Egészséges nassolnivalók forrólevegős sütőben – 3 finom ötlet
Tartalomjegyzék
- Hogyan működik a forrólevegős sütő?
- Mi a különbség az airfryer és a forrólevegős sütő között?
- Mire képes a forrólevegős sütő?
- Mire kell figyelni a forrólevegős sütő használatakor?
- A legjobb tippek és trükkök a forrólevegős sütőhöz
- Mit nem szabad a forrólevegős sütőbe tenni?
- Mik a forrólevegős sütő hátrányai?
- Egyszerű és ízletes: három egészséges chips-alternatíva
- Zöldségchips a forrólevegős sütőből
- Almachips a forrólevegős sütőből
- Ropogós csicseriborsó a forrólevegős sütőből
- A hozzávalókat a dm kínálatában is megtalálod:
Hogyan működik a forrólevegős sütő?
A különböző forrólevegős sütők mind ugyanazt ígérik: evés és nassolás lelkiismeret-furdalás nélkül. A krumpli, a nuggets és a zöldségchips ugyanis nem bő olajban készül, hanem forró levegővel. Ezáltal ropogósak lesznek – méghozzá zsír nélkül. A hagyományos fritőzökkel szemben a forrólevegős sütőbe nem szükséges olajat tenni – vagy maximum nagyon keveset. Ezen kívül kevesebb (egészségtelen) telített zsírsav keletkezik, nem képződik akrilamid, továbbá a rövidebb elkészítési időnek köszönhetően több vitamin marad meg. Ez a következőt jelenti: több tápanyag, kevesebb káros anyag. Ezzel egyidőben a forrólevegős sütő a hagyományosnál kevesebb áramot használ.
Mi a különbség az airfryer és a forrólevegős sütő között?
Az „Airfryer” mindössze egy márkanév. Az Airfryer ugyanúgy működik, mint az összes többi forrólevegős sütő, mindössze a nevében és a dizájnban különbözik a többitől.
Mire képes a forrólevegős sütő?
Egy forrólevegős sütő sok mindenre képes: süt, grillez, melegít, de akár teljes fogásokat is el tudsz vele készíteni. Legyen szó ropogós csirkéről, sült zöldségekről vagy sült zabkásáról: a lehetőségek szinte korlátlanok. És a legjobb? Nem szükséges előmelegíteni, és a tisztítás is gyerekjáték – sok része a mosogatógépben is tisztítható.
Mire kell figyelni a forrólevegős sütő használatakor?
- Előmelegítés: Az új gépeknél egyáltalán nem szükséges az előmelegítés. Panírozott élelmiszerek– például nuggets – esetében azonban ajánlott. Ha ugyanis már meleg van a forrólevegős sütőben, akkor azonnal elkezd pirulni a panír, és nem puhul meg. Ennek köszönhetően ropogós és egyenletesen aranybarna lesz a bunda.
- A kevesebb több: Ha túlzottan telepakolod a sütőt, akkor a levegő nem tud rendesen keringeni. Ezáltal az étel nem tud egyenletesen megsülni, sőt mi több, pépessé is válhat. És: a kisebb adagok előbb elkészülnek.
- Készítés közben meg kell rázni és meg kell fordítani: ez biztosítja, hogy az étel egyenletesen piruljon, és ropogós legyen.
- Olajspray: Az ételre permetezett kevés olaj intenzívebbé teszi az ízeket, és szebb barnulást biztosít.
A legjobb tippek és trükkök a forrólevegős sütőhöz
- A sült krumpli és társai ropogósak és forrók maradnak, ha 80 Celsius-fokon benne hagyod őket a forrólevegős sütőben.
- Az előző napi pizza ismét friss lesz, ha 100-150 Celsius-fokon 5-10 percre beteszed a forrólevegős sütőbe.
- A mirelit termékek elkészítése ideje lerövidül a gyártó által megadott idő kétharmadára. Ehhez mindössze 10-20 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet kell használnod, mint a sütőben.
- Ne dobd ki a száraz kenyeret, hanem kockázd fel, keverd össze némi olajjal és fűszerrel, majd pirítsd meg a forrólevegős sütőben. Ezáltal ízletes és ropogós krutonokat készíthetsz a salátádba. Légmentesen tárolva több hétig is elállnak.
