Active Beauty
Gluténmentes karácsonyi sütireceptek: így sikerülni fog a linzer, a mákoskifli és a mézeskalács
Szöveg: Tanja Gruber

Búzamentes karácsony

Gluténmentes karácsonyi sütireceptek: így sikerülni fog a linzer, a mákoskifli és a mézeskalács

Legyen szó ízletes és omlós linzerről, csábító fehér csokoládés mákoskifliről vagy egy varázslatos mézeskalács házról: így sikerülnek ezek a gluténmentes karácsonyi sütemények búza és társai nélkül. Tanja Gruberrel sikeres szakácskönyv íróval és bloggerrel beszélgettünk a legjobb tippekről és receptötletekről a gluténmentes karácsonyi sütemények kapcsán.

Tanja Gruber immár több mint 20 éve gluténmentesen főz és süt. Azonban sok idő telt el, miután cöliákiával diagnosztizáltak, hogy gyermekkorának kedvenc receptjeit el tudja készíteni búza, rozs és árpa nélkül. Mostanra azonban már az online elérhető gluténmentes szakácskönyvében több száz receptötlet található, az édes ízektől egészen a kiadós fogásokig. Velünk pedig megosztotta kedvenceit a gluténmentes karácsonyi sütireceptek közül. A sikeríró ebben a könyvben elmeséli, hogy eleinte milyen volt számára a gluténmentes sütés: „Az első karácsonyi, gluténmentes süteményes tálam igencsak ridegnek tűnt.” Szenvedélyes hobbi-pékként azonban nem akarta azonnal feladni. „A kezdetben száraz süteményekből idővel istenien finom ínyencségek lettek.” Beszélgettünk vele a legjobb tippjeiről és trükkjeiről, hogy remekül sikerüljenek a gluténmentes karácsonyi sütemények.

Van esetleg tippje azoknak, akik még kezdők a gluténmentes karácsonyi finomságok készítésében?

A már kipróbált karácsonyi receptek és az azokban feltüntetett gluténmentes lisztek és kötőanyagok fontosak ahhoz, hogy remek legyen a végeredmény. Ha teljesen új számunkra a gluténmentes karácsonyi sütik készítése, akkor érdemes olyan recepteket választanunk, melyekben eleve nincs semmiféle liszt. Rengeteg mézeskalács és makron (például: kókuszcsók) recept alapvetően nem tartalmaz lisztet. A makronok készítése során azonban figyeljünk arra, hogy az ostya is gluténmentes legyen.

Időközben már saját lisztkeveréke is lett. Mire kell figyelni a gluténmentes sütés során?

Rendkívül fontos, hogy a gluténmentes sütés során pontosan kövessük a receptet a hozzávalók és az adagok tekintetében is. Ha összetevőket cserélünk, teljesen más, és nem minden esetben ízletes végeredményt kaphatunk.

Létezik olyan étel, amit nem lehet gluténmentes lisztből elkészíteni? Mivel nem érdemes próbálkozni?

Leveles tésztát szerencsére nem igazán használunk karácsonyi süteményekhez. Több éves próbálkozás után rá kellett jönnöm, hogy ez nem olyan tészta, aminek jó lenne a gluténmentes változata.

Mi a helyzet a reszelt mogyorófélékkel, marcipánnal, csokoládéval stb.? Mire kell nagyon figyelnünk a gluténmentes karácsonyi süteményeknél, illetve melyek azok a hozzávalók, melyeket jobb kerülni?

A mogyoróféléknek magas a zsírtartalmuk, ezért nem hagyományos malmokban őrlik őket, ami azt jelenti, hogy elméletileg lehetetlen, hogy beszennyeződjenek gluténnel. Alapvetően egyik hozzávaló mögött sem „rejtőzhet” glutén. Éppen ezért az olyan feldolgozott termékeknél, mint a marcipán és a csokoládé, át kell vizsgálnunk az összetevők listáját, hogy ténylegesen gluténmentesek-e.

Konyhai-ABC a gluténmentes karácsonyi süteményekhez:

Mire kell leginkább figyelnünk egy gluténmentes konyhában?

Számos gluténmentes karácsonyi péksütemény omlós tésztából készül. Annak érdekében, hogy jól sikerüljenek az omlós tésztás kekszek, ajánlott xantángumit használni hozzájuk. Már a tésztát is sokkal egyszerűbben el tudjuk készíteni, és a kekszek díszítése is sokkal egyszerűbb.
A kekszeknek idő kell! Ahhoz, hogy a gluténmentes omlós tésztás kekszek finomak és szépek legyenek, legalább négy hétig egy fémdobozban kell tárolnunk őket. Ez idő alatt alakul ki a tészta különleges textúrája, és a kekszek rendkívül ízletesek lesznek.

