Active Beauty
Lecsóvariációk
Szöveg: Sándor Alexandra

Lecsóvariációk

Ha nyár, akkor lecsó! A nap érlelte friss paprika és paradicsom szinte kiált azért, hogy mennyei fogás formájában kerüljön az asztalra. Mutatunk néhányat a méltán népszerű lecsóvariációk közül, amiket érdemes kipróbálnod.

Tojásos lecsó

A magyar konyha egyik legkedveltebb nyári étele a tojással dúsított lecsó, ami a remek fehérjeforrás is egyben. Az elkészítéséhez közepes lángon hevíts fel egy evőkanálnyit az otthon használt zsiradékból, tedd rá az előre felvágott vöröshagymát, sózd meg, és hagyd picit összeesni. Addig kimagozhatod és felapríthatod a zöldpaprikát 2-3 cm-es darabokra, hogy azt is hozzáadd, újra megsózd, és körülbelül 10 percig lefedve párold kis lángon. A paprika puhulása után jöhet a lecsó jellegzetes ízét adó fűszerpaprika.

Az így elkészített paprikás alaphoz teheted hozzá a cikkekre vágott paradicsomot. Miután egy kicsit szétfőtt, ideje felverned és beletenned a tojásokat; ha azok összeálltak egy kicsit, akkor kész is a finom ebéd vagy vacsora. Ahhoz, hogy négyen jóllakjatok nagyjából, 1 fej vöröshagymára, 1 kg paprikára, 30 dkg paradicsomra és 4 tojásra lesz szükség.


Rizses lecsó

Hazánkban a tojásos mellett a rizses lecsó a másik legnépszerűbb változat. Ennél nincs más dolgod, mint a pirított hagymához hozzáadni zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózni-borsozni, majd rátenni a fűszerpaprikát és a rizst. Éppen annyi vízzel öntsd fel, hogy ellepje! Fedő alatt, lassú tűzön főzd 20-25 percig, szükség szerint pótolva az elfőtt vizet. A cél, hogy a lecsó kicsit leveses állagú maradjon, és a rizs is megpuhuljon benne. Négy főre kb. 10 dkg rizzsel számolhatsz.

Peperonata (olasz lecsó)

A mennyei olasz konyha minden fogása ínycsiklandó – a lecsót sem érdemes kihagynod! A megmosott és magháztalanított paprikát vágd ujjnyi vastag csíkokra, a hagymát megtisztítva karikázd fel, a paradicsomot pedig megmosva dobd néhány percre forró, aztán hideg vízbe (meghámozhatod és a magjait is eltávolíthatod, mielőtt kisebb darabokra vágod). A friss petrezselyem- és bazsalikomleveleket is öblítsd le, majd vágd apróra.

Egy kis zsiradékon párold üvegesre a hagymát, tedd rá a paprikát, és lassú tűzön párold 10 percig. Utána jöhet rá a paradicsom sóval és borssal. Egy kis fehérborral meglocsolva, 15 percig főzd ugyancsak lassú tűzön. Bazsalikommal megszórva hagyd, hogy elpárologjon a leve és besűrűsödjön! Friss petrezselyemmel és bazsalikommal tálalhatod, illetve az olívabogyó is remekül illik hozzá.