Active Beauty
Ízletes karácsonyi ételek modern felfogásban
Text:
Lesedauer: min
Ünnepi menü

Ízletes karácsonyi ételek modern felfogásban

Karácsony közeledtével igyekszünk előre megtervezni a menüt, és szerencsére ma már a klasszikus fogások mellett a modernebb és egészségesebb ételek is helyet kaphatnak az ünnepi asztalon. Ám miután az adventi időszakban rengeteg a teendő, a receptek kiválasztásánál a gyors elkészítés is fontos szempont lehet. Ha nem szeretnél napokat tölteni a konyhában, akkor próbáld ki az alábbi fogásokat, melyek között elképzelhető, hogy új családi kedvencek is lesznek.


Előétel: füstölt lazacos salátakoszorú


Hozzávalók a salátához:
  • 250 g vegyes salátakeverék
  • 200 g füstölt, szeletelt lazacfilé
  • ½ vöröshagyma
  • 3 db hónapos retek
  • ½ kígyóuborka
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3 szál friss kapor
  • ½ citrom vékony szeletre vágva
  • ½ baguette szeletekre vágva
  • opcionális: 2 ek. retekcsíra

Az öntethez:
  • 4 ek. görög joghurt
  • 4 ek. tejföl
  • 2 tk. frissen facsart citromlé
  • 1 ek. torma
  • 2 tk. friss kapor
  • só és bors ízlés szerint


Elkészítés

A salátaöntet hozzávalóit öntsd egybe, majd jól keverd össze. Ha kész, akkor öntsd át egy kis kör alakú porcelán tálkába, és tedd be a hűtőbe. Olyan díszesebb tálkát válassz, amit tálaláskor a koszorú közepébe helyezhetsz. Vágd fel a hagymát, a retket és az uborkát kis darabokra, majd keverd jól össze a megmosott salátalevelekkel. Rendezd a salátát koszorú formában egy nagy kerek tányérra vagy deszkára. Hagyj helyet középen a szószos tálnak. A salátakoszorú tetején oszlasd el a kapribogyót, a füstölt lazac szeleteket és ízlés szerint a retekcsírát. Szórd meg friss kaporral, díszítsd citromkarikákkal, és tálalj mellé pirított baguette szeleteket is.

Főétel: fahéjas körtével töltött, baconbe tekert pulyka

Hozzávalók

Elkészítés

A pulykamell filét vágd vékony szeletekre, klopfold, majd forgasd meg szárnyas fűszersóban. (Ha magad készítesz házi fűszerkeveréket, akkor lehet benne só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika őrlemény, majoránna, rozmaring, kakukkfű és gyömbér.) A körtéket hámozd meg, kockázd fel, majd tedd egy kis tálba, és keverd össze a mézzel, valamint a fahéjjal. Vágj le egy nagyobb darab frissentartó fóliát, majd tedd rá a bacon szeleteket. Úgy helyezd egymás mellé őket, hogy a széleik összeérjenek. A szalonnára tedd rá a pulykaszeleteket, majd az egyik szélére halmozd a mézes körtét, és a folpack segítségével szorosan tekerd fel. A kész rudat kend át egy kis olajjal, majd először fólia alatt süsd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd a fólia nélkül további 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.


Desszert: Mézeskalács ízű keksztekercs


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg darált keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • dmBio alpesi tej

A töltelékhez:
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál darált keksz
  • 1 db narancs reszelt héja

Elkészítés

A darált kekszet, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket öntsd egybe, majd annyi tejet adj hozzá, hogy nyújtható állagú tészta legyen belőle. Ezután tedd egy kicsit pihenni a hűtőbe, hogy később könnyebb legyen dolgozni vele. Közben a puha vajat keverd habosra a porcukorral, majd adj hozzá egy kevés darált kekszet és reszelt narancshéjat (ízlés szerint kókuszreszeléket is tehetsz bele). A hűtőből kivett tésztát helyezd egy frissentartó fóliára, nyújtsd vékonyra, majd kend el rajta a krémet, és szorosan tekerd fel. Tedd a hűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára. Az elkészítésbe bátran bevonhatod a gyerkőcöket is.

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.