrölt fahéjjal, köménnyel és cayenne borssal. Folyass rá egy kevés mézet, keverd jól össze, és tedd vissza még a sütőbe 5-10 percre, hogy az ízek jobban kijöjjenek.
Házi sütőtökös humusz
Hozzávalók:
- 1 üveg csicseriborsó (350 g)
- 200 g sült tök
- ½ tk. só
- ½ tk. csilipor
- 1/4 tk. őrölt kömény
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. (30 ml) tahini
- 1 ek. citromlé
- ízlés szerint fokhagyma
Elkészítés:
A konzerv csicseriborsót csepegtesd le, majd jól öblítsd át. Ezután tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixold simára és krémesre. Ha a humusz túl sűrű, egy kevés víz hozzáadásával lazíthatsz az állagán. Ha elkészült, tedd egy tálba, és a tetejét szórd meg pirított tökmaggal.
Sütőtökös-diós kenyér
Hozzávalók:
- 250 g lisz
- 350 g kristálycukor
- 1 dl növényi olaj
- 2 db nagy tojás
- 420 g sütőtökpüré
- 100 g apróra vágott dió
- 1 tk. szódabikarbóna
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. só
- fűszerek ízlés szerint: őrölt fahéj, gyömbér és szerecsendió
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. Vajazz és lisztezz ki két kenyérformát. Egy nagy tálban keverd össze az olajat és a cukrot, majd add hozzá a tojásokat és a sütőtökpürét, és habverővel keverd jól össze. Add hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd dolgozd össze. Keverd a masszához az aprított diót, majd öntsd bele a formákba a tésztát. Süsd 40-60 percig, közben tűpróbával ellenőrizd az állagot. A kihűlt és felszelt kenyeret fogyaszthatod vajjal, krémsajttal vagy mogyorókrémmel.