Miért szeretjük a kombuchát?
Egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt a kombucha ma már a világ számos országában nagy népszerűségnek örvend. Ez a különleges, fermentált ital évezredes múltra tekint vissza. De lássuk, honnan indult el hódító útjára, és minek köszönheti sikerét.
A hazánkban is kedvelt kombucha valójában egy erjesztett ital, amelyet úgy készítenek, hogy zöld teához vagy fekete teához cukrot kevernek, majd az oldathoz baktérium- és élesztőkultúrát (SCOBY) adnak. Ezután szobahőmérsékleten 1-3 hétig erjedni hagyják.
A SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), egy kerek, kocsonyás anyag, jellemzően fehér vagy sárga színű, ami a készítés során az italban vagy annak felszínén úszik. Ez a furcsa képződmény valójában baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúrája, ez felel az erjedésért, melynek során a cukor etanollá és szén-dioxiddá alakul. Egy-két hét után az elegyet palackokba töltik és tovább erjesztik, majd ízesítés gyanánt aromákat, fűszereket, gyümölcsöket vagy gyógynövényeket is hozzáadnak. Végül egy természetesen szénsavas ital jön létre, enyhén édes-savanykás ízzel és tele egészséges összetevőkkel. A kombucha tápanyagtartalma az erjesztési folyamattól függően változhat, de minden ital tartalmaz élő baktériumokat, antioxidánsokat, probiotikumokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Mi az a kombucha?
A hazánkban is kedvelt kombucha valójában egy erjesztett ital, amelyet úgy készítenek, hogy zöld teához vagy fekete teához cukrot kevernek, majd az oldathoz baktérium- és élesztőkultúrát (SCOBY) adnak. Ezután szobahőmérsékleten 1-3 hétig erjedni hagyják. A SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), egy kerek, kocsonyás anyag, jellemzően fehér vagy sárga színű, ami a készítés során az italban vagy annak felszínén úszik. Ez a furcsa képződmény valójában baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúrája, ez felel az erjedésért, melynek során a cukor etanollá és szén-dioxiddá alakul. Egy-két hét után az elegyet palackokba töltik és tovább erjesztik, majd ízesítés gyanánt aromákat, fűszereket, gyümölcsöket vagy gyógynövényeket is hozzáadnak. Végül egy természetesen szénsavas ital jön létre, enyhén édes-savanykás ízzel és tele egészséges összetevőkkel. A kombucha tápanyagtartalma az erjesztési folyamattól függően változhat, de minden ital tartalmaz élő baktériumokat, antioxidánsokat, probiotikumokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Honnan származik?
Bár ez a fermentált, tea alapú ital az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert, valójában Kínában már évezredek óta fogyasztják. A kombucha ugyanis Északkelet-Kínából (történelmi nevén Mandzsúriából) származik, és a leírások szerint először Kr. e. 220 körül készítette el egy Kombu nevű orvos, akiről később a nevét is kapta. A kombucha a 20. század elején került Európába a kereskedelmi útvonalak bővülése által, egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt pedig napjainkra szinte az egész világon ismertté vált.
Miért érdemes fogyasztani?
A kombucháról úgy tartják, hogy gyógyítja a bélrendszert, segíti az emésztést, és támogatja az immunrendszer működését. Jó hatással van a májra, a szívműködésre, a koleszterinszintre, és csökkentheti gyulladásos folyamatokat. Mindemellett B-vitaminokban, C-vitaminban, emésztőenzimekben és jótékony savakban (például ecetsavban, tejsavban) is gazdag. Frissít és energikusabbá tesz, valamint javítja az általános egészséget és a jóllétet.Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a kombucha tartalmazhat koffeint, és az erjesztési folyamatnak köszönhetően alkohol is lehet az italban. A cukorbetegségben szenvedőknek ügyelniük kell a cukortartalomra, és nem árt a mértékletesség a magas savtartalom miatt sem, mert az ital nagy mennyiségű fogyasztása gyomorégést okozhat. Az ajánlások szerint 1-3 decilitert ajánlott inni naponta, de érdemes kis adagokkal (1 dl) kezdeni, majd a szervezet reakcióit figyelve fokozatosan növelni a mennyiséget.