Karácsonyi stollen másképp: gluténmentes stollen muffin recept
A karácsonyi stollen, vagy más néven a krisztuskalács egy igazi klasszikus finomsága az adventi időszaknak. Túl unalmasnak találod? Akkor mindenképp próbáld ki gluténmentes karácsonyi stolle muffin receptünket!
Honnan származik a karácsonyi stollen?
Ez a hagyományos péksütemény Németországból, pontosabban Drezdából származik, ahol a 15. században nagyböjti csemegeként fogyasztották. Mivel az egyház betiltotta a vajat és a tejet, ezért a karácsonyi stollen akkoriban meglehetősen ízetlen volt, ugyanis csak lisztből, vízből és élesztőből állt. Ma pedig már ez az édes, mazsolával és dióval ízesített finomság az adventi időszak szerves része, és minden hagyományos ünnepi asztal kötelező eleme.
Karácsonyi stollen muffin recept
Hozzávalók 24 muffinhoz
- 200 g puha vaj
- 18 g cukor
- 2 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 300 g túró
- 350 g gluténmentes liszt (például rizsliszt)
- 3 tk. dmBio borkő sütőpor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet dmBio őrölt ceyloni fahéj
- 1 csipet kardamom
- 50 g dmBio mazsola
- 30 g kandírozott narancshéj
A dekoráláshoz:
- 50 g folyékony vaj
- 50 g porcukor
Elkészítés:
1. Összetevők összekeverése
Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. A puha vajat alaposan keverd össze egy kézi mixer segítségével a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Egyenként add hozzá a tojásokat, majd a túrót. Ezután szórd bele a lisztet, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a kardamomot, és keverd jól össze. Aprítsd fel a mazsolát, és a kandírozott narancshéjat, majd ezeket is keverd a tésztához.
2. Adagolás
A tésztát egy fagylaltkanál segítségével kanalazd bele a muffinformákba, majd 25-30 perc alatt süsd készre.
3. Díszítés
A még meleg muffinokat kend be a vajjal, és várd meg, hogy teljesen kihűljenek. Ezután ismét kend be őket a folyékony vajjal, majd vastagon szórd meg porcukorral. El is készültek a karácsonyi stollen muffinok!