Következzenek a receptek

Gluténmentes linzer (Kb. 40 darabhoz)

A tésztához:

A töltelékhez és dekoráláshoz:

Elkészítés

  1. Egy kézi mixerrel keverd krémesre a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezt követően add hozzá a tojást és a tojássárgát. Végül a lisztet, a xantángumit és a mandulát is öntsd hozzá, és az egészet alaposan gyúrd össze. A kapott tésztát csomagold be folpackba, és 1-2 órára tedd a hűtőszekrénybe. Ezt követően a tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vékonyra egy enyhén meglisztezett gyúrólapon, majd szaggass belőle köröket. A kapott körök felébe szaggass kicsi csillagokat, szíveket vagy köröket, majd helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
  2. A 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig süsd készre a kekszeket. Légy óvatos, amikor kiszeded őket, mert nagyon puhák lesznek. Várd meg, hogy teljesen kihűljenek. A nem lyukas kekszre kenj némi lekvárt, majd helyezd rá a másik, kiszaggatott felét. Végezetül szórd meg mindegyiket némi porcukorral, és tedd bele egy fémdobozba.

Gluténmentes mákoskifli (Kb. 80 darabhoz)

A tésztához:

A dekoráláshoz:

  • 200 g gluténmentes fehér csokoládé

Elkészítés

  1. Minden száraz hozzávalót önts bele egy tálba, és alaposan keverd össze. Ezután add hozzá a vajat és a tojásokat, majd gyúrj belőle egy sima tésztát. A tésztát oszd ketté, és mindkettőből formázz egy-egy hosszú, kb. 2 centiméter átmérőjű rudat, majd mindegyiket csomagold be folpackba. Végül 2 órára vagy akár egész éjszakára tedd be a hűtőszekrénybe. A rudakról vágj le kisebb darabokat, és formázz belőlük kis kifliket. Ezeket helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kb. 3 tepsire lesz szükséged.
  2. A 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süsd készre a kifliket. Ezután a sütőpapírral együtt szedd le azokat a tepsiről, és várd meg, hogy teljesen kihűljenek. Légy óvatos, mert melegen nagyon puhák.
  3. Vízgőz felett olvaszd meg a csokoládét, majd kend be vele a kiflik végeit, és várd meg, hogy megszáradjanak. Végezetül tedd egy fémdobozba az elkészült kifliket.

Gluténmentes mézeskalácsház

Egy nagy házhoz való

A tésztához:

A dekoráláshoz:

  • 2 tojásfehérje
  • Kb. 450-500 g porcukor (Figyelem: a mennyiség függ a tojás méretétől. Egy sűrű „porcukor-ragasztót” kell belőe készítened.)
  • Gluténmentes dekoráció: csokoládélencsék, cukordekorációk, gumimacik, sós perec, mini vajaskeksz stb.
  • Porcukor a hintéshez

Elkészítés

  1. Melegítsd meg a mézet, a 100 gramm cukrot és a 2 evőkanál vizet, majd addig kevergesd, míg minden fel nem olvad. Ezután várj kb. 10 percet, hogy teljesen kihűljön. A tojássárgáját, az egész tojást és a 2 evőkanál cukrot keverd krémesre, és add hozzá a mézes keverékhez. A lisztet, a kakaóport, a mézeskalács fűszert, a xantángumit és a sütőport keverd össze, és add hozzá a tojásos-mézes krémhez. Ebből készíts egy sima tésztát, amit egy enyhén lisztes deszkán jól gyúrj össze.
  2. A tésztát nyújtsd ki egy sütőpapíron kb. 30x40 centiméteresre, majd a papírral együtt tedd át egy tepsibe. A 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre, majd várd meg, hogy kihűljön. Lapok méretre vágása: készíts két 10x15 centiméteres téglalapot, illetve kettő ugyanolyan, 13 centiméter magas és 15 centiméter oldalhosszúságú háromszöget. Az egyik háromszögből vágj ki egy kicsi ajtót, a maradékokból pedig szaggass ki fenyőfákat. A mézeskalácsházat illeszd össze fogpiszkálók segítségével, és helyezd egy tortalapra. A máz elkészítése: verd keményre a tojásfehérjét, szórj bele porcukrot, és addig keverd tovább, míg jó sűrű nem lesz. Ezután töltsd bele egy fagyasztózacskóba, és vágd le a sarkát. A mézeskalácsház tetejét díszítsd hullámos vonalakkal. A mézeskalács fákat szintén díszítsd a mázzal, majd annak segítségével rögzítsd a házikó mellé. Végezetül szórj a házra és a fákra némi porcukrot.

Dekorációs tipp: A mézeskalácsházat tetszés szerint díszítheted perecekkel vagy szívekkel.

Könyvtipp:

Gluténmentes karácsonyi süteményeim
Tanja Gruber
Kiadó: Verlag kiadó