Active Beauty
Egészséges nassolnivalók forrólevegős sütőben – 3 finom ötlet
Szöveg:
olvasási idő: min
Több, mint forró levegő

Egészséges nassolnivalók forrólevegős sütőben – 3 finom ötlet

A következő maratoni sorozatnézés mellől természetesen nem hiányozhatnak a nassolnivalók – de azok miért ne lehetnének egészségesek? Bemutatunk három ropogós chips alternatívát, amik nem csupán finomak, de jelentősen kevesebb kalóriát is tartalmaznak hagyományos társaikkal szemben. Mire lesz ehhez szükséged? Egy forrólevegős sütőre. Cikkünkből kiderül, hogy mi mindenre képes ez a praktikus készülék.

Hogyan működik a forrólevegős sütő?

A különböző forrólevegős sütők mind ugyanazt ígérik: evés és nassolás lelkiismeret-furdalás nélkül. A krumpli, a nuggets és a zöldségchips ugyanis nem bő olajban készül, hanem forró levegővel. Ezáltal ropogósak lesznek – méghozzá zsír nélkül. A hagyományos fritőzökkel szemben a forrólevegős sütőbe nem szükséges olajat tenni – vagy maximum nagyon keveset. Ezen kívül kevesebb (egészségtelen) telített zsírsav keletkezik, nem képződik akrilamid, továbbá a rövidebb elkészítési időnek köszönhetően több vitamin marad meg. Ez a következőt jelenti: több tápanyag, kevesebb káros anyag. Ezzel egyidőben a forrólevegős sütő a hagyományosnál kevesebb áramot használ.

Mi a különbség az airfryer és a forrólevegős sütő között?

Az „Airfryer” mindössze egy márkanév. Az Airfryer ugyanúgy működik, mint az összes többi forrólevegős sütő, mindössze a nevében és a dizájnban különbözik a többitől.

Mire képes a forrólevegős sütő?

Egy forrólevegős sütő sok mindenre képes: süt, grillez, melegít, de akár teljes fogásokat is el tudsz vele készíteni. Legyen szó ropogós csirkéről, sült zöldségekről vagy sült zabkásáról: a lehetőségek szinte korlátlanok. És a legjobb? Nem szükséges előmelegíteni, és a tisztítás is gyerekjáték – sok része a mosogatógépben is tisztítható.


Mire kell figyelni a forrólevegős sütő használatakor?

  • Előmelegítés: Az új gépeknél egyáltalán nem szükséges az előmelegítés. Panírozott élelmiszerek– például nuggets – esetében azonban ajánlott. Ha ugyanis már meleg van a forrólevegős sütőben, akkor azonnal elkezd pirulni a panír, és nem puhul meg. Ennek köszönhetően ropogós és egyenletesen aranybarna lesz a bunda.
  • A kevesebb több: Ha túlzottan telepakolod a sütőt, akkor a levegő nem tud rendesen keringeni. Ezáltal az étel nem tud egyenletesen megsülni, sőt mi több, pépessé is válhat. És: a kisebb adagok előbb elkészülnek.
  • Készítés közben meg kell rázni és meg kell fordítani: ez biztosítja, hogy az étel egyenletesen piruljon, és ropogós legyen.
  • Olajspray: Az ételre permetezett kevés olaj intenzívebbé teszi az ízeket, és szebb barnulást biztosít.

A legjobb tippek és trükkök a forrólevegős sütőhöz

  • A sült krumpli és társai ropogósak és forrók maradnak, ha 80 Celsius-fokon benne hagyod őket a forrólevegős sütőben.
  • Az előző napi pizza ismét friss lesz, ha 100-150 Celsius-fokon 5-10 percre beteszed a forrólevegős sütőbe.
  • A mirelit termékek elkészítése ideje lerövidül a gyártó által megadott idő kétharmadára. Ehhez mindössze 10-20 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet kell használnod, mint a sütőben.
  • Ne dobd ki a száraz kenyeret, hanem kockázd fel, keverd össze némi olajjal és fűszerrel, majd pirítsd meg a forrólevegős sütőben. Ezáltal ízletes és ropogós krutonokat készíthetsz a salátádba. Légmentesen tárolva több hétig is elállnak.

