Active Beauty
Mihez kezdj halloween után a sütőtökkel?
Text:
Lesedauer: min
Töklámpástól a tányérig

Mihez kezdj halloween után a sütőtökkel?

Amikor halloween környékén tökökkel dekorálod az otthonodat, érdemes átgondolnod az ünnep utáni felhasználási lehetőségeket is. Fontos tudni, hogy a legtöbb töklámpásnak használt dísztök nem ehető. Sőt, a dekorációs célra szánt tökök akár toxikus vegyületet (kukurbitacin) is tartalmazhatnak, ami rosszullétet, hányást és hasmenést okoz. Ezért legyél körültekintő: ha a tök belseje keserű, akkor semmiképpen ne fogyaszd el.

De könnyen lehetsz előrelátó! Készítsd eleve étkezési célra szánt tökből az őszi dekorációt. A boltokban kapható nemesített fajták jellemzően fogyaszthatók, de erről még ott helyben győződj meg, és csak megbízható helyről vásárolj.


A húsától a magjáig


A sütőtököt 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd meg, majd a tök húsát használd fel levesekben, vagy add hozzá szószokhoz, de akár smoothie-hoz is keverheted. Dobd fel a reggeli zabkásádat tökkel az alábbi módon: turmixold le a tökbelet, ízesítsd fahéjjal és szerecsendióval, majd adj hozzá egy kevés almát, diót, végül dolgozd össze, és keverd a zabkásához.

Készíts köretet húsokhoz: fele-fele arányban használj főtt krumplit és sült sütőtököt, adj hozzá vajat, tejszínt, egy kevés hagymát, sót, borsot, szerecsendiót, majd dolgozd jól össze.

Nemcsak a tök húsa, de a magja is ízletes, egészséges, és könnyen készíthető belőle nassolnivaló. Azaz akár a töklámpásból kikapart magokat is felhasználhatod. A megtisztított magokat helyezd egy papírtörlőre, hagyd lecsöpögni és egy kicsit száradni. Ezután helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózd és olajozd meg, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Majd ízesítsd őrölt fahéjjal, köménnyel és cayenne borssal. Folyass rá egy kevés mézet, keverd jól össze, és tedd vissza még a sütőbe 5-10 percre, hogy az ízek jobban kijöjjenek.


Házi sütőtökös humusz


Hozzávalók:
  • 1 üveg csicseriborsó (350 g)
  • 200 g sült tök
  • ½ tk. só
  • ½ tk. csilipor
  • 1/4 tk. őrölt kömény
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. (30 ml) tahini
  • 1 ek. citromlé
  • ízlés szerint fokhagyma

Elkészítés:

A konzerv csicseriborsót csepegtesd le, majd jól öblítsd át. Ezután tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixold simára és krémesre. Ha a humusz túl sűrű, egy kevés víz hozzáadásával lazíthatsz az állagán. Ha elkészült, tedd egy tálba, és a tetejét szórd meg pirított tökmaggal.


Sütőtökös-diós kenyér


Hozzávalók:
  • 250 g lisz
  • 350 g kristálycukor
  • 1 dl növényi olaj
  • 2 db nagy tojás
  • 420 g sütőtökpüré
  • 100 g apróra vágott dió
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. só
  • fűszerek ízlés szerint: őrölt fahéj, gyömbér és szerecsendió

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. Vajazz és lisztezz ki két kenyérformát. Egy nagy tálban keverd össze az olajat és a cukrot, majd add hozzá a tojásokat és a sütőtökpürét, és habverővel keverd jól össze. Add hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd dolgozd össze. Keverd a masszához az aprított diót, majd öntsd bele a formákba a tésztát. Süsd 40-60 percig, közben tűpróbával ellenőrizd az állagot. A kihűlt és felszelt kenyeret fogyaszthatod vajjal, krémsajttal vagy mogyorókrémmel.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.