Ízletes karácsonyi ételek modern felfogásban
Karácsony közeledtével igyekszünk előre megtervezni a menüt, és szerencsére ma már a klasszikus fogások mellett a modernebb és egészségesebb ételek is helyet kaphatnak az ünnepi asztalon. Ám miután az adventi időszakban rengeteg a teendő, a receptek kiválasztásánál a gyors elkészítés is fontos szempont lehet. Ha nem szeretnél napokat tölteni a konyhában, akkor próbáld ki az alábbi fogásokat, melyek között elképzelhető, hogy új családi kedvencek is lesznek.
Hozzávalók a salátához:
Az öntethez:
Elkészítés
A salátaöntet hozzávalóit öntsd egybe, majd jól keverd össze. Ha kész, akkor öntsd át egy kis kör alakú porcelán tálkába, és tedd be a hűtőbe. Olyan díszesebb tálkát válassz, amit tálaláskor a koszorú közepébe helyezhetsz. Vágd fel a hagymát, a retket és az uborkát kis darabokra, majd keverd jól össze a megmosott salátalevelekkel. Rendezd a salátát koszorú formában egy nagy kerek tányérra vagy deszkára. Hagyj helyet középen a szószos tálnak. A salátakoszorú tetején oszlasd el a kapribogyót, a füstölt lazac szeleteket és ízlés szerint a retekcsírát. Szórd meg friss kaporral, díszítsd citromkarikákkal, és tálalj mellé pirított baguette szeleteket is.
Előétel: füstölt lazacos salátakoszorú
Hozzávalók a salátához:
- 250 g vegyes salátakeverék
- 200 g füstölt, szeletelt lazacfilé
- ½ vöröshagyma
- 3 db hónapos retek
- ½ kígyóuborka
- 2 ek. kapribogyó
- 3 szál friss kapor
- ½ citrom vékony szeletre vágva
- ½ baguette szeletekre vágva
- opcionális: 2 ek. retekcsíra
Az öntethez:
- 4 ek. görög joghurt
- 4 ek. tejföl
- 2 tk. frissen facsart citromlé
- 1 ek. torma
- 2 tk. friss kapor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A salátaöntet hozzávalóit öntsd egybe, majd jól keverd össze. Ha kész, akkor öntsd át egy kis kör alakú porcelán tálkába, és tedd be a hűtőbe. Olyan díszesebb tálkát válassz, amit tálaláskor a koszorú közepébe helyezhetsz. Vágd fel a hagymát, a retket és az uborkát kis darabokra, majd keverd jól össze a megmosott salátalevelekkel. Rendezd a salátát koszorú formában egy nagy kerek tányérra vagy deszkára. Hagyj helyet középen a szószos tálnak. A salátakoszorú tetején oszlasd el a kapribogyót, a füstölt lazac szeleteket és ízlés szerint a retekcsírát. Szórd meg friss kaporral, díszítsd citromkarikákkal, és tálalj mellé pirított baguette szeleteket is.
Főétel: fahéjas körtével töltött, baconbe tekert pulyka
Hozzávalók- 60 dkg pulykamell filé
- 30 dkg szeletelt bacon szalonna
- 2 db édes körte
- 2 ek. dmBio akácméz
- pulyka vagy szárnyas fűszersó
- dmBio ceyloni őrölt fahéj
Elkészítés
A pulykamell filét vágd vékony szeletekre, klopfold, majd forgasd meg szárnyas fűszersóban. (Ha magad készítesz házi fűszerkeveréket, akkor lehet benne só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika őrlemény, majoránna, rozmaring, kakukkfű és gyömbér.) A körtéket hámozd meg, kockázd fel, majd tedd egy kis tálba, és keverd össze a mézzel, valamint a fahéjjal. Vágj le egy nagyobb darab frissentartó fóliát, majd tedd rá a bacon szeleteket. Úgy helyezd egymás mellé őket, hogy a széleik összeérjenek. A szalonnára tedd rá a pulykaszeleteket, majd az egyik szélére halmozd a mézes körtét, és a folpack segítségével szorosan tekerd fel. A kész rudat kend át egy kis olajjal, majd először fólia alatt süsd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd a fólia nélkül további 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
Desszert: Mézeskalács ízű keksztekercs
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg darált keksz
- 20 dkg porcukor
- 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- dmBio alpesi tej
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál darált keksz
- 1 db narancs reszelt héja
Elkészítés
A darált kekszet, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket öntsd egybe, majd annyi tejet adj hozzá, hogy nyújtható állagú tészta legyen belőle. Ezután tedd egy kicsit pihenni a hűtőbe, hogy később könnyebb legyen dolgozni vele. Közben a puha vajat keverd habosra a porcukorral, majd adj hozzá egy kevés darált kekszet és reszelt narancshéjat (ízlés szerint kókuszreszeléket is tehetsz bele). A hűtőből kivett tésztát helyezd egy frissentartó fóliára, nyújtsd vékonyra, majd kend el rajta a krémet, és szorosan tekerd fel. Tedd a hűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára. Az elkészítésbe bátran bevonhatod a gyerkőcöket is.