Friss és ízletes nyári receptek, amikhez a sütőt sem kell bekapcsolni
A nyári melegben jóval kevesebbet kívánunk enni, és valljuk be, ilyenkor a forró tűzhely mellett sem esik jól ácsorogni. Könnyű és ízletes finomságokat azonban sütés nélkül is készíthetünk, és akár többfogásos ebéddel is kínálhatjuk a családot anélkül, hogy a fél napot a konyhában töltenénk. Íme, három ízletes és tápláló étel friss zöldségekből, melyeket akár negyedóra alatt elkészíthetünk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az uborkákat megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk. Ezután aprítógépbe tesszük és pépesítjük. A petrezselymet és a kaprot összevágjuk, majd a sóval, borssal és a préselt fokhagymával együtt hozzáadjuk az uborkához. Ezután a fél citrom levét is belenyomjuk, és jól összedolgozzuk. Beleöntjük a joghurtot, hozzáadjuk az olívaolajat is, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, akkor egy kevés vízzel javíthatunk az állagon. Ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha édesíteni szeretnénk, adjunk hozzá egy kanál mézet. Tegyük egy-két órára a hűtőbe, majd pirított magvakkal vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztát feltesszük sós vízben főni, közben elkészítjük a szószt. Turmixgépbe tesszük a spenótleveleket, hozzáadjuk az avokádót, beleöntjük a rizstejszínt, majd belenyomjuk egy fél citrom levét. Jól összedolgozzuk, és ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. A szószt összekeverjük a tésztával, majd feta sajtot vagy parmezánt szórunk a tetejére. Pirított fenyőmagot és apróra vágott szárított paradicsomot is adhatunk hozzá a még teljesebb íz érdekében.
Hideg kapros uborkaleveles
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű kígyóuborka
- 2 db kis dobozos natúr joghurt (2 x 125 g)
- 1 csokor friss kapor
- ½ csokor petrezselyem
- ½ citrom leve
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. méz (elhagyható)
- fokhagyma, só, bors, koriander ízlés szerint
Elkészítés:
Az uborkákat megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk. Ezután aprítógépbe tesszük és pépesítjük. A petrezselymet és a kaprot összevágjuk, majd a sóval, borssal és a préselt fokhagymával együtt hozzáadjuk az uborkához. Ezután a fél citrom levét is belenyomjuk, és jól összedolgozzuk. Beleöntjük a joghurtot, hozzáadjuk az olívaolajat is, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, akkor egy kevés vízzel javíthatunk az állagon. Ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha édesíteni szeretnénk, adjunk hozzá egy kanál mézet. Tegyük egy-két órára a hűtőbe, majd pirított magvakkal vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Avokádós-spenótos tészta
Hozzávalók:
- 125 g spagetti tészta
- 40 g spenótlevél
- 1 db avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz rizstejszín
- ½ citrom leve
- 20 g feta sajt vagy parmezán
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát feltesszük sós vízben főni, közben elkészítjük a szószt. Turmixgépbe tesszük a spenótleveleket, hozzáadjuk az avokádót, beleöntjük a rizstejszínt, majd belenyomjuk egy fél citrom levét. Jól összedolgozzuk, és ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. A szószt összekeverjük a tésztával, majd feta sajtot vagy parmezánt szórunk a tetejére. Pirított fenyőmagot és apróra vágott szárított paradicsomot is adhatunk hozzá a még teljesebb íz érdekében.
Zöldséges-humuszos tortilla
Hozzávalók:
- 3 db tortilla lap
- 1 db avokádó
- 4 ek. humusz (házi készítésű humuszhoz ITT találsz receptet)
- 1 db sárgarépa
- 1 maréknyi bébispenót levél
- ½ paradicsom
- ½ kígyóuborka
- ¼ kaliforniai paprika
- ¼ vöröshagyma
- 20 g vegán feta sajt
- bazsalikom, oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
A tortilla lapokat kiterítjük, és jól megkenjük humusszal. Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, belsejét kikanalazzuk, majd csíkokra vágjuk, és a szeleteket a tortillákra helyezzük. A répát és az uborkát megpucoljuk és csíkokra vágjuk, majd a spenótlevelekkel együtt a lapokra tesszük. A többi zöldséget és a feta sajtot felkockázzuk, és szintén rászórjuk a lapokra. A zöldségeket ízlés szerint bazsalikommal és oregánóval meghintjük. Szorosan feltekerjük a tortillát, majd a tekercseket 2-3 részre vágva tálaljuk.