Mit nem szabad a forrólevegős sütőbe tenni?

  • Folyékony vagy szószban gazdag ételek – ezek csöpöghetnek. Épp ezért az olyan élelmiszereket, mint a tojás, mindig tedd bele egy megfelelő tepsibe vagy edénybe.
  • A túl könnyű élelmiszereket, például a fűszereket, de akár a sütőpapírt is felkaphatja a levegő, és bejuttathatja a fűtőelemekhez. Ez tűzveszélyes!
  • A túlzottan megdagadó (például az élesztős) tészták szétfolyhatnak a sütőedényben. Ennek elkerülése érdekében ezeket is tedd egy sütőformába.
  • Csak hőálló eszközöket használj. A műanyag megolvadhat, és mérgező gőzöket bocsáthat ki.

Mik a forrólevegős sütő hátrányai?

Egy forrólevegős sütő gazdagítja a konyhai készülékek listáját. Aki viszont ugyanolyan állagra és ízvilágra számít, mint a hagyományos módon elkészített sült krumplinál vagy sült csirkecombnál, az valószínűleg csalódott lesz. Ráadásul a sütőedény kapacitása is véges. Ha a családnak vagy vendégeknek főzöl, akkor több körben tudod csak elkészíteni az ételeket. És: a forrólevegős sütő legtöbb része mosogatógépben is elmosható, de azok igencsak nagyok, így sok helyet foglalnak a gépben.

Egyszerű és ízletes: három egészséges chips-alternatíva

Zöldségchips a forrólevegős sütőből

Hozzávalók:
  • Zöldségek, például répa, cukkini, édesburgonya, paszternák vagy cékla
  • 1-2 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
  • Fűszerek ízlés szerint: só, bors, chili, rozmaring vagy kakukkfű

Elkészítés:
  1. 1. Pucold meg a zöldségeket, és vágd fel vékony szeletekbe. Ehhez nyugodtan használj zöldségszeletelőt.
    2. A zöldségszeleteket egy rétegben helyezd a sütőedénybe. Mindig csak egyfajta zöldséget tegyél bele, ugyanis változó lehet a különböző fajták elkészítési ideje.
    3. 180 Celsius-fokon kb. 20 percig süsd. Ötpercenként rázd át alaposan. Az elkészítése idő függ a szeletek vastagságától és a zöldségfajtáktól.
    4. Végezetül ízlésed szerint ízesítsd.

Almachips a forrólevegős sütőből

Hozzávalók:
Elkészítés:
  1. 1. Mosd meg az almákat, távolítsd el a magokat, és szeleteld fel (lehetőleg zöldségszeletelővel).
    2. Az almaszeletekre csepegtess némi citromlevet (ezáltal nem barnulnak be), majd egy tálban keverd össze a fahéjjal.
    3. Az almaszeleteket egy rétegben helyezd a sütőedénybe.
    4. 160 Celsius-fokon 10-15 perc alatt süsd készre. Közben rendszeresen rázd át.
Kedvenc vegán almás süteményünk receptjét itt találod.

Ropogós csicseriborsó a forrólevegős sütőből

Hozzávalók:
Elkészítés:
  1. 1. Üveges csicseriborsó: alaposan csepegtesd le, majd mosd le hideg folyó víz alatt. Szárított csicseriborsó: áztasd egy éjszakán át, és a gyártó javaslata szerint főzd puhára.
    2. A csicseriborsókat hagyd megszáradni egy konyharuhán vagy papírtörlőn, így még ropogósabbak lesznek.
    3. Ízlés szerint keverd össze olívaolajjal és fűszerekkel.
    4. 180 Celsius-fokon 15-20 perc alatt süsd készre, azaz aranybarnára. Arra figyelj, hogy a sütőedényben ne legyenek egymáson a csicseriborsó szemek.
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.