Mit nem szabad a forrólevegős sütőbe tenni?
- Folyékony vagy szószban gazdag ételek – ezek csöpöghetnek. Épp ezért az olyan élelmiszereket, mint a tojás, mindig tedd bele egy megfelelő tepsibe vagy edénybe.
- A túl könnyű élelmiszereket, például a fűszereket, de akár a sütőpapírt is felkaphatja a levegő, és bejuttathatja a fűtőelemekhez. Ez tűzveszélyes!
- A túlzottan megdagadó (például az élesztős) tészták szétfolyhatnak a sütőedényben. Ennek elkerülése érdekében ezeket is tedd egy sütőformába.
- Csak hőálló eszközöket használj. A műanyag megolvadhat, és mérgező gőzöket bocsáthat ki.
Mik a forrólevegős sütő hátrányai?
Egy forrólevegős sütő gazdagítja a konyhai készülékek listáját. Aki viszont ugyanolyan állagra és ízvilágra számít, mint a hagyományos módon elkészített sült krumplinál vagy sült csirkecombnál, az valószínűleg csalódott lesz. Ráadásul a sütőedény kapacitása is véges. Ha a családnak vagy vendégeknek főzöl, akkor több körben tudod csak elkészíteni az ételeket. És: a forrólevegős sütő legtöbb része mosogatógépben is elmosható, de azok igencsak nagyok, így sok helyet foglalnak a gépben.Egyszerű és ízletes: három egészséges chips-alternatíva
Zöldségchips a forrólevegős sütőből
Hozzávalók:- Zöldségek, például répa, cukkini, édesburgonya, paszternák vagy cékla
- 1-2 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- Fűszerek ízlés szerint: só, bors, chili, rozmaring vagy kakukkfű
Elkészítés:
- 1. Pucold meg a zöldségeket, és vágd fel vékony szeletekbe. Ehhez nyugodtan használj zöldségszeletelőt.
2. A zöldségszeleteket egy rétegben helyezd a sütőedénybe. Mindig csak egyfajta zöldséget tegyél bele, ugyanis változó lehet a különböző fajták elkészítési ideje.
3. 180 Celsius-fokon kb. 20 percig süsd. Ötpercenként rázd át alaposan. Az elkészítése idő függ a szeletek vastagságától és a zöldségfajtáktól.
4. Végezetül ízlésed szerint ízesítsd.
Almachips a forrólevegős sütőből
Hozzávalók:- 2 alma (például granny smith vagy braeburn)
- 1 tk. dmBio ceyloni fahéj
- Citromlé (opcionális)
Elkészítés:
- 1. Mosd meg az almákat, távolítsd el a magokat, és szeleteld fel (lehetőleg zöldségszeletelővel).
2. Az almaszeletekre csepegtess némi citromlevet (ezáltal nem barnulnak be), majd egy tálban keverd össze a fahéjjal.
3. Az almaszeleteket egy rétegben helyezd a sütőedénybe.
4. 160 Celsius-fokon 10-15 perc alatt süsd készre. Közben rendszeresen rázd át.
Ropogós csicseriborsó a forrólevegős sütőből
Hozzávalók:- 1 üveg dmBio csicseriborsó (kb. 400 g) vagy 250 g szárított csicseriborsó
- 1-2 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- Fűszerek ízlés szerint, például: só, paprikapor, fokhagymapor, chili
Elkészítés:
- 1. Üveges csicseriborsó: alaposan csepegtesd le, majd mosd le hideg folyó víz alatt. Szárított csicseriborsó: áztasd egy éjszakán át, és a gyártó javaslata szerint főzd puhára.
2. A csicseriborsókat hagyd megszáradni egy konyharuhán vagy papírtörlőn, így még ropogósabbak lesznek.
3. Ízlés szerint keverd össze olívaolajjal és fűszerekkel.
4. 180 Celsius-fokon 15-20 perc alatt süsd készre, azaz aranybarnára. Arra figyelj, hogy a sütőedényben ne legyenek egymáson a csicseriborsó szemek.