Active Beauty
Kovász nevelése: ezt kell tudnod a sikeres kezdéshez
Szöveg: Rezept: StockFood

Alapfeladatok

Kovász nevelése: ezt kell tudnod a sikeres kezdéshez

A hobbipékek sokszor nem mernek belevágni a kovásznevelésbe. Azonban semmi ok az aggodalomra! Finom kenyérreceptünknek hála, ami tartalmaz egy kezdőknek szóló útmutatót is, hamarosan büszke kovászos kenyér készítő leszel!

Kovász nevelése: ezzel a recepttel könnyedén fog menni

Hozzávalók a kovászhoz

  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt

Kovász elkészítése


1. Hozzávalók összekeverése és pihentetése
Egy tálban keverj el 60 gramm lisztet 100 ml langyos vízzel. Ezt a keveréket tedd lefedve egy meleg helyre, méghozzá 72 órára. Minden nap keverd át egyszer, aztán ismét takard le. Ezután keverj össze 75 gramm lisztet 100 ml langyos vízzel, és lefedve hagyd pihenni 12 órán át.

2. Többi hozzávaló elkeverése, tészta elkészítése
Ezt követően a maradék lisztet keverd el további 100 ml langyos vízzel. Lefedve pihentesd 12 órán át. Ezzel el is készült a kovász. A kovásznak levegősnek és enyhén savanykás illatúnak kell lennie. Ez a recept összesen kb. 500 g kovászt eredményez. A kenyérreceptnek megfelelően keverd össze liszttel, és hagyd tovább pihenni.

3. Savanyú lakótárs
Az el nem használt kovászt tedd egy csavaros üvegbe, és tárold a hűtőszekrényben. Arra figyelj, hogy a tetőt ne csavard rá túl erősen az üvegre, ugyanis a kovásznak levegőre van szüksége. Ha rendszeresen sütsz, akkor egy-két hetente etesd meg két evőkanál rozsliszttel és egy-két evőkanál vízzel. Miután pár órán belül buborékok keletkeztek benne, visszateheted a hűtőbe. Ezáltal akár éveken át is használható a kovász. A felesleges kovászt akár más élesztőtésztákhoz is hozzákeverheted.

Recept: ropogós kenyér kovászból

Hozzávalók kovászos kenyérhez

  • 25 g kovász
  • 100 g 997-es típusú rozsliszt
  • 350 g 1150-es típusú rozsliszt
  • 300 g 1050-es típusú búzaliszt
  • 1 ek. só
  • 1 ek. cukor
  • ½ élesztő

Kovászos kenyér elkészítése

1. Etesd meg a kovászt, és hagyd pihenni
Adj a kovászhoz 50 ml vizet és 50 gramm 997-es típusú rozslisztet, keverd el, takard le, és szobahőmérsékleten hagyd pihenni 8 órán át. Ezután keverj hozzá 50 gramm 997-es típusú rozslisztet és 75 ml vizet, takard le, és ismét hagyd pihenni 8 órán át. A kovászban buborékoknak kell keletkezniük. A kovászt egyszer keverd át, majd vegyél ki belőle 100 grammot, amit tegyél a fagyasztóba, vagy tárold a hűtőszekrényben.

2. A kovász és többi hozzávaló elkeverése
A maradék kovászt keverd össze az 1150-es típusú rozsliszttel, a búzaliszttel és a sóval. A cukrot és az élesztőt oldd fel kb. 350 ml langyos vízben, öntsd hozzá a liszthez, és gyúrj belőle egy sima tésztát. A tésztát takard le, és 1 órán át hagyd pihenni, hogy a duplájára tudjon nőni.

3. Formázás és sütés
A megdagadt tésztát tedd a meglisztezett munkafelületre, és formázz belőle egy hosszúkás kenyeret.
Ezt tedd bele egy hosszúkás, kilisztezett tálba, és további 30 percig hagyd kelni. A sütőt alsó és felső fokozaton melegítsd elő 220 Celsius-fokra, és helyezd be a kenyérsütő lapot. A tésztát tedd a kenyérsütő lapra, a sütő aljába pedig helyezz egy bögre vizet, azonnal csukd be a sütő ajtaját, és a kenyeret süsd 15 percig. Ezután egy pillanatra nyisd ki a sütőt, hogy ki tudjon szökni a gőz. A hőfokot tekerd 190 Celsius-fokra, és a kenyeret süsd további 35-45 percig. Az idő elteltével vedd ki a kenyeret a sütőből, hagyd egy rácson kihűlni, és csak másnap vágd fel.

Plusz tipp: amennyiben nincs sok időd, akkor a dm.hu-n számos kész alapport, illetve lisztkeveréket találsz.