Így komposztálj városi környezetben
A komposztálásnak nemcsak a vidéki kertes házaknál, hanem a városokban is rengeteg előnye lehet. Hatékonyan csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét, mérsékli az ökológiai lábnyomot, támogatja a természetes körforgást, továbbá javítja a talaj szerkezetét és termékenységét. Az otthon készítet komposztnak akár a balkonládákban is nagy hasznát veheted.
Komposztálás kültéren
A komposztálás a konyhai és kerti szerves hulladék irányított lebontása, amelyből tápanyagban gazdag anyag keletkezik. Kezdetben elegendő hozzá egy nagyobb, zárható tartály, amely elrejti a szagokat és távol tartja a kártevőket. Ha van előkerted vagy teraszod, használhatsz nagyobb komposztládát is. A hulladékot ebbe helyezd, majd hagyd, hogy a mikroorganizmusok dolgozzanak. Kéthetente érdemes átforgatni, hogy a belső részek kívülre kerüljenek.
Komposztálás a lakáson belül
Beltéren jó megoldás a bokashi komposztálás, amely egy kifejezetten lakásbarát módszer. A kis méretű, zárt edények praktikusak és esztétikusak, így a konyhában is jól mutatnak. A komposztáláshoz mikroorganizmusokkal kezelt, fermentált gabonakorpát kell használni, amely gyorsítja és szagmentessé teszi a lebomlást. Az edényben nem rothadás, hanem erjedés történik, amelynek eredménye egy szagtalan massza, amely később talajjavítóként alkalmazható.