Így készíts változatos menüt több napra előre
A meal prep az elmúlt években világszerte népszerűvé vált. Nem véletlenül: a heti menü átgondolt megtervezése, az ételek több napra való előkészítése segíti a hatékony időbeosztást, és az elfoglalt emberek számára is lehetőséget biztosít a kiegyensúlyozott, stresszmentes étkezésre.
Kimondottan jó megoldás azoknak a dolgozó édesanyáknak is, akik szeretnének egészséges és tápláló ételeket készíteni a családnak, de nincs idejük minden nap főzni. További előnye, hogy a heti menü pontos megtervezésével csökkenthetőek a kiadások, és elkerülhető az élelmiszer-pazarlás.
1. Jelöld ki a napot
Az ételek előkészítésére a hétvége során egy délelőttöt érdemes szánni. Ha nagy a család és több emberre főzöl, akkor valószínűleg egy teljes délutánra is szükséged lesz. Azonban ilyenkor akár teljes menüsorokat, reggeli-ebéd-vacsorát is összeállíthatsz, több napra előre.
2. Válaszd ki a megfelelő hozzávalókat
Fontos a változatos, minőségi alapanyagok használata, hiszen a meal prep célja, hogy megteremtse az egészséges táplálkozás lehetőségét a rohanó hétköznapokon is.
Ehhez szükséges a tudatos bevásárlás: olyan élelmiszereket válassz, amelyekből többféle étel készíthető, így biztosítják a változatos táplálkozás lehetőségét. Például:
Kimondottan jó megoldás azoknak a dolgozó édesanyáknak is, akik szeretnének egészséges és tápláló ételeket készíteni a családnak, de nincs idejük minden nap főzni. További előnye, hogy a heti menü pontos megtervezésével csökkenthetőek a kiadások, és elkerülhető az élelmiszer-pazarlás.
3 fontos tanács, mielőtt nekilátsz
1. Jelöld ki a napotAz ételek előkészítésére a hétvége során egy délelőttöt érdemes szánni. Ha nagy a család és több emberre főzöl, akkor valószínűleg egy teljes délutánra is szükséged lesz. Azonban ilyenkor akár teljes menüsorokat, reggeli-ebéd-vacsorát is összeállíthatsz, több napra előre.
2. Válaszd ki a megfelelő hozzávalókat
Fontos a változatos, minőségi alapanyagok használata, hiszen a meal prep célja, hogy megteremtse az egészséges táplálkozás lehetőségét a rohanó hétköznapokon is.
Ehhez szükséges a tudatos bevásárlás: olyan élelmiszereket válassz, amelyekből többféle étel készíthető, így biztosítják a változatos táplálkozás lehetőségét. Például:
- Köles – gyümölcsös köleskása lehet az egyik nap reggeli, zöldséges köles rizottó vagy kölesfasírt pedig egy másik napon az ebéd.
- Tészta – készíts egy pestós tésztát egyik nap ebédre, egy másik napra pedig tésztasalátát.
- Csirkemell – reggelire csirkés burrito, ebédre sült csirke zöldségkörettel, másnapra pedig csirkés rizottó készülhet.
- Zöldségek – fogyaszthatók nyersen felszeletelve a reggelihez, salátaként vagy sült zöldségként az ebédhez, levesnek megfőzve vagy rakott zöldséges ételnek elkészítve.
3. Adagolj, címkézz
A kész ételeket dobozolva, napok szerint felcímkézve helyezd a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Figyelj a frissességre: a könnyen romlandó ételeket (például a halakat és a tojást) a hét első napjaira tervezd be. A dobozolás segít a megfelelő adagolásban is, amivel hatékonyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás.
10 nagyszerű meal prep ötlet
- Egyéjszakás zabkása reggelire
- Gyümölcsös zabmuffin
- Palacsinták, tortilla tekercsek reggelire
- Szendvicsek salátával reggelire
- Sült, rakott vagy töltött zöldségek ebédre
- Sült húsok változatos zöldségkörettel
- Különféle quiche-ek és piték
- Zöldség krémlevesek
- Raguk, pörköltek
- Fasírtok (húsból, zöldségekből vagy gabonából)